Lätt chokladtårta

Detta är en lätt chokladtårta eller nutellafylld sockerkaka som är hur-god-som-helst.
När jag gör tårtbotten så fryser jag alltid in den innan den ska skäras i. Varför? Jo de blir så mycket lättare att jobba med, och smular mindre. Sedan är denna kakan väldigt lätt att slänga ihop när du har en klar tårtbotten i frysen.
Bästa bjudkakan som imponerar på alla.

img_0618

1 Chokladtårtbotten cirka 25- 26 cm : 
smör & ströbröd till formen
150 gram smör
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
3 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1/2 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 nypa flingsalt
1 1/2 dl hett vatten

Nutellafyllningen:
200 gram rumsvarmt smör
250 gram philadelphiaost
1 1/2 dl nutella
1 dl karamelliserad mjölk ( = färdigkokad )
1 1/2 dl florsocker
1/2 dl kakao
1 dl vispad grädde

Topping: Rostade hackade hasselnötter

Nutellafyllningen:
Vispa det rumsvarma smöret mjukt och tillsätt philadelphiaosten i, vispa så att allt blir smidigt. Vänd ner den karamelliserade mjölken, nutellan, florsocker, kakao och vispa tills allt blir blankt och fint. Vänd ner den vispade grädden tills allt har blivit en jämn och fin smet.

Gör så här:
Ugnen 175 grader.
Börja med att smöra & bröa formen.  Fortsätt med att smälta smöret och vispa ihop äggen i en kopp.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner smör och de lättvispade äggen. Vänd sist ner de heta vattnet och häll upp i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20- 30 minuter- eller tills den är färdig. Frys gärna ner bottnarna när de är färdiga, blir lättare att jobba med då. Kan göras ett par timmar innan, eller flera dagar i förväg. När det är dags att börja med tårtan så dela tårtbotten i två delar. Fördela ut hälften av fyllningen på första lagret med tårtbotten, stör över ordentligt med hackade nötter.
Lägg på locket och fördela ut det sista av nutellakrämen. Strö övers nötter.

Klar att servera.
Och om möjligt så är denna kakan nästa ännu godare dagen efter då den fått stå och safta till sig i kylskåpet.
Mums!

3

13 responses to “Lätt chokladtårta

 1. Eviz skriver:

  Hej Jenny! Jag har precis hittat dig här på nätet och jag måste säga att du imponerar på mig. Du är så duktig och så otroligt inspirerande! Har precis beställt din bok också! Nu ska jag hitta en god tårta bland dina recept som jag ska baka till fars dag. Keep up the good work!

  1. jennysmatblogg skriver:

   <3 Men gulle du vad glad jag blir.

   1. Eviz skriver:

    Du är värd allt beröm! Nu har jag chokladbotten i ugnen 🙂 Ska frysa in den ikväll och göra i ordning den imorgonbitti. En dum fråga kanske men ska botten vara lite tinad innan man delar den eller går det att dela den direkt från frysen? Vill ju inte misslyckas nu när jag äntligen tagit mig i kragen och bakat 🙂

    1. jennysmatblogg skriver:

     Tack snälla ❤️ Du ska låta den Tina lite 🙂

 2. Ulrica skriver:

  Hej! Följer ju dig sedan länge, och nu hittade min son denna tårta och bestämde sig på 2 sekunder att DEN ville han ha som födelsedagstårta i år. Han vill dock inte ha nötter på tårtan, tror du daimkulor passar till?

  Tack för alla smarriga recept 🙂

  1. jennysmatblogg skriver:

   Absolut 🙂 eller kanske grovhackade maltesers ?

 3. Linda skriver:

  Hej Jenny o tack för dina fantastiska recept 🙂 Verkar inte finnas någon ände på dina godsaker 🙂 Jag har en fråga angående denna tårtan, kanske dum men vill kolla så d blir rätt. Ska man inte vispa ihop alls? Det står ju röra ner smör o ägg o sen vända i vattnet, blir d inte klumpar? Tack! Mvh Linda

  1. jennysmatblogg skriver:

   😀 Jag rörde ihop. Fick inga klumpar.
   Vänd ner lite i taget.
   Lycka till

 4. Annika skriver:

  Hej! Min son skulle verkligen gilla den här tårtan till sin födelsedag men han vill ha en tårta med glasyr/frosting. Jag tycker det verkar som om den här fyllningen är för lös att använda som frosting? Finns det någon annan sådan som passar till annars? Tänkte om man gör som typ frostingen till morotskaka fast med kakao i, skulle det kunna funka att ha utanpå också fyllningen med nutella i receptet inuti?

 5. Sara skriver:

  Jenny jag saknar kategori Tårtor kommer upp så mycket annat när man söker. Fantastisk blogg tack för alla fantastiska recept! ♡

  1. jennysmatblogg skriver:

   Tack för feedback. Ja, nu har det blivit en del tårtor på bloggen så det kanske inte är så tokigt.
   Dock är inte fina tårtor min specialité 😉

 6. Pernilla skriver:

  Hej! Jag bakade den lätta chokladtårtan idag till kalas. Den var lätt att göra, väldigt väldigt god, men inte lätt i magen. Tårtan räcker lätt till 15 pers tycker vi!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *