Hallon- & Lakritsfudge

Godkväll i stugorna.

 Recept hittade jag på ”Mitt Kök” som vanligt så ändrar jag alltid lite så att receptet ska passa mig bättre. Jag valde att koka min fudge till 120 istället för 115 grader. Bättre konsistens tycker jag och jag valde färska hallon istället för frysta- doftade så gott så gott medan det kokade. För att inte missa alla nya uppdateringar kan ni följa mig både på Facebook och instagram: @jennysmatblogg

Både svart- & röd karamellfärg finner ni i det lite större matbutikerna.

IMG_1517 IMG_1499

Jag hade en form som var lite större än 20*30 cm, detta blir rätt många fudgebitar.

Det här behöver du till Lakritslagret:
3 dl vispgrädde
4 dl strösocker
50 gram smör
4 msk ljus sirap
1 påse krossade turkisk peppar
200 gram mjölkchoklad
svart karamellfärg

Gör så här:
Krossa karamellerna i mortel.
Lägg alla ingredienser utom choklad och karamellfärg i en kastrull.
låt sjuda upp under omrörning, till 120 grader.
Ta bort från värmen och bryt ner chokladen under omrörning.
Droppa ner valfri mängd karamellfärg och häll upp smeten i en bakplåtsklädd form.

Börja sedan med lager nummer två och ställ lakritsfudgen kallt.

Det här behöver du:
3 dl vispgrädde
4 dl strösocker
50 gram smör
4 msk ljus sirap
125 gram färska hallon
100 gram vit choklad
röd karamellfärg

Gör så här: 
Lägg alla ingredienser utom choklad och karamellfärg i en kastrull.
låt sjuda upp under omrörning, till 120 grader. Mosa till de hallon som behövs, det mesta kokas upp.
Ta bort från värmen och bryt ner chokladen under omrörning. Droppa ner valfri mängd karamellfärg och häll detta på lakritslagret. Ställ svalt , gärna över natten innan du skär fina bitar.

2

43 responses to “Hallon- & Lakritsfudge

  1. Sara Bergman Blom skriver:

    Hej
    Jag undrar bara om kärnorna i hallonen inte knastrar mycket -och om det är värt att sila bort dem som vid en coulie? Eller störs man inte alls av dem? Mvh Sara

  2. Det låter lite väl avancerat för mig men jag tror ändå att jag ska testa till jul, för det lät som väldigt goda smakkombinationer.
    Jag gillar mest choklad annars, men man måste ju vidga sina vyer 🙂
    http://chocochock.se

  3. Lovisa skriver:

    Hej!

    Imorgon ska jag testa detta, spännande! Hur stor ska formen vara? /Lovisa

    1. jennysmatblogg skriver:

      Det står i beskrivningen 🙂

  4. Jenny skriver:

    Hej! Provar dessa i skrivande stund. Lakritsdelen ville aldrig överstiga 106 grader. Va gör jag då för fel? Tror du det funkar ändå? Smeten känns väldigt flytande?
    MvhJenny!

    1. jennysmatblogg skriver:

      Det kan ta tid när den kokar. Men jag tycker du ska vara envis och låta den sjuda upp till 120 grader

  5. Josefin skriver:

    Var just på adventsfika där man hade med sig lite egenbakat julgodis, och ca 95% var hämtat från din blogg såg & insåg vi. Så tack för inspiration till allt av det godaste julgodis 🙂

    1. jennysmatblogg skriver:

      Vad roligt 😀 Tack för att du berättar.
      Kram

  6. emelie skriver:

    Hur förvarar man kolan sen? I kyl,frys? ?

  7. Tessan skriver:

    Tänkte prova dessa idag, men jag funderar på kärnorna.. kan man mixa hallonen innan och sila bort de eller ska hallonen kokas hela i??
    Mvh Tessan

    1. jennysmatblogg skriver:

      Prova att mixa dem innan, jag tyckte det kändes lite friskt med kärnorna i 🙂

  8. Lena Johansen skriver:

    Undrar vad slags termometer du använder? Gjorde kola i går, men insåg att jag inte hade någon bra termometer så det blev att göra många kulprov.. Det här godiset ska jag göra på fredag helt klart!

    1. jennysmatblogg skriver:

      Jag tror jag köpte min på Ica Maxi 🙂

  9. Camilla skriver:

    Hej
    Jag provade din nutellafudge häromdagen men den blev ganska mjuk och kletig, vad kan jag ha gjort för fel. hade termometer och kokade upp den till 120 grader. tack för en härlig blogg

    1. jennysmatblogg skriver:

      Hur förvarar du den, den ska stå i kylen fram till servering 🙂

  10. Linda skriver:

    Någon som provat med frysta hallon? Blir det fortfarande 125 g i fryst då? Hittar ej färska ?

  11. Sofie skriver:

    Provade dessa men undrar vad jag gör för fel då de aldrig vill stelna? Otroligt lösa..tycker det verkar vara väldigt mkt grädde i jämfört med andra fudge?

    1. jennysmatblogg skriver:

      De ska koka upp till 120 grader. Graderna är det viktigaste när man kokar fudge 🙂

  12. emelie skriver:

    Gjorde dessa, men upplevde att hallon delen blev bra konsistens å lakritsdelen mer krämig å lös. Båda var upp i 120 grader. Ska de verkligen vara 200 g mjölkchoklad, tänkte då de bara var 100 av den vita

  13. Pia Persson skriver:

    Sila INTE bort kärnorna från hallonen!!! Det gjorde jag och resultatet blev att hallonlagret stelnade inte, så jag får slänga alltihop. Mitt eget fel då jag tog en chansning 🙁

    1. emelie skriver:

      Jag silade bort hallon kärnorna, å de lagret blev fastare än lakrits lagret, så tror inte de beror på kärnorna isf ?

  14. Maria skriver:

    Hej!
    Jag undrar om den svarta karamellfärgen, där jag bor finns det inte att köpa. Om man inte alls har i karamellfärg, hur ser det lagret ut då? Kan man använda nå annat?

    1. Susine skriver:

      Lakridspulver

  15. Sara skriver:

    Hallon och saltlakrits bästa kombinationen!!!

  16. Linnea skriver:

    Hej! Testar att göra hallon o lakrits fudge nu 🙂 ska de förvaras i kylen? Och hur länge håller de tro? (Om man inte äter upp dem direkt 😉 )

  17. Anna skriver:

    Min ”fudge” blev bara kola. Vad gör jag för fel? Både lakris- och hallonlagret var uppe i 120grader, i mitten av smeten.
    Annars gott recept!

  18. Hanna skriver:

    Hej!
    Gjorde detta receptet igår , fick till fudgen perfekt! Undrar bara, som lakritsfantast tycker jag att hallonen tar över lakritsen helt, får nästan ingen lakritssmak! Kan man ha i en påse turkisk peppar till utan att det förstör? Kan man testa med lakritspulver eller salmiakextrakt? Va tycker du?

    1. Nathalie skriver:

      Jag brukar göra en liknande version av dessa men använder vit choklad även till lakritslagret och så har jag i både lakritspulver och salmiakpulver för att få till saltlakritssmaken. Mycket salmiakpulver ska det vara 🙂

  19. Rebecca skriver:

    SÅ underbart goda! dom har nu stått i kylen i 5 dagar, har tänkt ge bort lite men hur länge håller dom där? Tack för en grym blogg!

  20. Malin skriver:

    Hej!

    Vill bara säga en sak först, BÄSTA bloggen!!

    Jo Jag undrar om man kan ha lakritspulver istället för turkiskpeppar och hur mycket man ska ha i då?

    Mvh Malin

    1. jennysmatblogg skriver:

      Tack snälla 🙂
      ingen aning,tyvärr.

  21. Jenni skriver:

    Hej
    Står precis i skrivande stund och ska göra dessa. Kan man anv frysta hallon och är det då samma mängd?

  22. Malin skriver:

    Hur lång tid tar det cirka för att göra det här godiset? Hur lång tid tog det för dig? Älskar din blogg! Bästa bloggen när det gäller både mat och bak!

    1. jennysmatblogg skriver:

      Cirka 1 och en halvtimma – 2 timmar gissar jag 🙂
      Beror på storlek på gryta o.sv

      Kul att du gillar bloggen

  23. Caroline lund skriver:

    Hej. Jag glömde köpa svart karamellfärg går det göra lakritslagret ändå el hur blir det i färgen.?

    1. jennysmatblogg skriver:

      Det går att göra den, men den blir mer grå än svart 🙂

  24. Hanna N skriver:

    Vispar du smeten i kallt vattenbad efter kokning? Eller går det att skippa? Ser så smarriga ut!

  25. Cornelia skriver:

    Vilken hit denna var! Absolut favoriten bland julgodiset i år, och så snygga de blev!!! Tack för receptet 🙂

  26. Tina skriver:

    Detta tänkte jag prova nu till till jul 🙂 hur länge håller dom i kyl? Går don att frysa? Kan man ta frysta hallon? Mvh

    1. jennysmatblogg skriver:

      De håller bra i kyl, men ska du koka dem nu snart så rekommenderar jag att frysa dem.
      Efter som hallonen ska koka så går det bra med frysta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *