Måndag: Grekisk sallad ( veg )
Tisdag: Grillade fiskknyten med potatis
Onsdag: Färgglad falukorv i ugn
Torsdag Järpar med tomat & persilja
Fredag Lax med kräfttzatziki
Du behöver till 4 portioner :
4 bitar lax
salt & dill
smör
Servera med färskpotatis
Recept kräfttzatziki:
2 1/2 dl turkisk yougurt
1 gurka
1 vitlöksklyfta
salt & peppar
finhackad dill
Kräftor ( 170 gram / burk )
Bra att ha: Kaffefilter
Gör din kräfttzatziki så här: Tvätta gurkan och dela den på längen , skrapa ut det vattninga kärnhuset och riv grovt på en tallrik. Salta och låt stå och dra sig, sedan fyller du ett dubbelt kaffefilter med gurkrivet- och kramar försiktigt ut all vätska, vänd ner i turkiska yougurten. Pressa ner en vitlök och smaka av tzatzikin med salt& peppar och dill- Låt kräftorna rinna av, och vänd ner dem i tzatzikin.
Klart.
Stek/ grilla fisken med salt & dill
servera med god potatis & sallad & den goda tzatzikin.
* * * * * * * * *
Något gott till kaffet : Blåbärskladdkaka med vit choklad
Det här behöver du:
200 gram smör
250 gram vit choklad ( t.ex Marabous)
4 ägg
2 1/2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
2 dl blåbär
Rör ner resten av ingredienserna med slev, och vänd ner smeten i en smord och bröad rund form på cirka 24 cm. Fördela ut blåbären över smeten och tryck ner dem lite försiktigt med handen. Ställ in i mitten av ugnen i cirka 25- 27 minuter. Märker du att den får för mycket färg, lägg lite folie över under gräddningstiden. Kladdkakan ska dallra i mitten, den stannar till sig efter ett 4-5 timmar i kylskåp eller gärna över natten. Blåbärsgrädden gör du så att du mosar bären i en skål, vispar grädden fluffig i en annan och rör ihop med florsocker.