FALSKA WALLENBERGARE

Något som vi börjat laga oftare är ”falska” Wallenbergare. Det är så gott och dessutom så enkelt att göra.
Wallenbergare ( på blandfärs)  med mos och brunsås

IMG_9374

IMG_9365

Det här behöver du till 5-6 personer:
1 kilo blandfärs
2 ägg
1 1/2 dl vispgrädde
2 msk dijonsenap
salt + peppar

2 dl ströbröd

Serveras med potatismos, lingon och brunsås

Såsen:
steksky
2 1/2 dl vatten
2 1/2 dl grädde
2 msk oxfond
1 msk kinesisk soya
1/2 msk lingonsylt
salt & peppar

ev. maizena

Gör så här:

Ställ ugnen på 180 grader.
Blanda ihop alla ingredienser ( förutom ströbröd) till wallenbergarna i en bunke, smeten blir rätt lös. Fyll en tallrik med ströbröd, hetta upp en stekpanna med rapsolja.
Forma till biffar cirka och doppa i ströbröd och stek dem ett par minuter på varje sida för att de ska få fin färg. Lägg dem på en ungssäker form och ställ in dem i ugnen så att de blir ordentligt genomstekta. Under tiden gör du sås av stekskyn, häll ner vatten i pannan och vispa upp alla smaker. Sila över skyn till en kastrull, tillsätt grädde, soja, fond och låt sjuda upp- smaka av med lingonsylt, salt och peppar. Önskas såsen tjockare red av med lite maizena

Servera sedan med potatismos

* * * * * * * * * * * * * * * *

Gillar ni fisk så måste ni också prova havets Wallenbergare.
Mums!

IMG_0314

 

Det här behöver du till 4 portioner :
800 gram torsk
1 1/2 dl vispgrädde
1 msk finhackad färsk dill
2 msk pressad citron
1 ägg
1 tsk salt
citronpeppar

2 dl ströbröd

Tillbehör : potatismos, gröna ärtor och skirat smör

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Börja med att skala och koka potatisen i saltat vatten. Mixa den tinade torsken med dill, citron, grädde, ägg salt & citronpeppar. Forma sedan till biffar 4-6 st  ( det är en rätt lös färs) Rulla dem i ströbröd och bryn dem i smör någon mit på varje sida. Lägg dem i en ugnssäker form och ställ in i ugnen i cirka 15- 20 minuter, tills torsken är klar.  Under tiden gö du moset, häll av vattnet på potatisen, vänd ner en skvätt grädde & en rejäl klick smör. Stöt potatisen till mos med en potatiskross.

Servera sedan wallenbergarna med gröna ärtor, potatismos och skirat smör.

* skirat smör är alltså smält smör.

 

0
Prenumerera
Notis om
3 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Gunmari
2 år sedan

Hej. Jag har gjort Wallenbergare otaliga gånger på älgkalvkött. Jättegott.

Isabelle
3 dagar sedan

Det står inte hur länge wallenbergarna ska vara i ungen, hade uppskattat om det stod 🙂
Super gott recept i övrigt, Står och lagar nu men gjort efter detta recept förut, kan dock inte minnas att det inte stod tid.

Josefin
3 dagar sedan

Har du testat att göra Wallenbergare på fiskfärs från clarias? Gårdsfisk har det – finns på Citygross och en del ICA butiker. Har inte testat ännu men ska vara väldigt gott – mer som köttfärs i smaken.

Nästa inlägg

DAIMTÅRTA MED SEG MANDELBOTTEN

3
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x