HELSTEKT OXFILE MED HASSELBACKSPOTATIS

 
Fotograf Ulrica Pousette. Recept från min bok ”Middagstipset”. 
.
Du behöver: 
800 gram oxfile
smör
salt & peppar

Lyxig hasselbackspotatis:
10 medelstora potatisar ( fast sort )
smält smör att pensla med
140 gram strimlat knaperstekt bacon
ostskivor

Ädelostsås:
stekfettet från bacon
1 dl vatten
1 dl creme fraiche
2 1/2 dl vispgrädde
1/2 msk kinesisk soja
ca 150 gram ädelost
1 tsk flytande honung
peppar ev. salt

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader.
Hetta upp en stekpanna med smör och bryn oxfilen runt om tills den fått vacker färg. Lägg köttet i en ugnsform med en kötttermometer i den tjockaste delen. Skölj noga av potatisen och skiva tunt, men inte helt igenom. Lägg dem i en ugnssärkerform och pensla med smör. Ställ in kött och potatis. Gör under tiden baconet & såsen. Strimla och stek baconet knaprigt. Lägg åt sidan och vispa ner vatten i stekpannan, vänd ner crème fraîche, vispgrädde, soja och låt sjuda upp. Smula ner ädelosten och vispa tills allt smält. Smaka av med honung och ev. lite salt & peppar.
Ta ut köttet när de fått en innertemp på 58 grader. och linda in i grillfolie. Plocka ut potatisen efter cirka 45 minuter och stoppa potatisen med ostbitar och ställ in på eftervärmen tills den smält.
Strössla över bacon över, skiva upp köttet och servera.

0
Prenumerera
Notis om
1 Comment
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
CHRISTEL
1 år sedan

Oh så gott det blev jag jättesugen på nu fast får väl vänta har annat planerat till middag i dag suck haha

Nästa inlägg

Baconinlindad fläskfile med Potatis- & palsternackspure

1
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x