STORA KANELBULLAR

Tjingeling. 

Då är vi alldeles strax på väg, vi ska bara packa in det sista i husbilen innan vi drar. Riktigt mysigt att ge sig iväg på lite camping så här under lågsäsong. Och enligt väderrapporterna så skulle vädret bli okej denna helgen. Lucky us!
Kommer uppdatera flitigt från Instagram, du hittar mig HÄR
.

Jag blev ju bjuden på supergoda bullar i går hos systeryster.
Självklart tiggde jag till mig receptet.
Så här kommer det: 

Till ca 30-40 bullar :
50 g jäst
5 dl mjölk
50 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl socker
1 tsk salt
2 tsk stött kardemumma
15-16 dl vetemjöl

Kanelfyllning :
200 gram rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 dl farinsocker
2 msk kanel

Garnering : vispat ägg och pärlsocker

Gör så här :
Smula ner jästen i en ordentligt stor bunke, smält smöret i en kastrull och häll på mjölken och värm tills det blir fingervarmt 37 grader. Häll lite över jästen och rör tills jästen löst upp sig, häll över resten av mjölkblandningen, och rör ner socker, salt, kardemumma . Sedan häller du ner mjöl och arbetar degen ( alternativ. använder bakmaskin ) Man ska bara ha i så mycket mjöl att degen blir smidig och lossnar från skålen, den ska inte bli för hård. Låt sedan jäsa under bakduk i cirka 1 timme. Under tiden rör du ihop fyllningarna och starta ugnen på 225 grader och förbered plåtarna genom att placera ut bullformar. Efter en timme är det dags att börja baka ut.
Kavla ut degen till en rektangel inte för tunt, och bred ut fyllning över rektanglen, ganska mycket då blir de riktigt saftiga.
Rulla sedan ihop så att det blir en längd och börja skär upp 2-3 sm tjocka snäckor och lägg i formarna. Låt jäsa ytterligare 20 minuter och pensal dem med vispat ägg precis innan de ska in i ugnen och strö pärlsocker över dem. Grädda dem i 8- 10 minuter i mitten på ugnen och ta ut dem när de är gyllene.

Låt svalna på galler – äts med fördel ljumna med iskall saft eller ett stort glas mjölk.

1

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *