Vaniljgifflar

Att baka gifflar är både roligt & gott, sen doftar det ju ljuvligt i hela huset.
Dessa är inte de snyggaste jag bakat, men de blev väldigt saftiga och luftiga.
Jag bakade hälften med vanilj och hälften med kanel. Men här kommer receptet på vaniljgifflarna.
Varsågoda.

img_6783

 

Det här behöver du till cirka 50 gifflar:
1 pkt jäst för sötade degar
150 gram smör
5 dl mjölk
2 dl strösocker
ca 12 dl vetemjöl

Fyllning: 
100 gram smör
2 dl strösocker
5 msk vaniljsocker

Topping:
25 gram smält smör
strösocker

Gör så här:
Smula ner jästen i en stor skål/ bakbunke. Smält smöret, och häll ner mjölken i samma kastrull. Värm upp vätskan fingervarmt och vänd över lite i jästen. Rör tills jästen löst upp sig och tillsätt sedan all vätska under omrörning. Vänd ner socker, och mjölet ( lite i taget ) och arbeta degen tills du får en smidig deg som släpper från kanterna, arbeta degen i 5 minuter. Lägg en ren bakhandduk över skålen och låt jäsa i 40 minuter. Ställ ugnen på 225 grader.

Rör ihop rumsvarmt smör med sockret.  Baka sedan ut degen, jag kavlade ut den som en vanlig bulldeg, fast något längre. Sen delade jag degen på mitten/ vågrätt, och fördelade ut fyllningen över dem båda. Sen rullade jag ihop dem, kanske att jag kunde bakat ut bulldegen något mer på längden. För de blev rätt tjocka, men det är en smaksak. Bred ut fyllningnen över bulldegen.

img_6676

Rulla ihop degen och skär i små gifflar.

img_6694

Ställ dem tätt, gärna dubbelt så tätt som här nedan, så att de inte trillar omkring i ugnen när de bakas.
Platta sedan till dem lätt med baksidan av en kniv, för de kommer växa mycket i ugnen iallafall. Lägg på en bakplåtsklädd form och låt sedan jäsa i 30 minuter till.
img_6716-1

Ställ in i mitten på ugnen och grädda i 8-10 minuter. Ta ut och pensla med smält smör och doppa dem sedan i strösocker.

6

5 responses to “Vaniljgifflar

  1. Sara Persson skriver:

    Hur länge ska de vara inne i ugnen?

    1. jennysmatblogg skriver:

      cirka 8- 10 minuter.

  2. Sara skriver:

    När har man på toppingen? Efter gräddningen?

    1. jennysmatblogg skriver:

      Japp, jag har uppdaterat så det inte blir missförstånd 🙂

  3. Lina Abrahamsson skriver:

    Har aldrig bakat gifflar men måste ju bara testa, det är ju fantastiskt gott!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *