Veckomatsedel

Godmorgon, 

Söndag it is… och vi startar upp dagen med ny veckomatsedel. Nomi & jag åker till stugan idag, Jonathan & Melvin kommer senare i veckan och stora barnen har sin pappavecka då. Vårat sportlov börjar imorgon, så välkommen sovmornar och lata stugdagar. Och så har vi både utflykter och simhallsbesök inbokat, det hör ju till.

Måndag  
Vegetariska piroger med sweetchilisås
Tisdag Pepparlax med hemgjord citronaioli
Onsdag Bacon- & kycklinggryta 
Torsdag Värmande gulaschsoppa
Fredag Skogspanna med fläskfile & lingon.

Gryta fläskfile

För festligare tillfällen kan fläskfilen lätt bytas ut mot oxfile. Mums!

En skogspanna för 5-6 personer :
smör
1 näve med kantareller
2 putsade fläskfileer
5 dl grädde
4 msk kinesisk soya
2 msk med ox eller kalv-fond
2 msk med lingonsylt
maizena ( eller mjölredning* )
salt & peppar

Serveras med ungsbakad potatis & morötter
eller kokt potatis eller kanske ris?

Gör så här:
Dela svampen i lagom stora munsbitar,  Hetta upp ett par msk smör i pannan fräs sedan kantarellerna så att vätskan försvinner. Under tiden skär du köttet i medaljonger och delar varje medaljong i tre bitar. Lägg ner köttet och fräs det så att det får fin yta, och nästan är genomstekt. Tillsätt grädden, soyan och fonden och låt sjuda upp. Smaka av med lingonsylt och lite salt och peppar.
Sjud ihop en kvart innan servering, dekorera med lite färska lingon och några gröna örter. * mjölredning är att man blandar 1/2 dl vatten med 2 msk mjöl och vispar upp , häll sedan i litet i taget i grytan och låt sjuda upp till önskad konsistens.

Klar att servera !

* * * * * * * * * * * * * *

Gott till kaffet : O´boybollar

Garnera dem med kokos, pärlsocker, hackade nötter eller strössel  

 Det här behöver du : 
150 gram smör
2 dl strösocker
10-12 msk med oboy
6 dl havregryn
1 dl mjölk

Gör så här: 

Blanda allt i en skål och rör ihop till en smet , jag använder elvisp.
Ställ kallt i en halvtimme och forma sedan lagom stora chokladbollar.
Rulla i kokos och sen är det klart.

0
Prenumerera
Notis om

9 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Sofie
9 år sedan

Din blogg är riktigt bra! Får alltid en massa bra mattips! Fortsätt på samma grymma sätt! 🙂 Ha en bra kväll!

Monica
9 år sedan

Hej har svårt att hitta filodegen till veg.pirogerna, vad köpte du din?

Jenny Warsen
Reply to  Monica
9 år sedan

Den hittade jag i frysdisken på Willys.

Bella
9 år sedan

är det matlagnings eller vispgrädde i fläskfilegrytan?

Jenny Warsen
Reply to  Bella
9 år sedan

Går bra med vilket som 🙂

9 år sedan

Min son fyller 1 på söndagen och tänkte baka dessa små godingar . Hur långt innan kan man baka dem ?

Jenny Warsen
Reply to  mimmi
9 år sedan

1- 2 dagar innan absolut.

9 år sedan

Jag menar oboybollarna 🙂

Erika
9 år sedan

Jag och min kille bbjöd våra gäster på middag igår, skogspannan och cheesecaken med After eight blev det, båda recepten från dig. Allt smakade supergott och var mycket uppskattat. Till skogspannan köpte vi faktiskt färsk pasta och serverade till, passade fantastiskt bra det med 🙂

Nästa inlägg

Lite nytt hem

9
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x