I REKLAMSAMARBETE MED SYDTYROLEN

HÄRLIGA SMAKER FRÅN SYDTYROLEN

Hej hej,

Här tänkte jag kika förbi med ett litet smarrigt tips så här innan storhelgen. Hemligheten med att laga god mat är främst bra råvaror. Det samma gäller ju då när man ska tillaga pizza. Bra råvaror ger bra resultat.

Jag har använt mig av Stilfser sub ost och Südtiroler Speck SGB. Detta är första gången jag använt mig av denna formen av skinka, men absolut inte sista gången. Man kan med fördel använda den istället för annan dyr lufttorkad skinka. Speck tillagas genom en traditionell metod som funnits i flera hundra år tillbaka, som till en början kom till för att åka hållbarheten. Speck både saltas och röks lätt och får sedan mogna i 22 veckor.

Receptet på pizzadegen kommer här:

Till 4 pizzor:
25 gram jäst
2 1/2 dl vatten
2 msk olja
1 tsk salt
ca 7-8 dl vetemjöl special

Gör så här:

Smula jästen i en bunke och värm upp vattnet till fingervarmt, rör ut jästen med lite av vattnet – rör tills all jäst har löst sig. Blanda ner resten av ingredienerna och blanda ner så mycket mjöl som behövs för att degen ska släppa runt kanterna och bli smidig. Arbeta gärna degen med maskin eller visp med krokar. Låt jäsa i 45 – 60 minuter, baka sedan ut på bakplåtspapper. Antingen kan man grädda den på på ugnsplåten eller på pizzasten om man har det.


Till tomatsåsen behöver du :
1 burk med tomatkross
2 msk tomatpure
1/2 msk torkad oregano
1 nypa socker

Gör tomatsåsen så här:
Rör ner samtliga ingredienser, och låt sjuda i 10 minuter , smaka av för ev med socker / kryddor.

När man har både deg och tomatsås färdig så börjar det roliga. Att baka ut pizzan. Här brukar alla i familje få göra sin egen pizza. Det är väldigt trevligt att låta matlagningen ta tid på helgerna. Då får man umgås lite extra. Baka ut pizzadegen, bred ut tomatsås med hjälp av en baksidan på en slev, fördela ut Stilfser SUB-osten och skär tunna skivor av Südtiroler Speck SGB och lägg över pizzan och kanske några söta körsbärstomater.
Grädda sedan pizzan på 250 grader i ugn och strö sedan rikligt med ruccola över den när den kommer ut.

Men hur vet man att man använder bra råvaror och att maten är vad den utger sig för att vara? Enkelt förklarat finns det 2 Europeiska kvalitetsmärkningar:

SUB- märkning ( SUB = Skyddad ursprungsbeteckning )

SUB-märkningen får bara de EU-produkter som produceras & bearbetas i ett visst geografiskt område. Som tillexempel Stilfserosten jag använder på pizzan här. Den är gjort på enbart mjölk från bondgårdar i de sydtyrolska bergen. Där den tas fram genom traditionella tillverkningsmetoder som ger osten en specifik smak och äkthet.

SGB-märkning ( SGB = Skyddad geografisk beteckning )

SGB betyder att ett av produktionsstegen (produktion, bearbetning och beredning) måste följas även om de råvaror som använts nödvändigtvis inte kommer från det geografiska området.
Som te.x speck vi använder ovan. En saltad och kallrökt del av grisen ( Jag har inte använt det tidigare men oj vad gott det var. )
Den passar nämligen utmärkt att använda till exakt samma saker vi annars använder betydligt dyrare varianter av lufttorkad skinka till.


Resultatet blev så bra, både jag och barnen gav det högsta betyg.

Till efterrätt gjorde vi smörstekta äpplen med kanel. Maaaaj gaaaaad så gott!

Skala och klyfta äpplena, och smörstek dem med lite kanel och socker.
Servera sedan med gräddglass och sirap.
Yummi yummi.

12
Prenumerera
Notis om

7 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anita
3 år sedan

Stort grattis på 40 årsdagen
och God Jul och Gott nytt år

Gülay
3 år sedan

Ett stort GRATTIS på din 40 års-dag 🥂🍰☕️🎁

Gülay
Reply to  Gülay
3 år sedan

Och även God Jul 🎄 och Gott Nytt År 🥳

Malin
3 år sedan

Ser gott ut. Hur ser förpackningar ut till dessa delikatesser? Var köper jag dom? God Jul till dig och grattis på födelsedagen ser jag på övriga kommentarer. Tack för din fina blogg.

Cecilia Holgersson
3 år sedan

Grattis 🥂 på 40 årsdagen 🎈🎁! Tack för en jättebra och god 😋 blogg som har blivit extra fin numer! God jul & Gott nytt år önskar Cecilia 🎄

Christin Hermansson
3 år sedan

Hej
Undrar om du vill dela med dej med varifrån porslinkoppen du visar på Instagram…den blå/vita…som du lagt ut på din födelsedag.
Den var ju helt underbar.
Grattis i efterskott!

Anonym
3 år sedan

Förstår inte vad det är reklam för? Är Sydtyrolen ett företag? Har googlat men hittar inget. Lite smått förvirrande….
God jul!

Nästa inlägg

UMEÅ

7
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x