Fettisdagen idag

 

Gutenmorgen,

Jag ska snart göra mig klar för långpromenad med Molly. Sedan ska jag möta upp för lunchmöte på stan. Och sedan ska jag hem och baka en omgång semlor. Jag gillar wienersemlorna så dem blir det idag. Recept hittar ni HÄR

 

För er som vill baka ”vanliga” semlor så hittar ni dem här:semlor (1)

Har man ingen sprits går det bra att klicka ut grädden.

Det här behöver du till degen ( 15- 18 stycken ):
50 gram jäst till söta degar
175 gram smör
5 dl standardmjölk
2 dl strösocker
1 nypa salt
2 tsk stött kardemummakärnor
Cirka 1 1/2 liter vetemjöl ( special )

Pensla med uppvispat ägg

Gör så här:
Smula jästen i en bunke och tillsätt kardemumman.
Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm upp till 37 grader.
Rör ner lite vätska bland jästen – och rör om tills det löst sig helt – vänd ner resten av vätskan.
Blanda i socker, salt  och tillsätt lite av mjölet i taget under knådning.
Tillsätt så mycket mjölet att degen släpper och blir smidig.
Arbeta degen i 15 minuter ( Gärna i en degblandare / matberedare  )
Låt jäsa till dubbelstorlek i ca 30- 40  minuter.
Baka ut på mjölat bord och dela degen i 2 delar.
Varje del blir ca tio bullar var.  Baka ut och lägg på en bakplåt med bakplåtspapper.
låt jäsa i ytterligare 50- 60 minuter ( till dubbel storlek ) pensla med uppvispat ägg.
Grädda sedan i ugnen i ca 10 minuter på 225 grader , eller tills de är gyllene .
Låt svalna på galler.

Fyllningen:
75 gram mandelmassa
+ lite vispgrädde ( ovispad)

vispad vispgrädde
florsocker

Gör så här
Rör ihop mandelmassa & vispgrädden till en ”lagom” smidig fyllning. Gröp ur lite och fyll sedan med mandelmassan. Vispa grädden och spritsa sedan runt fyllningen. Lägg på locket & pudra med rikligt med florsocker över semlorna.

Servera genast

För er som inte gillar vanliga semlorna så har jag dessa goda Räksemlor till er.
Så ruskigt goda!! 

IMG_6885 (1)

Du behöver
Frasiga frallor
Smör
Några salladsblad
Skagenröra ( recept finns här )
Handskalade räkor
Citron
Hårdkokt ägg
Dill kvist

Gör så här:
Skiva av toppen, gröp ur lite av brödet, för att få plats med fyllningen.
Fyll med allt gott du får plats med och på med locket.

Servera och njut

0
Prenumerera
Notis om
4 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
4 år sedan

Gud ser galet gott ut 🙂

Anne
4 år sedan

Jag har ätit en semmelwrap och en vanlig semla i år och känt att det räcker med semlor för 2017. Men wienersemla!!! Får nog klämma i mig en wienersemla också. 😉

jennysmatblogg
Reply to  Anne
4 år sedan

Jag har faktiskt inte ätit semmelwrap än. Men måste prova. Låter snuskigt gott 😀

4 år sedan

Skulle nog föredra räk-semlan alla gånger! Idag har jag åtminstone klämt i mig mandelmassan ur en semla iallafall! 😀

Nästa inlägg

Nästa resa bokad

4
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x