Varmrätter till NYÅR

Här kommer lite förslag på olika varmrätter.
Oxfile, fläskfile, lax eller kyckling. 

Smördegsinbakad oxfile med krämig potatisgratäng & smörstekta kantareller.IMG_6084

Det här behöver du till 4 personer:
800 gram oxfile
smör
salt & peppar
smördeg
1 uppvispat ägg

Potatisgratäng recept här
Rödvinsåsen recept här
Beasåsen var en köpevariant,
vill du göra egen finns recept här

Gör så här:
Ta fram oxfilen i god tid innan du börjar med maten, jag valde en smalare bit för att den skulle gå snabbt att tillaga. Ställ ugnen på 200 grader, potatisgratängen ställde jag in cirka 20 minuter innan jag började med oxfilen. Lägg över grillfolie över gratängen om den får för mycket färg. Smörstek oxfilen med salt & peppar så att de får vacker färg. Baka in filen i smördegen, skär bort överflödig deg och pensla oxfilepaketet med uppvispat ägg. Sätt in en köttermometer i den tjockaste delen av filen, och ställ in i ugnen. När köttet nått 50 grader tar du ut den om du vill ha ”blodig” vill du ha medium vänta till 60 grader. Låt köttet vila i 10 minuter innan du skär upp. Svampen fräser jag i torr panna tills all vätska är borta, sen vänder jag ner en klick smör och fräser den glansig.

Laxplanka med räkor

img_5104

Det här behöver du till 4 st Laxplanka:
1 kilo potatis
1 dl vispgrädde
4 äggulor
salt & peppar
+ dill ( kryddform)

4 fina färska laxbitar
Kokad sparris ( både grön & vit)
citron
färsk dill
handskalade räkor

Citronsåsen:
2 1/2 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
1/2 msk hummerfond
2 msk nypressad citronsaft

Gör din laxplanka så här:
Ställ ugnen på 200- 225 grader.
Koka potatisen mjuk, och gör mos av den med potatiskross & blandar ner äggulor & grädde. Smaka av med salt & peppar + dill. Lägg in plankorna i ugnen för att bränna av dem, i cirka 5 minuter. Olja in plankorna och lägg laxen där och skjuts in i ugnen, låt ligga i 15 minuter, eller tills laxen börjar bli klar & få vacker färg. Ta ut och höj värmen till 250 grader spritsa sedan / eller klicka ut ”duschesspotisen” över plankorna. Jag brukar låta moset svalna innan, för att lättare spritsa det sen. Fördela ut klyftade körsbärstomater och skjuts in i ugnen. Under tiden du gratinerar plankan så kokar du sparrisen och gör såsen.
Såsen mäter du upp alla ingredienser i en kastrull ( förutom citronen ) låt sjuda upp och ta bort från plattan innan du smakar av med citron. När plankan fått vacker färg tar du ut den och garneramed sparris, sås, dill, citronskiva och massa nyskalade stora räkor. Så här kan man spritsa ut moset, har man ingen sprits går det bra att klicka ut moset.

Du behöver till 4 portioner :
12 jämnstora potatisar
olivolja
ströbröd och salt

smördeg
fläskfile
smör
salt & peppar
Philadelphiaost
vatten till pensling
sesamfrön

Recept på rödvinssky hittar du HÄR

Gör så här :
Ta upp smördegen i god tid, så att den tinar.
Ställ ugnen på 225 grader, skala och skär potatisarna i tunna skivor, men inte helt igenom.
Pensla dem med olivolja ( eller smält smör ) och strö över ströbröd och salta. Lägg dem i en smord ugnsform och ställ in i ugnen. Under tiden putsar du fläskfilen,  och skär dem i centimeters tjocka skivor, platta ut något. Värm upp en stekpanna med smör och stek köttet när smöret tystnat och luktar nötaktigt. Lägg på lagom många bitar i taget, det är inte gott om köttet kokar – vilket finns risk för om man steker för många samtidigt. Salta och peppra. När köttet är färdigt, lägger du den på smördegsplattan ( jag hade rektangulära frysta smördegsplattor ) bred ett par msk philadelphia på varje köttbit och bakar du in dem i smördegen,  ett paket av varje köttbit- pensla med vatten och strö över sesamfrön. Man äter en eller högst två av dessa inbakade knyten, de är väldigt mättande. Ställ sedan in i ugnen tillsammans med potatisen i cirka 20 minuter eller tills de har fått en fin fluffig och frasig yta.

Serveras sedan med egen kokt rödvinssky och en god sallad.

Eller varför inte bjuda på Kyckling med Duschesspotatis.


Duschesspotatis för 4 personer: 
1/2 kilo potatis
1/2 dl vispgrädde
2 äggulor
salt & peppar

Gör så här: 
Ställ ugnen på 250 grader. Koka potatisen mjuk, och gör mos av den med potatiskross & blandar ner äggulor & grädde. Smaka av med salt & peppar. Spritsa sedan / eller klicka ut på en bakplåtsklädd plåt och gratinera potatisen tills den får en vacker färg.
Cirka en kvart.

Under tiden steker du klart kycklingen och kokar ihop såsen.

Godaste pepparsåsen:
Vispa ur ev steksky med lite vatten
2 dl grädde
2 1/2 dl creme fraiche
1/2 msk stött rosepeppar
2 msk kycklingfond
salt och peppar

Gör så här :

Blanda ner fond, soja, crème fraîche, grädde och rosepeppar i stekskyn. Låt sjuda i 10 minuter.
Smaka av med salt & peppar
Sila såsen, innan du häller upp den i en såsbringare.

 

 

0
Prenumerera
Notis om

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Förrätter till nyår

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x