ÄLGSTEK MED HASSELBACKSPOTATIS & MUSTIG SKY

Måste bara tipsa om denna goda rätten vi lagade förra veckan.
Hur lyxigt är det inte att äta älgstek bara så där mitt i veckan.
Guldkant på tillvaron minst sagt.


Vi provade Per Morbergs recept på älg, med några mindre justeringar.

Det här behöver du:
älgstek 1 kg
salt & peppar
smör till stekning
1 morot 1
1 gul lök
1/2 purjolök
3 dl vatten + 3 msk oxfond
2 dl rödvin
2 lagerblad
1 knippe färsk timjan
8 enbär

.

Till såsen: 
Stekskyn från älgsteken
1 msk svartvinbärsgele
1 msk kinesisk soja
3 dl vispgrädde
salt & peppar

Gör så här:
Bind steken med hushållssnöre och gnid in den med rikligt med salt och peppar. Bryn den runtom i smör.
Skölj och skala moroten och löken och skär dem i grova bitar tillsammans med purjolöken. Lägg ner alltsammans i grytan och låt det bryna med en stund tills de blir glansiga. Häll på buljongen och vinet och tillsätt kryddorna. Sänk värmen och lägg på ett lock. Låt grytan sjuda på svag ( väldigt svag )värme i 45–60 minuter, vänd och ös steken några gånger under tiden. Prova med en sticka att den är klar, köttet ska släppa lätt från stickan. Ta upp steken, linda in den i aluminiumfolie eller blött smörpapper och låt den vila i 15 minuter. Häll grädden i grytan. Rör om och låt såsen koka ihop en stund. Smaka av med salt och peppar. Sila såsen, skär upp steken och klart att servera med

pressgurka & rårörda lingon.

 

1

One response to “ÄLGSTEK MED HASSELBACKSPOTATIS & MUSTIG SKY

  1. Isabelle Edström skriver:

    Alltså snälla kan du visa på instagram eller din blogg hur man ska skära en stek? Så att den inte blir seg?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *