Fettisdagen och recept på semlor

Ni har väl inte glömt bort att det är Semledagen imorgon. Så jag påminner om dessa busenkla om ni vill baka egna tills dess. Dessa är supergoda och världens smidigaste semlor. Det tar en bara en kvart att baka.

Wienersemlor en nya favvo här hemma.
a2 (1)

Jag skriver inga exakta mått på fyllningen för det beror på hur mkt mandelmassefyllning man vill ha. Nu har vi även testat med nutellafyllning och med nötkräm i – blir fantastiskt gott! 

Det här behöver du till 4 wienersemlor: 
12 fyrkantiga smördegsplattor ( eller motsvarande på rulle)
mandelmassa + ovispad grädde
2 1/2 dl vispgrädde + 2 tsk vaniljsocker
Florsocker

Så här ser de ut färdiggräddade

a1 (1)

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader, 
Ta fram tre smördegsplattor pensla dem med kallt vatten och lägg dem  över varandra . Stamla ut runda bitar med hjälp av ett glas. Pensla dem med kallt vatten. Och grädda dem tills de precis blir gyllene, ungefär 10 minuter. Rör ihop mandelmassa &  lite ovispad grädde så att den blir ”lagom” krämig.  Skär av locket & låt wienersemlorna svalan innan du klicka ut fyllningen. Vispa grädden & spiritsa/ klicka ut.
Pudra över florsocker och servera genast.

2

27 responses to “Fettisdagen och recept på semlor

  1. Ulrika skriver:

    Hur gör du med nutella och nötkrämsfyllningen? Bara lägger en klick eller blandar du det med något?

    1. Jenny Warsen skriver:

      Bar en klick av nnutellan, den är god som den är 🙂

  2. C skriver:

    Behöver man köpa 12 fp för 4 st semlor?

    1. Jenny Warsen skriver:

      Tror att det är 10 rutor i varje, Eller om du köper färsk på rulle.

  3. Ulrika skriver:

    Undrar också var i affären man hittar smördegs plattor?

    1. Jenny Warsen skriver:

      I frysdisken 🙂 Alternativ i kyldisken.

  4. Li skriver:

    Tack för en underbar blogg!! Ska testa detta recept imorgon, hoppas de blir bra! Är dock inget fan av mandelmassa så skulle vilja veta hur du gjorde med Nutellan? Blandade du den med grädde eller bara som den är? Hur mycket av varje? Tack på förhand!

    1. Jenny Warsen skriver:

      Tack snälla.
      Jag hade den bara som den var 🙂 Supergott!

  5. Jenny skriver:

    Hej !
    Jättebra blogg , tittar in den varje dag för inspiration !
    Tänkte bara på en sak , de vore roligt om fu kunde ha mer bilder medans du lagar/bakar något .
    Lite steg för steg ibland !
    Vore toppen , mvh Jenny

    1. Jenny Warsen skriver:

      Ja det ska jag försöka bli bättre på 🙂

  6. Madeleine skriver:

    Tips för dem som ej är förtjusta i vanliga traditionella semlor så är en semmelkladdkaka otroligt gott, och busenkelt att baka! Testade för första gången igår, och den fick högt betyg av provsmakarna 🙂

  7. Victoria skriver:

    Ser fantastiskt goda ut… farligt goda 😉 Har du ngt bra recept på tårta/efterätt med citron? //Victoria

    1. Jenny Warsen skriver:

      Citronkladdkakan på bloggen är en favvo 🙂

  8. Carola Forsmarker skriver:

    Har bakat dessa semlor ett flertal ggr.
    Uppskattas mycket av alla ☀️

  9. Anni skriver:

    Ursäkta om jag är korkad, men ska de 3 plattorna/rundlarna ligga på varann i ugnen? Och menar du att det är 3 st för varje semla?

    1. Jenny Warsen skriver:

      Det finns inga dumma frågor.
      Ja tre smördegsrundlar för varje semla. Pensla vatten mellan så de fastnar. 🙂

  10. Christine skriver:

    Hej!
    Vill bara skriva ngn rad och tala om hur mkt jag uppskattar din block och att den hjälpt mig mååånga gånger till vardags och till festligare tillfällen./ christine

  11. Sofie skriver:

    Hej Jenny!
    Testade din salted chocolate caramel pie i lördags, blev så himla lyckad och var så enkel att göra! Tack 🙂 Angående wiener-semlorna, går det att göra bullarna på morgonen om de ska ätas på eftermiddagen? eller ska wiener-semlor göras precis innan servering?

    1. Jenny Warsen skriver:

      Vad roligt! 🙂
      Jag tycker att man kan förbereda själva bullarna max en timme innan. För att de ska vara frasiga.
      Ha de gott.

  12. Michaela skriver:

    Måste smördegen vara tinad eller ska den tas från frysen?

  13. Mullsjö-Cissi skriver:

    Testade dessa idag – sååå goda! Vill bara tipsa om att jag bakade själva smördegsbullen på förmiddagen, sen lät jag den ligga i en bakhandduk tills det var dags att fylla den. Lika krispiga och goda som nybakade!

  14. Camilla skriver:

    Oh sa goda semlor. Bor i USA och finns inte semlor har sa kul att hitta ditt recept som var ‘a hit’!Hittade din mat blogg via chic bloggaren Susanne Histrup.
    Vem hade trott att semlor gick att gora med smordeg? Mycket godare ocksa! Tack sa mycket for receptet. Blir nog mera semlor under aret!

  15. Camilla skriver:

    Maste tinas om frysen, ca 30-40 minuter….kanske mera beroende pa

  16. Sofia skriver:

    hej!
    Jag tänkte testa dessa till helgen, men nu är det så att jag är allergisk mot nötter. Har du tips vad jag kan lägga i istället?

  17. Hanna skriver:

    Jag gjorde dessa igår och jösses vad goda! Inte trodde jag att de skulle bli så underbart goda! Lättaste fikat! Kommer absolut göra dessa igen 🙂

  18. Cajsa skriver:

    Om man inte gillar/tål nötter/mandelmassa så är ju vaniljsemla supergott! Ja alltså istället för mandelmassa så gör man en tjock vaniljkräm, supergott!

  19. Felix Berge skriver:

    OMG SOOOOO FAB

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »