HEMGJORDA PIROGER MED OLIKA FYLLNINGAR

Gillar ni precis som jag att fylla frysen med middagar, fika och mellis för att få en lugnare behagligare höst.
Så tycker jag att ni ska baka dessa goda piroger. Så enkla, och barnen älskar dem.

 


Bilden tagen av Ulrica Pousette, recept finns med i min senaste bok ”Snabbt, gott & billigt”

Det här behöver du till cirka 20-22 st :
50 gram jäst
5 dl standardmjölk
200 gram smör
1 nypa strösocker
1 1/2 tsk salt
13 dl vetemjöl special + ett par till utbakning
1 uppvispat ägg- till att limma ihop kanterna

Fyllning 1: ( säkert lika goda med tacofärs )
400 gram köttfärs
1/2 finhackad gullök
1 vitlöksklyfta
1 burk med krossade tomater ( te.x mutti)
1 tsk kinesisk soja
salt & peppar
riven ost

Fyllning 2:
chilisås
strimlad skinka
riven ost

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.  Smält smöret & häll ner mjölken i kastrullen och värm upp till 37 gradigt. Smula jästen i en bunke och rör ut den lite i taget med den ljumna mjölkblandningen, till allt löst sig. Blanda ner resten av den ljumna mjölken i jästen med socker & saltet och nästan allt mjöl. Arbeta tills degen är smidig och släpper från kanterna. Låt sedan degen jäsa under en handduk i 45 minuter.  Under tiden kan du förbereda fyllningarna.

Köttfärsfyllningen:
Fräs upp den hackade löken med  smör, tills den är glansig. Bryn köttfärsen klar, och låt den sjuda upp med pressad vitlök och tomatkross, soja. Smaka av med salt & peppar. Låt den sjuda bort den mest av vätskan innan du fyller pirogerna.

Till skinkfyllningen :
Riv ost, strimla skinkan.

Sen bakade jag  ut degen, och gjorde runda cirklar med hjälp av en skål, min var cirka 12- 13 cm i diameter. Och sedan fyllde jag dem penslade sidorna med uppvispat ägg och veck dem dubbelt till halvmånar. För att få kanterna att sitta riktigt bra tryckte jag ihop kanterna ytterligare en gång fast med gaffel. Vill man pensla dem med vispat ägg gör man det. jag tycker de blir finare om man inte gör det. Men det är en smaksak… Ställ sedan in i mitten av ugnen och grädda i cirka 10-12 minuter tills de är gyllene.

Servera sedan med sallad

Fungerar utmärkt att frysa in.

5
Prenumerera
Notis om

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

BOKFOTOGRAFERING

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x