Veckomatsedel

Söndag och vad vore en söndag utan veckomatsedel.
Hoppas ni hittar lite ni gillar.

Måndag Vegetariska hamburgare
Tisdag Fisksoppa med saffran
Onsdag: Krämig carbonara
Torsdag Köttbullar fyllda med ost & jalapenos
Fredag: Oxfile Wellington

 

En smördegsinbakad oxfile wellington med krämig potatisgratäng & smörstekta kantareller.

IMG_6084

Det här behöver du till 4 personer:
800 gram oxfile
smör
salt & peppar
smördeg
1 uppvispat ägg

Potatisgratäng recept här
Rödvinsåsen recept här
Beasåsen var en köpevariant,
vill du göra egen finns recept här

Gör så här:
Ta fram oxfilen i god tid innan du börjar med maten, jag valde en smalare bit för att den skulle gå snabbt att tillaga. Ställ ugnen på 200 grader, potatisgratängen ställde jag in cirka 20 minuter innan jag började med oxfilen. Lägg över grillfolie över gratängen om den får för mycket färg. Smörstek oxfilen med salt & peppar så att de får vacker färg. Baka in filen i smördegen, skär bort överflödig deg och pensla oxfilepaketet med uppvispat ägg. Sätt in en köttermometer i den tjockaste delen av filen, och ställ in i ugnen. När köttet nått 50 grader tar du ut den om du vill ha ”blodig” vill du ha medium vänta till 60 grader. Låt köttet vila i 10 minuter innan du skär upp. Svampen fräser jag i torr panna tills all vätska är borta, sen vänder jag ner en klick smör och fräser den glansig.
När jag serverar häller jag gärna såsen över köttet för att jag tycker det är snyggare

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Gott till kaffet: Nutellacookies

IMG_4856-001Det här behöver du  till cirka 35-37 cookies:

120 gram rumsvarmt smör
1 dl brunt farinsocker
5 dl vetemjöl
1 1/2 dl kakao
1 tsk bikarbonat + 1/2 tsk salt
2 dl socker
2 ägg
1 tsk sirap

Fyllning :  frusen nutella

Garnering : Strösocker

IMG_4847-001

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader ( vanlig ugn, ej varmluft ) Börja med att ställa nutellan kallt- då blir den lättare att jobba med och när den är kall så skedar du upp teskedsstora kulor och fryser in på en bricka med bakplåtspapper.Blanda smöret och farinsockret till en jämn massa, vänd ner socker och blanda ihop. Blanda ner äggen & sirap i sockersmeten, blanda väl. Rör ihop vetemjöl, kakao, bikarbonat + salt  i en skål och vänd ner i sockersmeten, arbeta ihop till smidig deg. Förbered och häll upp en skål med strösocker och förbered två ugnsplåt med bakpapper. Fortstätt med degen och rulla ihop till små chokladbollar- lite mindre storlek en studsbollar. Ta fram den frysta nutellakulorna och platta ut bollen med entryck i mitten lägg dit en nutella kula och rulla ihop till en boll. Rulla bollarna i socker och lägg på en ugnsplåt- grädda i 6- 10 minuter tills de har flytit ut lite oh får lite sprickor i degen. Ta ut och låt svalna något inna du provsmakar.

Så gott med ett stort glas iskall mjölk till.

 

0
Prenumerera
Notis om

2 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
8 år sedan

Kakorna ser otroligt goda ut!! Måste testa att göra de någon dag.

Malin
8 år sedan

Jag älskar nuttella! Hur förvarar du kakorna kakorna? Kan tänka mig att de lätt blir sega/mjuka? //Malin

Nästa inlägg

Förrätt LCHF

2
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x