Godaste köttgrytan med bacon

 En gräddig köttgryta till helgen.
Köttet går att byta ut mot fläsk, kyckling och älg. Ta det som finns hemma. 

Det här behöver du:

1 gul lök
1 stor morot
1 palsernacka
1 msk tomatpure
1 paket bacon
500 gram grytbitar av oxe
2 1/2 dl vatten
2 msk kalvfond
1/2 msk kinesisk soja
1 burk med champinjoner
2 dl vispgrädde
1 nypa timjan
salt & peppar
ev. maizena

Gör så här:
Börja med att skala grönsakerna. Slanta upp morot och palsternacka, klyfta löken.
hetta upp en kastrull med smör och fräs grönsakerna tills de får vacker färg, pressa ner tomatpure och låt fräsa ihop i en minut.
Lägg på ett fat och klipp ner baconet i grytan och fräs den knaperstekt, och lägg på tallriken med frästa grönsaker.

Nu fräser du upp köttbitarna i några minuter tills de får gyllene färg.
Vänd över vatten, soja och fond och låt allt sjuda under lock i cirka 1 1/2 timme, på svag värme. Kokar vätska bort så tillsätt mer. Vänd sedan ner svamp och grönsaker / bacon och låt allt sjuda ytterligare tills grönsakerna mjuknat. Vänd ner grädde, smaka av med timjan, salt och peppar Önskar man kan man runda av gryta med en dl grädde.

Servera sedan med kokt potatis.

1

3 responses to “Godaste köttgrytan med bacon

  1. Anna M skriver:

    Jag älskar grytor så den här måste jag göra i helgen.
    Tack för bra recept.

  2. Maja75 skriver:

    Om man väljer kyckling, vad rekommenderar du för koktid då?

    Tack och trevlig helg.

  3. Camilla L-J skriver:

    Jag har precis serverat familjen din pasta med kyckling o baconsås, jättegott tyckte både man o barn!
    I helgen tänkte jag laga fiskarhustruns fiskgryta. Tack för en jättebra kokbok med enkla o goda rätter!
    Kram Camilla

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *