Nyårsmeny

Vi ska fira nyår med min syster och Tobbe + Tobbes bror &  tjej, och då har vi gjort så att vi delat upp varje rätt. Tobbes bror och tjej står med förrätten, Daries & Tobbe med varmrätte och vi står med efterrätten. Har inte bestämt helt säkert på vad vi ska laga för något, men det är ju roligt att prova nya recept man inte gjort tidigare.

Nu till mitt sista förslaget på nyårsmeny,  massa fler förslag hittar ni bland de olika kategorierna.

 Petit choux– med räkor , creme fraiche och svart kaviar

Har man inte färskost hemma går det lika bra med bara creme fraiche, jag tyckte smaken blev extra krämig och god med lite philadelphia i. 

Det här behöver du :
2 dl vatten
75 gram smör
2 dl mjöl
3 ägg

Fyllning : 
1 dl creme fraiche
1 dl philadelphiaost
salt och peppar
räkor
finhackad rödlök
svart rom

Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader. 
Koka upp vattnet + smöret i en kastrull , och smöret skall smältas helt.
Vispa kraftigt ( jag hade elvisp ) och vispa i mjölet, när det är ordentligt blandat så knäck i ett ägg i taget fortfarande under kraftig omrörning. När det är en kletig och jämnt blandad smet så klickar du i den i en spritspåse och spritsar sedan ut cirka 12 – 15 bröden.
Grädda i mitten på ugnen i cirka 20- 25 minuter tills de har fått färg och blivit lätta och luftiga. Låt sedan svalna på galler medan du förbereder fyllningen.Rör ihop creme fraiche, philadelphiaost med lite salt och peppar. Skala räkorna och hacka löken. Skär sedan av toppen på de luftiga bröden, och bred ut krämen och toppa med lök, räkor och kaviar, sätt på locket och servera genast.

Riktigt gott ! Och vill man inte ha det som förrätt passar de lika bra som mingelmat, eller varför inte till buffeebordet.

Varmrätt : Kyckling  ”Cordon Blue” med rosepepparsås  

IMG_0757

Till 4 personer

10 – 12 potatisar
olivolja
3 msk ströbröd
Flingsalt

4 kycklingfiler
4 ostskivor  ( valfri ost )
4 påläggsskinkor ( rökta)
1 dl ströbröd
1 dl mjöl
1 vispat ägg.

 

Rosepepparsås : 

1 gul lök
1 msk smör
1 – 1/2 msk stött rose peppar
1 dl stek sky / eller 2 msk koncentrerad fond + vatten
4 dl grädde
salt och peppar

Önskar man såsen lite tjockare, så red av med lite maizena

Gör såsen här :
Smält smöret i en kastrull, fräs den hackade löken mjuk, men inte bränd.
Blanda ner fond, vatten, grädde och roespeppar. Låt sjuda i tio minuter.
Sila såsen, innan du häller upp den i en såsbringare. Dekorera med rosepeppar.

Gör cordon blue  så här: 
Ställ ugnen på 200-225 grader.Skrubba eller skala potatisen och dela dem i lagom stora bitar.
Pensla potatisen med rikligt av olivolja och strö sedan ströbröd över dem, salta och ställ in i mitten av ugnen.

IMG_0754

Under tiden så kan du ta fram kycklingfilerna och dela dem så att du får två tunnare fileer, banka dem ytterligare tunnare med en kötthammare. Vispa upp ett ägg, och mät upp mjöl på en tallrik och ströbröd i en annan. Förbered så att du har ostskivorna och skinkan tillgänglig. Lägg sedan en ostskiva och en skinka emellan varje kycklingdel ( det ska alltså vara kyckling, ost, skinka och en kyckling över detta)Hetta upp en stekpanna med smör, och under tiden doppar  du kycklingen i mjölet, bägge sidor, sedan samma med ägget och till sist ströbördet. Smörstek dem sedan några minuter på varje sida, på medelhög värme , kolla att kycklingen är färdig.  Och servera sedan tillsammans med den goda potatisen och den hemmagjorda rosepepparsåsen.

 Servera middagen med en krispig sallad.

Efterrätt : Koladröm med färska bär

 

Tips för allergiker !
Gör glutenfri: välj glutenfria digestivekex från Semper.
Gör äggfri: kontrollera innehållet i kexen

Rena godistårtan med digestivebotten, hemkokt kolakräm och daimgrädde. Kondenserad mjölk förvandlas till len kolakräm när den oöppnade konservburken får koka några timmar i vatten. Toppa tårtan med en rejäl hög färska bär .

Det här behöver du :
1 burk sötad kondenserad mjölk ( finns bland bakprodukterna i din butik )
* eller köp den redan färdigkokta.
150 gram smör
300 gram digestivkex
1 liter färska bär
1 1/2 dubbeldaim
3 dl vispgrädde

Gör så här:

Kolakräm:
Lägg burken med sötad kondenserad mjölk oöppnad i en stor kastrull. Häll på vatten så att det täcker och lite till. Låt småkoka ca 2 1/2 timme utan lock, se till att vattnet täcker hela tiden. Fyll annars på efter hand. Viktigt att den hla tiden täcks av vatten, kan i annat (värsta) fall explodera.  Ta upp den heta burken och skölj i kallt vatten. Låt svalna helt och öppna därefter burken. Den kondenserade mjölken har nu blivit till en kolakräm. Klä insidan av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 bitar), med plastfolie. Smält smöret. Mixa digestivekexen i en matberedare. Häll i smöret och mixa lite till. Tryck ut blandningen på bottnen av formen. Ställ i kylen 1 timme. Rensa och dela jordgubbarna. Finhacka daimen. Vispa grädden fast och blanda med 2/3 av daimkrosset. Lossa kanten från bottnen. Lyft upp den, dra försiktigt bort plasten och lägg bottnen på ett fat. Bred på kolakrämen. Spritsa eller bred daimgrädden över. Ställ kallt fram till servering.

Vid servering: Toppa med färska bär och resterande daimkross.

 

0
Prenumerera
Notis om

5 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Kristina
10 år sedan

Ser så gott ut…lärde mig något nytt, ströbröd över potatisen, ser läckert och proffsigt ut.

Fredrika
10 år sedan

Jenny! Har letat bland recepten men inte hittat det, du hade stekt fläskfilé och en supergod sås med bland annat Philadelphiaost, det är såsen jag är ute efter, men hittar den inte! Kan du hjälpa mig?

Jennys_matblogg
Reply to  Fredrika
10 år sedan
Fredrika
Reply to  Jennys_matblogg
10 år sedan

Just precis, det var det receptet jag menade! Tack snälla du för att du tog dig tid och letade upp det åt mig, så gullig du är!

Caroline
10 år sedan

Men va gott !!! Den efterrätten e ju gudomlig

Nästa inlägg

Nyårsmeny

5
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x