Fiskgryta med lax & torsk

Hej där, 
Idag fick vi en solig start här i Kalmar, så jag har suttit och solat och jobbat en stund ner på bryggan. Dock svårt att redigera bilder i direkt solljus, så nu är jag inne och jobbar vidare. Måndag idag och snart kommer Thelmis hem, hon har jobbat nästan hela sommarlovet. Så nu har hon varit hos sin pappa i Växjö i snart tre veckor. Snacka om att det varit tomt här, men stolt över henne som kämpat på med sommarjobbet. Så idag så blir det ordning på torpet igen, tänkte vi skulle laga något extra gott till middag. Igår var det regn, åska och busväder- vad passar då bättre en en gryta!

Här får ni receptet på denna goding

Det här behöver du till 3-4 portioner:

2 stor gula lökar
1 stor sötpotatis
20 st körsbärstomater
1 msk olivolja
2 msk tomatpure
4 msk hummerfond
6 dl vatten
4 bitar lax
4 bitar vit fiks ( t.ex torsk )
2 1/2 dl vispgrädde
1/2 msk sambal oelek ( beroende på hur starkt du vill ha det)
1 burk med stora skalade räkor
1 kruka dill

Gör så här : 
Skala och skär löken smått löken. Skala sötpotatisen och tärna ner i mindre bitar. Skär även fisken i kuber.
Hetta upp en kastrull fräs löken & sötpotatisen en liten stund , häll ner tomatpure, fond och vatten. Låt sjuda upp tillsammans i 10 minuter innan du vänder ner fisken och tomaterna. Låt sjuda i 8-10 minuter under lock eller tills fisken är genomkokt. Och smaka av med dillen samt sambal oelek. Runda av med vispgrädde & låt sjuda upp. Ta bort från spisen och vänd ner räkorna.

Servera genast med gott bröd.

4
Prenumerera
Notis om
12 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Lydia
4 år sedan

Vad menar du med bitar när det gäller fisken? Hur stora bitar är det då?

jennysmatblogg
Reply to  Lydia
4 år sedan

1 1/2 cm i kvadratbitar kanske 🙂
Lagom stora mumsbitar.

Lydia
Reply to  jennysmatblogg
4 år sedan

Ska det vara 4 st 1,5 cm stora bitar lax och 4 st 1,5 cm stora bitar torsk i hela grytan? Låter inte mycket ?

jennysmatblogg
Reply to  Lydia
4 år sedan

Haha… Trodde du menade hur du skulle skära dem 🙂

Jag köper den frysta norska laxen, i 4-pack, samt 1 paket fryst torskblock ( är det 400 gram )

4 år sedan

Jag älskar fisksoppa och ditt recept ser riktigt gott ut. Min solgula fisksoppa är uppskattad av alla.
http://nouw.com/gourmettjejen/solgul-fisksoppa-27939347
Kram

4 år sedan

Det där ser helt underbart ut! Måste prova!

Malin
4 år sedan

Kan man bara ha torsk (ta bort lax) om man inte tycker om lax? 🙂

jennysmatblogg
Reply to  Malin
4 år sedan

Självklart 🙂

Louise
3 år sedan

Går det att byta sötpotatisen mot vanlig potatis?

jennysmatblogg
Reply to  Louise
3 år sedan

Absolut 🙂

Birgitta Andersson
1 år sedan

Har gjort grytan och den är supergod. Någon frågar om man kan ta potatis istället för sötpotatis. Var själv skeptisk till sötpotatis men efter att ha ätit den med sötpotatis så skulle jag inte vilja ha vanlig potatis eftersom det inte blir samma soppa (enligt mitt tycke) Hade gjort egen hummerfond som jag hade i. Sedan så är det ett måste att ha räkor på när den är färdig 🙂 Själv älskar jag det mesta som kommer från havet.
Tack för ett bra recept.

Pontus
4 månader sedan

Hittade detta recept för några månader sedan och har gjort den ett par gånger nu. Ett av mina favorit recept, tycker om den något enormt. Tack för ett bra recept och insperation!

Nästa inlägg

FACE MASK

12
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x