Men oj vad vi bakade igår : Saffransbullar, Rocky Road, Polkabräck , Smörkola, Knäck och en ny variant på julgodis som Klara hittat. Återkommer med alla recept här nu under veckan. Vi börjar med dessa godingar.
Det här hade vi i vetedegen, cirka 50 lussebullar :
1 pkt jäst
150 gram smör
5 dl mjölk
2 kuvert med saffran
1 1/2 dl socker
1 burk ( 250 g) kvarg naturell
1/2 tsk salt
1 ägg
cirka 14- 16 dl vetemjöl
Fyllning:
150 gram med rumsvarmt smör
1 1/2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
Topping:
smält smör
strösocker
Gör saffransbullarna här :
Smula ner jästen i en bunke. Mortla saffranet med lite a sockret.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt saffran och mjölk och värm upp till fingervarmt 37 grader.
Rör ut lite av degvätskan med jästen, rör tills det löst sig. Tillsätt resten av vätskan, sockret kvarg, salt och ägg. Arbeta i nästan allt mjöl , gärna med bakmaskin.
Pudra över lite mjöl och täck med bakhanduk, låt jäsa i 40 minuter. När degen jäst färdig , dela i två delar och kavla ut på mjölat bord. Cirka 30* 60 cm.
Blanda smör, socker & vaniljsocker och bred ut över degen, rulla ihop och skär lagom stora bitar och lägg i bullformarna. Täck över med en bakhandduk och låt jäsa i ytterligare 40 minuter.
Sätt ugnen på 225- 250 grader, och grädda bullarna i 8-10 minuter tills bullarna fått fin färg.
Ta ut och låt svalna något innan du penslar dem med smält smör & doppa dem i strösocker.
Servera genast med en stort glas kall mjölk.
Ser så goda ut, tänkte baka, men hejdade mig i sista stund… inget smör i degen???
Men?! Det STÅR ju på 2:a raden i receptet 🤷🏻♀️
De står naturell kvarg, är de samma som kesella? Dum fråga kanske 🤔
Funkar bra vilken som.
Jag har bakat dom 2 ggr och det rinner över massa gott av fyllningen, ändå har jag maizenamjöl I.
Hur är dessa godingar att frysa ?
Kan jag istället för kvarg använda creme fresh 34% ?
Ja det funkar.