Blomkålsgratäng med tacosmak

Hej hej. 

En smakrik och härligt LCHF-gratäng. ( Om ni gör egen krydda )
Så här gick jag tillväga steg för steg när jag gjorde gratängen.

IMG_0811 (1)Du behöver :
1 blomkålshuvud
350 gram stekt & kryddad tacofärs
ostsås*
2 dl riven ost

För lchf:are så reder ni av såsen med philadelphiaost istället för mjöl
Ostsås
5 dl grädd / mjölk ( hälften av varje )
1/4 – 1/2  dl vetemjöl
50 gram smör
1 dl riven ost
riven muskotnöt
salt och peppar

Ostsåsen:
Smält smöret och häll i hälften av grädd/mjölkblandningen i en kastrull, och låt sjuda upp mät sedan upp hälften av mjölet och rör ut med lite mjölk så att det inte klumpar sig, och blanda i såsen under omrörning. Sedan blandar du ut resten av mjölet med lite mjölk, och blandar i det också, medan såsen sjuder. Andvänd så mycket mjöl tills ostsåsen blir krämig. Riv ner lite muskotnöt, bara några drag på rivjärnet. Salta och peppra, och låt sjuda ett par minuter. Dra av från plattan och vänd ner osten under omrörning tills osten har smält.

Ställ ugnen på 180-200 grader, täck gratängen med grillfolie om den får för mycket färg. 
IMG_0789
Färsk blomkål i en ugnssäkerform,
vispa ihop ostsåsen och låt den sjuda upp, IMG_0791 (1)

Varva blomkål tacofärs, ostsås och riven ost.
IMG_0798 (1)
Gratinera i 30 minuter, eller tills blomkålen är al dente.
Supergott och passar finfint i matlådan dagen efter.
IMG_0801 (1)

Smaklig måltid

1

11 responses to “Blomkålsgratäng med tacosmak

  1. Tobbe skriver:

    Säkert jättegott, men absolut inte LCHF. Det är ju vetemjöl i ostsåsen, och vetemjöl ingår aldrig i LCHF. Dessutom har du mjölk i såsen också, och det är inte heller LCHF. Så för att inte missleda någon tycker jag du borde ta bort ”LCHF” ur beskrivningen 🙂

    1. jennysmatblogg skriver:

      Det har du rätt i 🙂

    2. Elin skriver:

      Men snälla någon, det finns olika grader av LCHF – de som kör strikt och de som kör liberalt. Mjölk är absolut LCHF för många. Du kanske har hört talas om riktmärket högst 5 g kolhydrater per 100 g? Mjölk ligger på denna nivå.

  2. GOTT! Tips om du vill undvika vetemjöl är att använda philadelphiaost i såser och liknande, det blir tjockt och krämigt att reda med (och mer lchf-vänligt).

    Kul att ses en snabbis i går, hoppas det gick bra med provlagandet!

    Kram
    Victoria (Matplatsen)

    1. jennysmatblogg skriver:

      Visst var det 🙂
      Hoppas resan hem gick bra.

      Ja jag reder gärna av med färskost eller crème fracihe.

      Kramis

  3. Camilla skriver:

    Det låter jättegott! Tacokryddorna kanske också gör att barnen blir lite mer positiva till blomkålen:).. helt klart värt ett försök!
    Camilla

    1. jennysmatblogg skriver:

      Ja, det funkade bra här hemma 🙂 Taco är en tacksam kryddblandning
      kraaam

  4. Hedda Söderberg skriver:

    Det vore en dröm för mig och du ville kolla på min blogg, den handlar dels om min resa bort från den hemska sjukdomen anorexia, men också om livet efter sjukdomen. För tro det eller ej, men jag är nästan helt frisk! 😀 <3
    http://nouw.com/heddasöderberg

  5. Mums! Jag älskar tacogratäng. Ska definitivt testa att slänga I blomkål nästa gång. Kram!

  6. Sussi skriver:

    Testade denna igår, och den var fantastiskt god. Tack för receptet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *