INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR

Efterrätter till nyår

Hej på er,

Ja och så det viktigaste av allt kanske till nyår. Efterrätten! Här kommer lite förslag på några av våra favoriter. Bananoffe Pie IMG_1380

Du behöver till 10 portioner:  200 gram digestiv 100 gram smör (extra saltat) 1 burk karamelliserad mjölk 2 bananer 2 1/2 dl vispgrädde 2 grovhackade dubbeldaim

Gör så här: Smula kexen för hand eller i matberedare, smält smöret och rör ihop till en smulig deg. Fördela ut i glasen, och fördela även ut den karamelliserade mjölken ( kolan) skiva banan och lägg över. Grädden ska vara lättvispad och läggas över bananerna. Strö över daimkrosset och servera.

Den går att förbereda flera timmar innan servering, förvaras i kylskåp. Kolapannacotta med pecannötter och lingon

img_4582-001 (1)Det här behöver du till 8- 10 stycken portioner: 1 dl nutella + 3 msk grädde 1 burk med kondenserad mjölk sötad (cirka 400 gram) 5 dl vispgrädde 4  gelatinblad

Karamelliserade pecannötter: 1 påse pecannötter 4 msk sirap 2 msk strösocker 2 nypor flingsalt

Dekorera med lingon eller andra bär.

Gör så här: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter. Värm upp grädde & kondenserad mjölk tillsammans i en kastrull – den ska inte koka men bli het. Krama ut gelatinbladen och vänd ner i grädd/mjölken rör ner den så att den blandas väl och löses upp. Ställ av från plattan och ta fram glasen du ska fylla efterrätten med. Rör ihop nutella med grädde ( fungerar också med lite philadelphiaost om du inte har grädde ) Nutellan blir väldigt hård i kylskået om man inte blandar ut den med något. Fyll glasen med en msk eller par av nutellan, höll försiktigt ner pannacottan i glasen och ställ kallt i fyra timmar. Under tiden kan du göra de karamelliserade pecannötterna. Grovhacka nötterna , typ dela dem tre gånger. Hetta upp en panna och häll i sirap, socker och salt och låt detta bubbla några minuter under omrörning. Vänd ner nötterna och blanda om så det fördelas över alla nötter.  Ta fram en bakplåtsklädd plåt och fördela ut pecannötterna där med hjälp av två gafflar ( detta är super varmt) ställ in i ugnen i cirka 5- 10 minuter. De ska bara få fin färg och dofta nötigt – låt svalna. Servera sedan pannacottan med de goda nötterna och lite färska syrliga bär.

KitKat-tårta Kit Kat tårta

Vill man kan man dela kitkatchokladen i enstaka bitar- men jag tycker att den är lättast att få både snygg & hålla ihop om det är större delar.

Till tårtbotten på 20-22 cm behöver du : smör & ströbröd till formen

150 gram smör 2 ägg 2 1/2 dl vetemjöl 3 dl strösocker 2 tsk bakpulver 1/2 dl kakao 1 tsk vaniljsocker 1 nypa flingsalt 1 1/2 dl hett vatten

Cirka 11 KitKat gick åt till denna tårtan.

Garnering : Färgglada godisbitar

Gör så här: Ugnen 175 grader.  Börja med att smöra & bröa formen.  Fortsätt med att smälta smöret och vispa ihop äggen i en kopp. Blanda de torra ingredienserna och rör ner smör och de lättvispade äggen. Vänd sist ner de heta vattnet och häll upp i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20- 30 minuter- eller tills den är färdig. Låt svalna innan du skär upp i 2 delar.

Fyllningen mellan tårtorna gjorde jag med citronfyllning : 

4 dl vispgrädde 1 1/2- 2 dl lemoncurd

Vispa grädden fluffig och vänd ner och blanda runt lemoncurden. Bred på lagrerna när tårtbotten och lite runt omkring tårtan, så fort den svalnat helt. Och ställ in i kylskåp under natten. Dekorera tårtan precis innan servering – detta är ju det allra roligaste 🙂 Sedan är den klar att servera. ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ Sedan vet jag att ni älskar tips på RABATTER och när det är REA. Så här kommer dagens tips! KLICKA HÄR 

❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️

Daimpannacotta daim2 (1)

Det här behöver du till 6 portioner : 5 dl vispgrädde 1 vaniljstång 2 1/2  st gelatinblad 250 gram Daim mjölkchoklad ( Går även bra med mjölkchoklad om ni inte hittar)

Topping:  1 dubbeldaim

Gör så här: Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i cirka 5 minuter. Koka upp grädden på svag värme, skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna, låt både frön & stång sjuda i några minuter med grädden. Fiska upp vaniljstången och bryt ner chokladen under omrörning, tills den smält. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och vispa ner ( ett par minuter) till en slät smet och så allt har blandats ordentligt. Häll upp i serveringsglas ( vi gjorde pyttesmå & då räckte det till 15 stycken) men det räcker till 6 vanliga portioner, skulle jag säga. Ställ sedan kallt i kylskåp minst 4 timmar innan servering

Innan servering hacka daimen och fördela över serveringsglasen.

Twixpannacotta IMG_7600-001

Det här behöver du till en rund form 25 cm : 1/2 paket med digestiv 30- 50 gram smör

3 äggvitor 3 äggulor 1 dl socker 300 gram phialdelphiaost 1 msk vaniljsocker 4 dl grädde

12 stycken dubbel-twix

Topping: Karamelliserad mjölk + 4 msk ovispad vispgrädde

Karamelliserad är kokt kondenserad (sötad) mjölk.

Gör så här: Börja med botten till cheesecaken, ungefär halva digestivpaketet lite drygt. Banka eller mixa det till smulor. För att slippa disk är det smidigast att lägga kexen i en påse och banka med en brödkavel. Smält sedan smöret och rör ihop med kexen som du sedan plattar ut i en rund springform med avtagbara kanter. Jag brukar trycka ut lite extra i kanterna för jag tycker att det är lite fint när det blir en högre kant. . Ta fram tre olika skålar, dela ägg gula och vita i olika skålar. Rör ihop socker, vaniljsocker och philadelphiaosten med äggulorna. Vispa sedan grädden fluffig så att den bildar toppar. Diska vispen noga för annars kanske inte äggvitorna blir fluffiga, använd den torra vispen och vispa till ett hårt skum. Du ska kunna hålla skålen upp och ner när de är klara. Sedan vänder du ner äggulesmeten i äggvitan och grädden och vänder ner allt i en och samma skål och vänd om försiktigt med slickepott eller slev. Varva sedan hela twixbitar och smeten i två olika lager. Tänk på att inte lägga twixgodisarna så nära mitten, för då blir det svårt att skära i den. Frys in kakan minst i 5 timmar

Rör ihop grädden med den karamelliserade mjölken och fördela ut ungefär 3/4 av detta över kakan. Strö över grovhackade twixbitar precis innan servering. Chokladpaj med kola IMG_5284

Karamelliserad mjölk är färdig kokat ( kondenserad sötad mjölk)

Det här behöver du: 1/2 pkt digestiv 60-75  gram smält smör 1 burk karamelliserad mjölk 400 gram mjölkchoklad eller mörk choklad ( Knappt )1 1/2 dl vispgrädde 2 nypor flingsalt

Serveras med lättvispad grädde

Gör så här :  Krossa kexen till smulor och rör ihop med smält smör. Och fördela ut i en rund form på 24 cm. Ställ kallt i 20 minuter, och bred ut burken med karamelliserad mjölk över digestivbotten. och ställ svalt medan du gör tryffeltäcket. Mät upp grädden i en kastrull och låt sjuda upp. Ta bort från plattan och bryt ner chokladen och låt smälta under omrörning. Rör tills allt har smält och chokladen blir slät. Fördela ut det sista lagret över chokadpajen och strö över ett par nypor flingsalt. Ställ kallt så chokladen hinner stelna.

 

Chokladfondant med salt caramel IMG_4804

Det här behöver du till 4 portioner :  2 ägg 2 äggulor ( sammanlagt 4 ägg – men bara äggulor på 2 av dem) 3 msk strösocker 100 gram smör 100 gram mörkchoklad 70% kakao 3 msk vetemjöl 4 msk med Karamelliserad mjölk 4 nypor flingsalt

Gör så här: Ställ ugnen på 225 grader ( jag bakar alltid med vanlig ugn om inget annat anges) Vispa ägg, äggulor & strösocker vitt och poröst. Smält smöret och ta bort kastrullen från plattan, bryt ner den mörka chokladen  i smöret och låt smälta under omkörning. Blanda ihop smörblandningen och  äggröran och pudra sist i vetemjölet och vänd tills allt har blandats. Smöra de ugnssäkra formarna väl, så att de lossnar sen. Fyll upp halva formarna innan du klickar ner den karamelliserade mjölken, strö över en nypa salt på varje. Täck med resten av chokladsmeten och grädda i mitten på ugnen i 7 1/2 minut ( 7-8 minuter ) beroende på vilken ugn.

Ta ut och själp upp på en tallrik och dela lite med en kniv så att det rinner ut lite. En chokladfondant ska ha en fast krispig yta med vara rinnande inuti. Mäktig & så gott!

 

4
Prenumerera
Notis om

3 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
ingrid andersson
1 år sedan

så goda desserter

1 år sedan

Tack för inspo. Ser jättegott ut. Man blir jättesugen.

Huss Christer
1 år sedan

Se otroligt gott ut..men vi ä bara 4..måste börja tänka hur mycket ingredienser man behöver 🤔😂

Nästa inlägg

Varmrätter till NYÅR

3
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x