VAD BLIR DET FÖR FREDAGSMIDDAG?

Har ni bestämt er än ? Blir det den vanliga fredagstacosen, eller blir det något mer spännande ? Just nu är jag så grymt sugen på oxfileplanka.
Så länge sen ju-

.

Det här behöver du till 4 plankor:
1 kilo potatis
1 dl vispgrädde
4 äggulor
salt & peppar

Tillbehör: 
600 gram Oxfile
sparris / broccoli
.

Frästa grönsaker som te.x
paprika
.

Till pepparsåsen:
2 msk hel vitpeppar
1 finhackad schalottenlök
1/2 msk grönpeppar
1/2 msk estragon, finhackad
olja
3 dl kalvfond alternativt. (2 msk konc + 3 dl vatten)
1 dl rödvin
2 msk konjak
2 dl vispgrädde
,

.

Gör så här:
Ställ ugnen på 250 grader. Koka potatisen mjuk, och gör mos av den med potatiskross & blandar ner äggulor & grädde. Smaka av med salt & peppar. Lägg in plankorna i ugnen för att bränna av dem, i cirka 5 minuter. Ta ut och spritsa sedan / eller klicka ut ”duschesspotisen” över plankorna. Jag brukar låta moset svalna innan, för att lättare spritsa. Sparrisen/broccolin kokade jag ett par minuter och la dem på plankorna. Skiva under tiden upp köttet och fräs det hastigt i het stekpanna för att få fin färg, fläskfilen kan stekas nästan helt klar. Salta & peppra under stektiden. Fräs ihop lite grönsaker tillsammans, bara en kort stund så de behåller sin krispighet.
Lägg upp allt på plankan och skjuts in i ugnen, när moset har fått vacker färg så är det klart.
.

Såsen gör du så här:
Rosta vitpeppar i en varm, torr panna, stöt den sedan grovt i mortel. Fräs sedan schalottenlöken, grönpeppar, estragon samt lite av den rostade vitpepparn.  Slå i lite olja, slå på den blandande fonden, rödvin, konjak.  Låt koka ihop i ca 10 min. Slå sedan i grädden och låt koka ytterligare i ca 10 min.

Häll såsen över köttet och servera genast.

9
Prenumerera
Notis om

5 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Lena
3 år sedan

Jag hade aldrig hört namnet estragon förut så jag var tvungen att googla. ”Dragon inlagd i vinäger” – är det sånt du använder i ditt recept ovan?

Anita
3 år sedan

Det blir ostgratinerad kyckling örtsås och klyftpotatis.
Här äts aldrig tacos
ha en skön helg

Mamma M
3 år sedan

Hos oss blev det premiärgrillning på kött. Fläskfile,potatisgratäng, sallad, örtbröd.

Anette
3 år sedan

Snälla Jenny, man ska rosta 2 msk hel vitpeppar och sedan mortla grovt. Inga problem. Sen ska man använda lite av den. Vad ska man göra med resten och hur mycket är lite?. Vilken grönpeppar har du använt, inlagd eller torkad? Såsen du har på bilden är inte denna, Din är väldigt mörk och den på receptet blir ju med grädden i väldigt mycket ljusare. Nu är ju jag väldigt van i köket så jag kan ju fixa till det ändå men jag tror ju att du har väldigt många läsare som är nybörjare och är intresserade av att lära sig laga mat. Skriver du såhär opedagogiskt i dina kokböcker skulle jag bli ledsen om jag köpt en. Jag är inget troll, bara omtänksam om dina följare.

Lena
3 år sedan

Vore trevligt om du kunde svara på frågor man ställer angående recept du lägger ut,,, Läser du kommentarer du får?

Nästa inlägg

NYTTIGA ENERGIBARS

5
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x