Baka till påsk

Påsken närmar sig med stormsteg, det märker man inte minst i alla butiker just nu.

påskOch jag har fått önskemål om baktips till påsken, och jag har egentligen inte bakat så mycket till påsk ser jag i arkivet ( får bli ändring på det  tror jag minsann ) Men lite hittar jag och det  är dessa:

Påsktårta med lemoncurdfyllning & KitKat
påsk1

För mindre portionsbitar, skär mindre KitKatbitar

Till tårtbotten på 20-22 cm behöver du :
smör & ströbröd till formen

150 gram smör
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
3 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1/2 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 nypa flingsalt
1 1/2 dl hett vatten

Cirka 11 KitKat gick åt till denna tårtan.

Garnering : Chokladbitar & påskgodis

Gör så här:
Ugnen 175 grader. 
Börja med att smöra & bröa formen.  Fortsätt med att smälta smöret och vispa ihop äggen i en kopp.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner smör och de lättvispade äggen. Vänd sist ner de heta vattnet och häll upp i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20- 30 minuter- eller tills den är färdig. Låt svalna innan du skär upp i 2 delar.

Fyllningen mellan tårtorna gjorde jag med citronfyllning : 

4 dl vispgrädde
1 1/2- 2 dl lemoncurd

Vispa grädden fluffig och vänd ner och blanda runt lemoncurden. Bred på lagrerna när tårtbotten och lite runt omkring tårtan, så fort den svalnat helt. Och ställ in i kylskåp under natten. Dekorera tårtan precis innan servering – detta är ju det allra roligaste :-)
Sedan är den klar att servera.

Och vilken tårta som helst blir ju ”påskig” med lite fina godisägg. Eller hur?

Påskig kladdkaka riktigt gul och härlig färg.

kladd

Till denna påskefterrätt behöver du :

4 ägg
4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 1 /2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
200 gram vit choklad ( Marabous tex )
cirka 10 droppar gul karamellfärg

Serveringstips : 2 dl grädde + 3/4 – 1 dl lemoncurd

 Gör din påsk dessert så här:
Ställ ugnen på 175 grader.  Smält smöret och chokladen över vattenbad tillsammans, låt svalna. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Bred sedan ut det i en rund form ( smord och bröad ) och ställ in i ugnen i cirka 20 – 25 minuter. Den ska fortfarande vara lite lös i mitten – den stannar till sig i kylskåpet. Ställ sedan in i kylskåp tills den svalnat – cirka 3 timmar.

Servera med citrongrädde & färgglada godisar.

3

8 responses to “Baka till påsk

  1. Sarah skriver:

    Vad använder du för recept på Lemon Curd? Tårtan såg jätte festlig ut!

    1. Jenny Warsen skriver:

      Jag köpte färdig 🙂 Finns i hyllan nära sylten
      Men jag ska ha något recept på hemlagad lemoncurd på bloggen om du önskar göra egen. Sök i sökrutan 🙂

  2. Lena skriver:

    Jag funderar på citronkladdkaka till påsk 🙂

  3. Varför är det så mycket jordnötter i recepten?
    Är mormor till en liten kille som är riktig jordnöttsalergiker. Så vi måste läsa på allt han skall äta. Du har så många goda recept men varför jordnötter.
    Med vänlig hälsning, Margaretha Nystrand

  4. Marie skriver:

    Hej, är riktigt sugen på att göra den med kit kat men vad använder du för form när du hör bottnarna!? 🙂

  5. Elin skriver:

    Jag funderade också lite på vad en bör använda för form till botten

  6. Viveka skriver:

    Uj uj uj. Kladdkakan med vit choklad var på tok för söt. Varför så mycket socker? Chokladen är ju väldigt söt i sig! Ska nog försöka modifiera den nästa gång eftersom det nog blir en gång till för att smaken bortsett från det söta var god.

  7. Emma skriver:

    Tokgillar din blogg – TACK!!!
    Är allergisk mot diverse så ”översätter” inbland dina recept för att passa mig än bättre.
    Men behöver din expertis – vad kan jag byta ut kitkat till? (Tål ej gluten) idéer? 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *