Chokladdoppad citronkola

Godkväll, 

Citronkolan på bloggen är något ni ofta googlar på.  Och jag håller med, den är verkligen supergod. Nu i år provade jag att doppa den i vit choklad och toppa med lite riven lime. Resultatet blev ett ännu godare julgodis.

Prova denna i år, och lakritskola ni ser där bakom… Den kommer alldeles snart på bloggen också.

img_2171
img_2195

Använd gärna  en juicepress för att få ur alla citonsaft.

Du behöver till denna citronkola ( 70 – 80 bitar ) :
5  3/4 dl strösocker ( alltså nästan 6 dl socker)
3 st citroner
125 gram med smör
350 gram vit choklad
225 gram kokosfett ( jag minskade ner till 200 gram)

Garnering : 250 gram vit choklad skalet av lime eller citron

Behövs : kökstermometer

Gör så här:
Tvätta och riv av det gula skalet från alla citronerna ner i en kastrull. Presa sedan ur all saft ur citronerna ner där i, ja använde en juicepress för att få ut all saft. Koka upp socker och saft, skal tills sockret har smält. Sila det och häll tillbaka i kastrullen. Låt sjuda upp och koka upp till 115 grader. Tillsätt då smöret och låt fortsätta koka upp till 120 grader. Pensla med kallt vatten på kanterna av kastrullen för att förhindra sockret att karamelliseras under koktiden. Rör ner den vita chokladen och rör smeten blank, Tärna ner kokossmöret och låt smälta under omrörning. När smeten är blank häll upp i en stor form klädd med bakplåtspapper, eller två mindre.
Låt kallna innan du skär upp med en vass kniv. Smält chokladen och doppa godiset, lägg dem på ett bakplåtspapper och riv över lime. Låt stelna innan du lägger ner dem i en burk.

Förvaras i kyl eller i frys,

0
Prenumerera
Notis om
9 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Elin
4 år sedan

Det var en ordenlig sats må jag säga!

Pernilla
4 år sedan

Hej Jenny
Går det att göra halva satsen, blev väldigt mkt kola 🙂 (tandläkarräkning hehe)

Ulrika Persson
4 år sedan

Hej Jenny! Vad är kokos fett? Kan man använda något annat istället? Bor inte i Sverige men vill hemskt gärna göra dessa kolor! Tack och kram

jennysmatblogg
Reply to  Ulrika Persson
4 år sedan

Jag vet faktiskt inte vad man kan använda istället. Går det googla fram ett svar kanske…
Tyvärr har jag ingen aning.

Ewwa
Reply to  Ulrika Persson
4 år sedan

Vegetable shortening är en annan alternativ till kokosfett. Det är alltså vilket fett som helst så länge det är solid i rumstemperatur. Finns i de flesta affärerna nu.

Pauline
4 år sedan

Borde gå att använda kokosolja?

Anna jönsson
3 år sedan

Hej!
Är det kokosolja eller kokosfett (den som ligger i kyldisken)

jennysmatblogg
Reply to  Anna jönsson
3 år sedan

Jag hade kokosfett ( Silvriga paketet )

Petra
1 år sedan

Bra kokosfett ’är från ”Biofood” el ”Kung Markatta”, plast respektive glasburk, står bland hälsokost. Det silvriga paketet från kyldisken är inte bra, har tyvärr ingen bra förklaring utan vet att det är ett av de sämre.

Nästa inlägg

Veckomatsedel

9
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x