Marsipantårta


Egentligen brukar jag bara baka tårtor till födelsedagar eller högtider. Mest för att det känns som ett stort projekt. Men nu har jag allt oftare försökt baka en och annan tårta till söndagskaffet. För att det är roligt att bjuda på och för att fylla på kategorin här på bloggen. Ni hittar alla mina tårtor HÄR

Och denna gudingen bakades faktiskt för flera månader sedan. Med svart marsipan och silverkulor.

IMG_6800 (3)IMG_6681 (1)

Till tårtbotten på 20-22 cm behöver du :
smör & ströbröd till formen
150 gram smör
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
3 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1/2 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 nypa flingsalt
1 1/2 dl hett vatten

Garnering: svart marsipan
silverkulor / strössel

Gör så här:
Ugnen 175 grader.
Börja med att smöra & bröa formen.  Fortsätt med att smälta smöret och vispa ihop äggen i en kopp.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner smör och de lättvispade äggen. Vänd sist ner de heta vattnet och häll upp i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20- 30 minuter- eller tills den är färdig. Låt svalna ( eller ännu hellre frysas minst ett par timmar ) innan du skär upp. Varför frysas ? Jo den smular mindre och är lättare att jobba med.

Fyllningen mellan tårtorna gjorde jag med citronfyllning :
4 dl vispgrädde
1 1/2- 2 dl lemoncurd


Vispa grädden fluffig och vänd ner och blanda runt lemoncurden. Bred på lagrerna när tårtbotten och lite runt omkring tårtan, så fort den svalnat helt. Och ställ in i kylskåp under natten.

Kavla ut marsipanen och klä tårtan, dekorera med stora silverpärlor
( finns att köpa bland strössel i butik ) Jag knöt även ett band runt tårtan, för att få den lite extra matchande.

0
Prenumerera
Notis om
3 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Rosa
3 år sedan

Den ser ”lyxig ” ut när den var svart o silvrig. Var hittar man svart mandelmassa? Eller har du färgat själv? Sen tyckte jag att storleken var så lagom för en söndags-fika. Var köper man en form i mindre storlek? Tack för en mysig blogg med massor av inspiration till både bak, mat, resor o inredning. kram!

jennysmatblogg
Reply to  Rosa
3 år sedan

Köp på ditt bageri 🙂

Anne
3 år sedan

Vilken läcker tårta. Har aldrig sett svart marsipan i affären. Kanske har jag inte kollat tillräckligt noga. Snygg tårta hur som helst. 🙂

Nästa inlägg

Rosa Hägg

3
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x