Langos

Godförmiddag,

Här sitter jag och skriver lite på datorn framför öppna brasan i stugan, så mysigt med öppen spis. Har haft hantverkare här i förmiddags som kikar på badrummet, vi vill byta ut badrumsmöblerna och få kaklat där. Ni ska få se före & efterbilder så småningom. Senare kommer två av systrarna : Mona, Daries hit och vi ska laga mat och skvallra lite. Får se vad vi ska laga för något gott, men det lutar åt fläskfile eller kyckling som jag har hemma.

Något som  Jonathan & Tobias lagade sist vi hade middag var ju dessa goda langos- det är så enkelt att göra och så gott!

IMG_4919

Till langosbrödet för 15 små langos :
25 gram jäst
3 dl vatten
1 tsk salt
1 kokt potatis
Cirka: 7 dl vetemjöl special
1 liter rapsolja till fritering

Tillbehör :
Gräddfilsås ( 1 dl gräddfil + 1 dl creme fraiche + 2 (1) klyftor vitlök och salt)
2 röd lök finhackade
1 stor burk räkor i lag / eller alternativt nyskalade.
1 burk Röd eller svart rom
1-2 dl lagrad ost

Gör så här:
Lös upp jästen i ljummet vatten, och rör ner salt, mosad potatis och mjöl.
Arbeta till en slät deg, som är ganska lös. Låt den jäsa i cirka 40 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord, det kan gå åt en dl mjöl för att kavla ut degen.
Dela och kavla i cirka ut degen i cirka 15 mindre langos bitar.
Låt dem jäsa igen , på ett mjölat bakplåtspapper i cirka 10 – 15 minuter.
Häll upp oljan i fritösen eller i en tjockbottnad djup kastrull och hetta upp oljan. Prova att fritera lite vittbröd, det sak bli gyllene.
Fritera sedan bröden så att de blir gyllengula och läg dem på ett hushållspapper så att lite av oljan rinner av.

Under tiden, rör ihop såsen och ställ kallt i tio minuter innan servering.

Sedan är det klart att serveras, med sås, räkor, rom , ost och toppa med lite riven ost.

Riktigt gott!!

3
Prenumerera
Notis om

29 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
9 år sedan

Oj vad det var länge sen jag åt langos! Måste testa ditt recept 🙂

Karin
9 år sedan

Ser gott ut! Hur tjock ska man kavla degen?

Jenny Warsen
Reply to  Karin
9 år sedan

Man gör lite som man vill. Men rätt tunt tycker jag 🙂
Provfritera en så ser du hur det blir.

Malena
9 år sedan

Kan man ta vanligt vetemjöl istället? Här i Tyskland har vi nämligen inte vetemjöl special. 🙂

Jenny Warsen
Reply to  Malena
9 år sedan

Det går lika bra det 🙂

Cilla
9 år sedan

Kan du inte börja lägga ut allergivänlig mat? Jag gillar din blogg men som gluten- och laktosintolerant blir recepten sällan bra.. det är svårt att byta ut speciellt mjölet vid bakning och jag får provbaka och justera recepten många gånger innan det blir bra.

Christina
9 år sedan

Har gjort efter ditt recept flera gånger så jättegott ..Langos blir det här hemma på fredag. Ikväll blir det ditt recept på kebab och kebabsås också jättegott

9 år sedan

Åh, så gott det ser ut! Jag hämtar ofta inspiration här på din blogg, stort tack för att du delar med dig. Önskar dig en fin kväll!

Marita
9 år sedan

Pajen med skinka o ädelost, kan man göra den dagen innan man skall servera den?
Vänligen Marita

9 år sedan

Vart hittar du din inspiration? Jättefina blogg 🙂

9 år sedan

Oj så gott:) Älskar langos! //Victoria

Fröken M
9 år sedan

Åh så goda dom var!!! Tack för receptet

Helene Mattsson
9 år sedan

Testade dessa i går kväll och de va supergoda! Tack för alla bra recept, använder dem ofta!

Jenny Warsen
Reply to  Helene Mattsson
9 år sedan

Vad roligt att höra 😀
Trevlig lördag

Sofia
9 år sedan

Hej.
Gjorde dina Langos i går. Super goda.

9 år sedan

enormt smakrik o god, vi testade ditt recept med fritös från smakrik.com http://www.smakrik.com/hem-hushall/koksapparater/fritoserfondue/frits-pro-fryer-4l-mod-6357.html

Lena Strömberg
9 år sedan

Hej!
Du la ut ett recept på chiapudding med mango och krämig kokosmjölk. Jag har letat som en tok men hittar inte receptet. Vart finns det?
Hälsningar Lena

Jenny Warsen
Reply to  Lena Strömberg
9 år sedan

Nej, det var inte jag 🙂 Har faktiskt aldrig ätit chiapudding 🙂

9 år sedan

Hej. Jag har hittat recept på chiapudding med mango och kokosmjölk på Josefin och Ulrikas blogg. Detta är inte min blogg.
Sök på sockerfriheten.blogspot.com.
Lycka till! Mvh josefine

Timea Bergström
8 år sedan

Hej! Jag är från Ungern därifrån lângos kommer ifrån.Jag är uppvuxen på denna mat och har lite att tillägga ? Man behöver inte mjöl special det duger fint med vanlig vetemjöl!! Potatisen MÅSTE vara kall……det bästa om man gör lângos av gårdagens överblivna kokt potatis.Man kavlar ut degen och ”sticker ut” runda formar eller gör som dem flesta gör i mitt hemland o skit i kavlingen.Man tar degbotar formar till en bulle, doppar händerna i olja och drar ut degen så den blir tunnare i mitten och lite tjockare på kanterna!
Ett tipps till som vi Ungrare gör när vi äter lángos är att vi penslar den färdiga lángos med vitlöksolja innan man lägger på allt annat gott.Oljan görs så här:ta lite matolja och pressa i 3-4 vitlöksklyftor tillsätt salt och svartpeppar efter smak.Låt det stå minst 2 timmar och pensla på lángos innan ni lägger på allt annat. (Jag brukar ha oljan i en litet glasskål och ställer fram den på bordet med pensel i vid serveringen!) SJUKT GOTT!!!!!

Maria Östlund
7 år sedan

Kan man förbereda langos bröden. Tack för en trevlig blogg
Mvh Maria

Tina
7 år sedan

Är det bara att hälla i oljan i en kastrull och i med lingon degen?

Jenny Emilsson
7 år sedan

Älskar din blogg!!
Tror du det är helt omöjligt att fritera på detta viset på en gasspis? Är så ledsen över att det inte går så bra då det är en brandrisk… Älskar gasspis annars men kan ju aldrig göra något sådant..!

jennysmatblogg
Reply to  Jenny Emilsson
7 år sedan

Jag hade faktiskt inte vågat fritera på gasspis.
Det går att köpa en fritös isåfall

Maria Olofsson
7 år sedan

Tänker göra det i husvagnen. Kan man göra degen i förväg typ en dag i förväg eller blir det inte bra då?

jennysmatblogg
Reply to  Maria Olofsson
7 år sedan

Nej, det blir faktiskt inte gott att göra det i förväg 🙂

Inger
5 år sedan

KAN MAN FRYSA IN FÄRDIGFRITERADE LANGOS OCH DEKORERA SEDAN?

jennysmatblogg
Reply to  Inger
5 år sedan

Tror inte att de blir så goda. Tyvärr

Maude Kvarnström
1 år sedan

Kan jag byta ut vetemjölet till bovetemjöl eller havremjöl?

Nästa inlägg

Sallad med varmrökt lax & kräftor

29
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x