Godast söndagssteken

Jag fick ett smaksatt salt av min syster för ett tag sedan som hon  varmt rekommenderade.
och nu var det dags att testa detta, till denna picknickbog-steken.

Och för att få den godaste steken, sänk temperaturen på ugnen och låt steken stå längre i ugnen.
Det gjorde vi när vi lagade denna goda Picknickbogen

 

Lägg picknickbogen i marinad kvällen innan

Marinad :
1 dl soya
1 dl olivolja
Salt ( jag valde smaksatt salt med karl-Johans svamp – smak )
4 sorters peppar- ganska mycket.

Rör ihop samtliga ingredienser till marinaden och häll upp i en fryspåse,
lägg ner den putsade picknickbogen där och gnugga in marinaden och ställ sedan i kylskåp över natten.

Ställ ugnen på 100-120 grader, och lägg upp bogen med marinad i en ugnssäker form.
Sätt i en termometer i köttet och ställ in i ugnen.
När köttet närmar sig en temperatur på 80 grader, så är det klart. Cirka fyra timmar senare.

Gör en sky på stekskyn som blir av köttet. Ungefärliga mått
Steksky
5 dl vatten
1 1/2 dl grädde
en skvätt kalv fond
1 /4 – 1/2 dl soya
Salt (smaksatt med karl- johansvamp)
4 sorters pepparkorn ( malda)
Mjölredning ( 1/2 – 1 dl vatten med 1-2 msk mjöl )

Gör så här:
Häll upp stekskyn i en varm stekpanna, rör ner vatten, grädde,
och soya. Låt sjuda upp. Rör ner kalvfond, salt och peppar och rör sedan ner en mjölredning
Låt detta sjuda upp och små puttra en tjugo minuter innan det är dags att servera.

Servera med kokt potatis och kokta grönsaker,
såå gott!!

0
1 kommentar

Syltsnitt med glasyr – Wienerstänger

Hej igen,
kom just på att jag glömt att skriva om syltsnitten jag bakade häromdagen. Och även dessa är en riktigt klassiker, och jättegoda
Min mamma bakade ofta dessa till fikat när vi var små, och de gick åt som smör i solsken 🙂

Goda och lättbakade

Iallafall, receptet har jag  lånat från kakboken : ” Sju sorters kakor ” där de kallas Wienerstänger.

Det här behöver du till ca 60 stycken småbröd :

250 gram smör
1 1/2 dl socker
2 ägg
6 dl vetemjöl
1/2 tsk hjorthornsalt

Fyllning:
3-4 msk fast sylt ( jag gjorde gjorde med hallon & blåbär )

Glasyr
2 dl florsocker
1 1/2 – 2 msk vatten

Gör så här :
Ställ ugnen på 175 – 200 grader
Rör matfett och socker. tillsätt äggen, ett i taget, och mjölet blandat med hjorthornsaltet.
Arbeta till en smidig deg.
Dela degen på 4 och forma ca 40 cm långa längder.
Lägg dem på en plåt , med bakplåtspapper.
Gör en fördjupning och full med sylt.
Grädda mitt i ugnen i ca 12- 15 minuter.
Blanda sedan ingredineserna till glasyren. Och bred detta på de varma längderna.
Skär sedan snitt medan de är varma.

Klara att servera.

0
2 kommentarer

Ostfyllda köttbullar

Yeeej  – det verkar  bli en riktigt fin och solig dag även idag 🙂
Och det är ju så varmt nu att man nästa ser hur hela trädgården blir grönare & grönare för varje dag  – måste gilla våren, den är ju så ljuvligt fin. Nu väntar vi finbesök från öland, lillasyster med småttingar kommer och stannar ett par dagar. Vad det blir till middag har jag inte bestämt än ( kanske grill… vi får se )  däremot har jag bakat en liten fika tills de kommer, ska visa er senare vad det blev.

Vår gårdagens – blir dagens middagstips: Ostfyllda köttbullar.

Detta är minst lika gott som det låter. Och det är en av barnens favorit köttbullar här hemma,  serveras med kokt potatis & brunsås. Husmanskost när den är som godast.

köttbullar recept

Vi är ju en rätt stor familj – så vi brukar göra på 2 kilo ( då gör vi hälften av köttbullarna i ugnen på 225 grader i 10- 15 minuter )
Smidigt att frysa in sedan.

Till köttbullarna behöver du :
Smör att steka i
1 kilo köttfärs ( blandfärs eller nötfärs )
2 msk oxfond
salt och peppar
3 stycken Mozzarellabollar

Till såsen :
Steksky från köttbullarna
4 dl vatten
1 dl grädde
2 msk oxfond
1 msk  kinesisk soya
salt och peppar
1 tsk rödvinbärsgele
maizena

Servera med kokt potatis, inlagd gurka och lingon.

Gör så här :
Ställ ugnen på 100 grader. Och skala och koka potatisen i saltat vatten. Rör ihop ingredienserna till köttbullarna – )gärna ett par timmar innan de ska stekas ) och låt stå kallt fram tills dess. Ta fram mozzarellabollarna och dela varje boll till cirka 15- 20 bitar.   Ta en bit av köttfärsen och platta ut i handflatan och rulla sedan in mozzarellabitarna i köttbullarna.

IMG_8835-001

Hetta upp en stekpanna med rikligt med smör och stek sedan köttbullarna tills de är genomstekta. Lägg upp dem på en ugnsfastform och ställ in i dem i ugnen. Dags för att börja med såsen. Häll i vatten i stekpannan och vispa ur all steksky, häll i grädde,soya och  fond och låt sjuda ett par minuter. Sila sedan såsen och häll tillbaka den i den rena stekpannan, och låt sjuda upp igen. Smaka av såsen med salt och peppar, och vinbärsgelen. Önskar ni en tjockare sky red av den med maizena ( eller färskost är också gott  ) önskar ni en mörkare sås droppa ner ett par droppa soyakulör i såsen.

Klart att serveras.

0
4 kommentarer

Kokbok

Ja, denna fina kokboken trillade ner i brevlådan för någon vecka sedan.
Jättefina bilder och trevliga och enkla recept 🙂

Tack Sara, jag tycker boken är jättefin!
Och ett stooort Lycka till nu.

Och så blir det ett par bilder på Nomi och Molly från idag. 
”Bästa kompisar ”


Kanske kan det bero på att Molly tror att Nomi har godis,
för hon sitter så fint sååå  🙂

Ja, det var allt för idag nu ska jag förbereda med middagen för imorgon,
 och vi hörs mer då 🙂

Trevlig kväll till Er

0
Kommentera

Frukostscones med fetaost

Godmorgon allihopa 🙂
Om Ni inte har hunnit med att äta frukost än så vill jag tipsa om de här goda sconesen som jag bakade igår till frukosten…

Varma ostsmakande scones. Toppad med goda krispiga pumpakärnor


Ljuvligt goda …

Du behöver till 6 stora muffins :
100 – 150 gram god Fetaost
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
50 gram smör
1 dl mjölk / filmjölk
( Gott att ha lite färsk timjan i sconesdegen )

Toppa med pumpakärnor.

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Blanda mjöl och bakpulver, och tärna ner smöret i detta. Blanda ihop detta till en grynig massa, och rör ner filmjölken samtidigt som degen arbetas.
Rör om tills allt har blandat sig, rör sist ner den smulade fetaosten.
Sedan lägger du upp degen ( som är ganska kletig ) i muffinsformar ( sätt gärna muffinsformarna i ett muffinsjärn, för att muffinsen inte ska flyta upp. )
Toppa med pumpakärnor.
Grädda i 10-13 minuter, eller tills muffinsen blivit gyllene bruna.Servera genast med smör, ost och lite marmelad.  
0
Kommentera

Mexikansk mat

Nu har vi ätit mexikanskt ”snabbmat” i två dagar både gott och enkelt när man har ont om tid 🙂 Igår blev det vanlig tacos( barnen valde mat ) , med massa goda tillbehör som bladsallad, körsbärsomater, majs, lök,
fetaost, oliver, soltorkad tomat, tortillachips, och lite olika kalla såser….

Och sedan blev det kycklingtacos, eller fajitas som det heter egentligen.

För er som undrar vilka kryddor som behövs då man ska laga mexikansk kycklingtacos,  Så har vi använt den här färdig mixen som finns att köpta i alla mat affäreer. den ser ut så här. Roligt alternativ till den bara vanliga tacosen- och mycket godare!

Vad ska ni laga ikväll? 

0
1 kommentar

Bloggpaus

Nu blir det faktiskt en liten bloggpaus för min del.  Vi kommer att bila så mycket nu under denna semestern, så det känns inte som om jag kommer att hinna med att blogga. Men NI kommer knappt märka att jag är borta alls 😀
för jag har redan förberett och tidsinställt en himlans massa recept till Er. Och hinner jag så kommer jag absolut att titta in här på bloggen och besvara eventuella frågor.

God mat och resor är ju något bland det roligaste jag vet, och jag kommer fota så mycket jag kan av den goda italienska maten – så ni kommer få se massa matbilder så fort jag kommer hem 😀

Eftersom vi reser bort över hela påsken så har vi firat påsken lite i förväg här hemma hos oss,
med massa påskgodis, påskmat och målat massa en himla massa ägg 🙂

Det är ju så roligt med alla dessa traditioner.
Och vad brukar Ni laga för god påskmat? !

Nej, nu är det dags faktiskt att packa ner det sista  i resväskorna,
och fixa med det sista här hemma till husvakten/ hundvakten.

En riktigt Glad Påsk till Er

0
Kommentera

Semesterplanering

 

Hej vänner,
idag så ska vi mest bara städa, packa och  fixa iordning här hemma.
För imorgon flyger vi och ska möta våren i underbara Italien :
 
 
 
 
 
 

 

 

Jag har fått bra restips av min duktiga bloggkollega :  Anki

 
Men jag tar även tacksamt emot ännu fler bra tips från Er på vad man inte ska missa då man besöker Sicilien……  vi har varit i Italien -men aldrig varit på Sicilien tidigare 🙂
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Igår blev det grillat till middag, det är ju så gott att kunna sitta ute och äta maten nu. 🙂
Men idag blir det nog lite Thaimat ( hämtmat ) , så får vi ska passa på att sitta ute och fika i det fina vårvädret en stund istället.
Har köpt hem  så vi ska göra lite god bär / kesella – dessert.
Så gott att sockra med liite florsocker och är ju inte alltför onyttigt iallafall.

 

Och som sagt  alla bra tips om vad vi inte får missa när vi ska till Sicilien uppskattas verkligen!

0
Kommentera

Hej

Hej,
kikar in här på bloggen en liten kort stund, innan jag och Thelma ska iväg på valpkursen med liten Molly.

Dessa vackra blommor står just nu och pryder mitt köksbord.
Säg är de inte bara så himla fina?
 

Och efter valpkursen så står det fika på schemat 😀
för sonen har prao:at nu i två dagar på ett bageri!

Så han hade med sig massa goda kondiskakor hem …. 

Så även dessa står nu och pryder köksbordet,
får väl se om det finns några kakor kvar tills jag kommer hem.

Trevlig Kväll !

0
Kommentera

Semesterplaner

Vi funderar på att åka till Gotland – passa på att åka när barnen har lite ledigt från skolan , så datum är inte bestämt än.
Och vi har faktiskt aldrig varit  på där , så nog är  det faktiskt på tiden att vi åker dit nu.

Och eftersom vi satt och planerade denna semestern så passade vi på att kolla fotografierna från förra årets minisemester i Juni.
Då flög vi till Tyskland och besökte två jättetrevliga nöjesparker, med galet mycket karuseller :

Små figurer gick omkring och hälsade på alla 🙂

Och det fanns karuseller för alla åldrar. . .

Jacob Och Thelma åkte nog nästan alla karuseller som fanns.
Och eftersom vi åkte innan sommarlovet startat så var det knappt inget folk där alls :

Och det gjorde inget alls, för det innebar ju inga köer  . . . .

Melvin åkte också hur många karuseller som helst 🙂 

Nomi var ju så liten förra året , och stod mest och vinkade till alla storasyskon :

(  Tänk så fort tiden går . . . .  Och framför allt Nomi har ju vuxit så mycket sedan vi var där .
Här har hon ju fortfarande kvar nappen – Och den har hon ju kastat nu )   :-)Melvin och jag åkte en Svamp Bob – karusell  :

Jacob tyckte det var jätteroligt att hoppa i den här linan,
han hoppade jättehögt!

 

Hit skulle vi gärna åka tillbaka till!
Det var en riktigt prisvärd  och rolig semester.

0
Kommentera