Veckomatsedel

Godmorgon från Öland,

Vi har tillbringat vår helg i stugan, vårstädat lite i trädgården och bara njutit av lantluften. Snart bär det hemåt Nomi har innebandy i eftermiddag, men vi tänkte stanna till på lunch hos mamma på vägen. En bra söndag med andra ord.

För er som vill planera nästa veckas matsedel, hoppas ni hittar lite gott bland tipsen.

Måndag Hemlagade falafel (vegetariskt) 
Tisdag Steksandwich med pommes 
Onsdag Krämig kycklinglasagne
Torsdag Gräddig ostsoppa med pasta
Fredag Falska Wallenbergare

img_9340

Det här behöver du till 5-6 personer:
1 kilo blandfärs
2 ägg
1 1/2 dl vispgrädde
2 msk dijonsenap
salt + peppar

2 dl ströbröd

Serveras med potatismos, lingon och brunsås

Såsen:
steksky
2 1/2 dl vatten
2 1/2 dl grädde
2 msk oxfond
1 msk kinesisk soya
1/2 msk lingonsylt
salt & peppar

 ev. maizena

Gör så här:

Ställ ugnen på 180 grader.
Blanda ihop alla ingredienser ( förutom ströbröd)  till wallenbergarna i en bunke, smeten blir rätt lös.  Fyll en tallrik med ströbröd, hetta upp en stekpanna med rapsolja.
Forma till biffar cirka och doppa i ströbröd och stek dem ett par minuter på varje sida för att de ska få fin färg. Lägg dem på en ungssäker form och ställ in dem i ugnen så att de blir ordentligt genomstekta. Under tiden gör du sås av stekskyn, häll ner vatten i pannan och vispa upp alla smaker. Sila över skyn till en kastrull, tillsätt grädde, soja, fond och låt sjuda upp- smaka av med lingonsylt, salt och peppar. Önskas såsen tjockare red av med lite maizena

Servera sedan med potatismos

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Fyllda Nutellacookies
nutella

Det här behöver du  till cirka 35-37 cookies:

120 gram rumsvarmt smör
1 dl brunt farinsocker
5 dl vetemjöl
1 1/2 dl kakao
1 tsk bikarbonat + 1/2 tsk salt
2 dl socker
2 ägg
1 tsk sirap

Fyllning :  frusen nutella
Garnering : Strösocker

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader ( vanlig ugn, ej varmluft ) Börja med att ställa nutellan kallt- då blir den lättare att jobba med och när den är kall så skedar du upp teskedsstora kulor och fryser in på en bricka med bakplåtspapper.Blanda smöret och farinsockret till en jämn massa, vänd ner socker och blanda ihop. Blanda ner äggen & sirap i sockersmeten, blanda väl. Rör ihop vetemjöl, kakao, bikarbonat i en skål och vänd ner i sockersmeten, arbeta ihop till smidig deg. Förbered och häll upp en skål med strösocker och förbered två ugnsplåt med bakpapper. Fortstätt med degen och rulla ihop till små chokladbollar- lite mindre storlek en studsbollar. Ta fram den frysta nutellakulorna och platta ut bollen med entryck i mitten lägg dit en nutella kula och rulla ihop till en boll. Rulla bollarna i socker och lägg på en ugnsplåt- grädda i 6- 10 minuter tills de har flytit ut lite oh får lite sprickor i degen. Ta ut och låt svalna något inna du provsmakar.

Så gott med ett stort glas iskall mjölk till.

 

0
Prenumerera
Notis om

9 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Jenny
9 år sedan

Hej. Jag har en annan fråga. De där Marrakech plattorna ni köpt, jag såg på insta. Var har ni köpt dom? Eller har du nåt artikel/beställningsnummer? Jag skulle vilja ha i min tvättstuga. 🙂 Tack för en inspirerande blogg, vare sig det är recept eller inredning! Ha en fin söndag!!

Josefin
9 år sedan

Alltså, TACK SNÄLLA för alla fantastiska recept du delar med dig av! Vi lagar minst 3 av dina tips i veckan! Du har i princip räddar vår vardag! Stor kram

Isabell
9 år sedan

Tack för alla goda och lätta recept. Undrar vilken oxfond du brukar ha i recepten? Hittar nämligen bara oxfond med rödvin som inte passar i så många recept.

Mvh Isabell

Jenny Warsen
Reply to  Isabell
9 år sedan

Jag brukar använda mig av Knorrs-fond.

Mia
9 år sedan

De verkar fantastiskt goda! En fundering bara…jag har glutenkänsliga i familjen. Har du något tips på vad jag kan byta ut 5 dl vetemjöl mot istället?

Mia
9 år sedan

Går det lika bra med mandelmjöl kanske? 🙂

Johanna
9 år sedan

Hej Jenny!

Vad tycker du är de nödvändigaste råvarorna att alltid ha hemma? 😀

Mvh
Johanna

Emma
9 år sedan

Hej! TACK för alla smaskiga recept! 🙂 har du något bra tips för att få sådär fluffig och fin potatismos som på bilden?
Mvh
Emma

8 år sedan

Hej! Jag gillar också att baka du får gärna kolla in min blogg minibagarna.bloggo.nu . Allt du gör set gott ut jag har tästa en hel det super gott/Frida

Nästa inlägg

LCHF-Pizza med hemlagad pizzasallad

9
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x