VECKOMATSEDEL

Måndag : Vegetarisk wok 
Tisdag : Lax med citronsås och räkor 
Onsdag : Redcurry soppa med kyckling 
Torsdag : Köttfärsgratäng med pasta
Fredag : Langos

IMG_3712

Till langosbrödet för 15 små langos :
25 gram jäst
3 dl vatten
1 tsk salt
1 kokt potatis

Cirka:
7 dl vetemjöl
1 liter rapsolja till fritering

Tillbehör :
Gräddfilsås ( 1 dl gräddfil + 1 dl creme fraiche + 2 (1) klyftor vitlök och salt)
2 röd lök finhackade
räkor
1 burk Röd eller svart rom
1-2 dl lagrad ost

Gör så här:
Lös upp jästen i ljummet vatten, och rör ner salt, mosad potatis och mjöl.
Arbeta till en slät deg, som är ganska lös. Låt den jäsa i cirka 40 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord, det kan gå åt en dl mjöl för att kavla ut degen.
Dela och kavla i cirka ut degen i cirka 15 mindre langos bitar.Låt dem jäsa igen , på ett mjölat bakplåtspapper i cirka 10 – 15 minuter. Häll upp oljan i fritösen eller i en tjockbottnad djup kastrull och hetta upp oljan. Prova att fritera lite vittbröd, det sak bli gyllene. Fritera sedan bröden så att de blir gyllengula och läg dem på ett hushållspapper så att lite av oljan rinner av. Under tiden, rör ihop såsen och ställ kallt i tio minuter innan servering. Sedan är det klart att serveras, med sås, räkor, rom , ost och toppa med lite riven ost.

Riktigt gott!!

IMG_3711

* * * * * * * * * * * * * * * * * * *

 

img_9391

Det här behöver du till cirka 25 st:
1 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
100 gram saltat smör
150 gram vitchoklad

krossade polkagrisar

Gör så här: 
Vänd ner grädde, socker, smör, sirap i en kastrull och låt allt sjuda upp i en kastrull.
Koka upp till 123-125 grader, och ta bort från värmen. Bryt ner chokladen och rör tills du har en fin blank smet.
Häll ner i en bakplåtsklädd form cirka 13*13 cm. Strö över polkagriskross och ställ svalt över natten innan du skär upp fudgen med en vass kniv.

2

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *