Skomakarlåda med oxfile

Hej och godkväll i stugorna. 

Jag är ute i god tid, eftersom vi kommer vara bortresta på jullovet. Så nu de senaste helgerna har jag provat nya rätter som passar till nyårsmenyn, och ja vilken trevlig bjudning som helst egentligen. Faktum är att det varit väldigt lite recept med oxfile på bloggen. Och det är inte för att jag inte gillar oxfile utan faktiskt för att jag varit lite osäker på hur jag ska få den lika god som på restaurangen. Om du precis som jag känner dig osäker, köp en bra kökstermomter, det är faktiskt det som är hemligheten. Och min Skomakarlåda deluxe, den gick inte av för hackor må ni tro. Ni måste lova att ni provar denna, den blev så grymt god.

IMG_7009

För 5-6 personer behöver du: 
800 gram oxfile
smör till stekning
salt & peppar

Potatispuren:
1 kilo mjölig potatis
3 dl mjölk /grädde ( 50%50 )
25 gram smör
salt & vitpeppar

Rödvinssås- klicka HÄR

Garnering: 1 pkt knaperstek bacon
klippt gräslök
smörstekta kantareller

Gör så här: 
Börja med rödvinssåsen, den tar längst tid. Ställ ugnen på 180 grader. Skala potatis och koka upp med salt.
Stek oxfilen i stekpannan med smör, salt & peppar. Fräs den runt om tills den får vacker färg. Och lägg den i ugnen med en köttermometer i den tjockaste delen. Klipp baconet och knaperstek det, och smörstek kantarellerna. När köttet är klart ( runt 60 grader, eller längre om du vill ha den mindre rosa ) tar du ut den och rullar in i folie, och låt det vila i 15 minuter. När potatisen är mjuk, häll av vattnet & använd en potatiskross och stöt potatisen med grädd/mjölkblandningen och smör. Stöt tills det inte finns några potatisbitar kvar, tillsätt ev. mer vätska om du önskar lösare puré, smaka av med salt & vitpeppar. Ta fram en snygg ugnsform och fyll med potatispuren,  skär upp köttet och lägg över.

Yummi yummi yummi.

IMG_7015
Toppa med smörstekta kantareller, knaperstekt bacon och klippt gräslök. Vänd över lite av skyn, och häll upp resten i en skål och servera till bords.

Smaklig måltid! 
IMG_7024

0
Prenumerera
Notis om

5 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
8 år sedan

Tack för en skön blogg, kan du inte skriva ett inlägg om hur man student kan äta hälsosam mat för under 500kr i veckan?

Följ mitt liv som student i Seattle, USA
Har läsare från 131 länder för tillfället så sidan är verkligen värd att kika in på
http://Hakansdotter.com

Lydia
8 år sedan

Hej Jenny, vad använder du för vin när du gör rödvinssås?
Har bara gjort det själv en gång och då bad jag om hjälp på systemet (dricker ingen alkohol normalt så kan inget om vin) och den sort som hon sa ”duger gott till en rödvinssås” blev inget bra alls! Så jag beställer bara rödvinssås på restaurang.
Vänligen Lydia

Mats Bengtsson
8 år sedan

Vad glad jag blir när du erkänner användandet av stektermometer. Topp 5 viktigaste redskapet i köket.

8 år sedan

Det låter ju jättegott 🙂 Får kanske bli morgondagens middag… //Victoria

8 år sedan

gud så gott, ska inte läsa matbloggar när jag är superhungrig haha blir bara ännu mer sugen 🙁

Nästa inlägg

På söndag är det kanelbullensdag

5
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x