Veckomatsedel


Måndag:
Halloumiburgare med krämig coleslaw
Tisdag Laxpanna med sparris & sötpotatis
Onsdag Baconpaj med filodeg
Torsdag Pulled pork bakad i paprikor
Fredag Öländska kroppkakor

img_4444

Oftast använder vi potatissorten Asterix när vi kokar kroppkakor. Men igår provade vi  med färskpotatis, funkar precis lika bra. Bara lite mer vätska att krama ur.

Det här behöver du till cirka 30 kroppkakor :
5 kilo potatis
1/2 kilo kokt potatis
8 hg rimmat fläsk
1 stor gul lök
Stött kryddpeppar ( efter eget tycke vi hade nog ett par msk grovmald )

Cirka 1 1/2 msk salt i kokvattnet
1 tsk askobinsyra i kokvattet

Ev. lite potatismjöl från potatisvätskan, eller lite lite mjöl. 

Gör så här :
Det är ett tips att  förbereda lite kvällen, skala potatisen och koka 1/2 kilo och ställ kallt.
Lägg in fläsket i frysen innan det ska skäras i små små fina tärningar ( mkt lättare att jobba med när det är fruset ) , hacka löken fint / tunt och rör ihop med den krossade kryddpepparn, lägg i en skål och plasta och ställ kallt över natten.

Dag 2 : Riv potatisen fint i en hushållsassistent

Tidigare har vi pressat i en silduk, fast en kökshandduk är faktiskt mycket bättre –  så det rekomenderar jag. Ta en ren kökshandduk och lägg över en skål , mät upp lite av den potatisen och vik ihop till ett knyte. Pressa ut vätskan, och nu ska nästan all vätska ut . Pressa ut vätskan över en skål  det kan behövas att tillsätta lite av den sen  till smeten och sen lägger sig en  potatisstärkelse på potten som man kan tillsätta lite till smeten. När du pressat potatisen så lägger du den i en annan skål, och pressa ner den kokta potatisen där . Blanda samman, och känn på smeten hur formbar den är, vill man kan man tillsätta en eller par msk mjöl ,denna gången hoppade vi över detta. Och blandade kanske tillbaka 1 tsk vätska i smeten, vi hade pressat ut riktigt mkt  vätska, och det ska man göra.

Sen kan du börja rulla kroppkakorna. Tillsätta fläsket  i mitten och rulla ihop. Tunna potatisväggar är det är godaste. Fyll upp en stor eller flera stora kastruller med vatten , salt och ev. askobinsyra. Det  sistnämnda är inget smakmässigt, de är ifall man önskar att få dem mindre grå i färgen. Vi hade ingen askobinsyra hemma, så vi saltade bara vattnet.
Efter sista kroppkakan är i, kokar de i 1 timme.

* * * * * * * * *

Mintkyssar

IMG_1560

Det här behöver du till 25-30 st:
1 äggvita
6 droppar pepparmintolja
3 1/2 dl florsocker
50 gram mörkchoklad

Gör så här:
Vispa äggvitan fast & fluffig. Och rör sedan ner pepparmintoljan. Häll ner florsockret och vispa till en smidig smet. Spritsa eller klicka ut till tunna kakor på ett bakplåtspapper. Låt torka över natten i rumstemperatur. Smält chokladen i micro eller över vattenbad och klicka / spritsa ut en droppe på varje kaka.

 

0
Prenumerera
Notis om

2 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Kevin
7 år sedan

Hej!
Öländska kroppkakor är det BÄSTA som finns! ÄLSKAR det! Dock har jag bara en fråga på kroppkaketemat. Har du ett bra recept på småländska kroppkakor? Jag tycker öländska är godare och så men vill göra mindre småländska (som kokas först och sedan steks hela) till årets julbord 🙂

Monica
7 år sedan

Hej och tack för många goda recept. Vill bara fråga om vilken typ av färskpotatis du använt till kroppkakorna?

Nästa inlägg

Snickerstryffel

2
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x