Recept på de godaste lussekatterna

REKLAMSAMARBETE MED RAMLÖSA KVARN

 

Go´morgon, 

Jag har just nu ett spännande samarbete med Ramlösa Kvarn. Och där jag har fått lära mig massor om deras olika mjölsorter. Att det är skillnad på mjöl och mjöl det vet jag men att det kan vara så stor skillnad för resultatet på plåten visste jag inte. Så jag tänkte lite kort berätta om deras mjölskola så att ni också får chansen att lära er mer. Därför att baka olika sorters kakor, bröd och inte minst lussebullar med bästa resultat, kräver olika komponenter i mjölet.  

En snabb mjölskola:

Vetemjöl: Idag finns det över 5000 olika slags vete. Hälften av dessa odlas fram och sedan finns det nästan lika många olika sätt att mala mjölet på som det finns sorter. Höst-& vårvete, varav vårvetet sås på våren och skördas på hösten. Höstvetet sås på hösten och skördas året efter på våren. I Sverige är höstvete det vanligaste.

* * * * * * * * * *

Gluten: Den stora skillnaden mellan de olika sorterna ovan är gluten. I höstvetet är gluten naturligt lägre, vilket ger ett plattare resultat. Dessa passar då bättre för kakor, kex och annat fikabröd. Vårvetet ger luftigare deg vilket då är att föredra till baguetter, formfranska och hamburgerbröd.

* * * * * * * * * * *
Proteinhalt i mjölet : Ett mjöl med lägre proteinhalt binder mindre vätskan, och passar därför sprödare bakverk. Ett mjöl med högre proteinhalt binder mer vätska och passar saftigare bakverk och mjöl.

* * * * * * * * * * * *

Vad är gluten: Bland mjölets proteiner finns glutenin & giadin, vilket tillsammans bildar gluten.  Ett bröd som innehåller mycket gluten kännetecknas ofta som segare och har mer volym.

* * * * * * * * * * * * *
Malning: Den vanligaste metoden av malning är valsmalning. Det innebär att kornet passerar roterande räfflande valsar, som spräcker kornet i mindre bitar. De bitarna passerar igen och valsar till ännu finare mjöl. Detta pågår till önskad finhetsgrad på mjölet. Mjöl som malts med stenkvarn blir luddigare och har lättare att ta upp vätska. Vilket passar ett extra saftig bröd.

Vad betyder att mjöl är siktat: Jo, det innebär att det mjöl som man vid malning brutit ned och delat upp kornen i olikabeståndsdelar så kallade fraktioner. Man sorterar dessa i olika produkter såsom : kli, kärnmjöl och eftermjöl. Det innehåller allts bara de komponenter man vill ha.

Jag ville såklart passa på att baka saftiga lussebullar.
Och då passade Ramlösa Kvarns: Siktat kärnvetemjöl perfekt.

Lussebullar a la Ramlösa Kvarn:
1 pkt jäst
175 gram smör
5 dl mjölk
2 kuvert med saffran
2 dl socker
1/2 tsk salt
10-12 dl ( 900 gram ) siktat kärnvetemjöl Ramlösa Kvarn

Vaniljfyllningen:
100 gram rumsvarmt smör
3 msk vaniljsocker
4 msk strösocker

Garnering :
Vispat ägg och pärlsocker

 

 

Gör så här: 

Smula ner jästen i en bunke. Mortla saffranet med lite av sockret.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt saffran och mjölk och värm upp till fingervarmt 37 grader.
Rör ut lite av degvätskan med jästen, rör tills det löst sig. Tillsätt resten av vätskan, socker & salt. Arbeta i nästan allt mjöl, (degen är klar när den släpper från bunken) gärna med bakmaskin. Pudra över lite och täck med bakhanduk, låt jäsa i 40 minuter. Under tiden kan du göra fyllningen: Rör ihop samtliga ingredienser. När degen jäst färdig kavla ut rektangulärt på mjölat bord. Bred över fyllningen på tvären, över halva degen. Vik sedan dubbelt, och skär 1 1/2 cm breda remsor. Rulla sedan dessa remsor som vanliga lussekatter och lägg på bakplåtspapper. Täck över med en bakhandduk och låt jäsa i ytterligare minst 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader, och vispa upp ett ägg. Pensla bullarna försiktigt med ägget innan de ska gräddas och strö över pärlsocker.

Grädda i cirka 10-12 minuter tills lussebullarna fått en fin färg.

 
På väg in i ugnen! 
Wow säger jag bara, de godaste lussekatterna jag smakat.
Barnen gav dem också högsta betyget. 

 

Detta måste ni prova till helgen! Mums

0
Prenumerera
Notis om

13 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Mårten
5 år sedan

Bra mjölskola!
Aldrig tänkt på det här tidigare. Bara köpt samma vanliga mjöl av ren rutin.
Om det inte står vårvete på förpackningen. Är det alltid höstvete då?

Gülay
5 år sedan

Hej Jenny
Dessa är utan kvarg i degen,vad innebär det alltså blir degen bättre utan kvarg?

Ellen
5 år sedan

Hej,
Lussekatterna ser super goda ut!
Vill bara förtydliga 🙂
Vårvete sås på våren och skördas på hösten samma år.
Höstvete sås på hösten och skördas på nästkommande höst.
Alla sädesslag skördas på hösten i Sverige 🙂

5 år sedan

De lussebullarna ser riktigt smaskiga ut! 🙂
Vilken bra mjölskola, jag visste att det finns olika mjölsorter men inte riktigt vad som är skillnaden mellan dom. Nu blev jag också sugen på att baka något gott 🙂

/Sandra http://kojatillslott.se

Hanna
5 år sedan

Riktigt bra information om de olika mjölerna, jag har faktiskt aldrig tänkt på att det kan vara skillnad. Snygga mjölförpackningar dessutom. Det ska bli kul att testa göra dem själv i helgen. Kram på dig!

Anna-Lovisa
5 år sedan

Så gott det ser ut! Måste prova detta 😍

Lina
5 år sedan

Gud vad gott! Kommer det komma fler recept på vad man kan göra med de andra mjölsorterna?

jennysmatblogg
Reply to  Lina
5 år sedan

Såklart! Det kommer 🙂

Ruth
5 år sedan

Woooow de ser sååå goda ut!

jennysmatblogg
Reply to  Ruth
5 år sedan

De var supergoda. 🙂

Eva
5 år sedan

Ok lite olika info då.

Mariella
5 år sedan

Hej Jenny. Har du testat att ha i rumsvarmt smör istället för att smälta det? ☺️ Jag tycker bullarna blir ännu mer saftiga då och man behöver mindre mjöl i degen eftersom att det smälta smöret kräver mer mjöl. Jag testade rumsvarmt smör en gång och nu är jag fast ☺️ trevlig helg på!

Therese
4 år sedan

Såå supergoda…högsta betyg fick jag av familjen då jag bakade dess idag.

Nästa inlägg

Provbakar nytt julgottis

13
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x