Recept på nutellagifflar

 Godkväll därute,

Idag har jag inte hunnit sitta ner många minuter, det har varit fullt upp. Hämta, lämna och posta paket. Jag väntar på ännu en bokleverans, som dessvärre blivit försenad. Så tack för ert tålamod, de kommer snart i er brevlåda. Idag har jag också bakat ljuvliga nutellagifflar. Vi brukar baka dessa som vanliga kanelbullar, men gifflar är lite mer ”lagom” stora.

Följ mig gärna på instagram för mer mat- & baktips: @jennysmatblogg

img_6745-1
Fyllningen kör jag 50 % smör och 50 % nutella.

Det här behöver du till cirka 50 gifflar:
1 pkt jäst för sötade degar
150 gram smör
5 dl mjölk
2 dl strösocker
ca 12 dl vetemjöl

Fyllning: 
2- 3 dl rumsvarm nutella
100-150 gram rumsvarm smör

Topping:
25 gram smält smör
strösocker

Gör så här:
Smula ner jästen i en stor skål/ bakbunke. Smält smöret, och häll ner mjölken i samma kastrull. Värm upp vätskan fingervarmt och vänd över lite i jästen. Rör tills jästen löst upp sig och tillsätt sedan all vätska under omrörning. Vänd ner socker, och mjölet ( lite i taget ) och arbeta degen tills du får en smidig deg som släpper från kanterna, arbeta degen i 5 minuter. Lägg en ren bakhandduk över skålen och låt jäsa i 40 minuter. Ställ ugnen på 225 grader.

Rör ihop nutellafyllningen, så att den är helt klumpfri.  Baka sedan ut degen, jag kavlade ut den som en vanlig bulldeg, fast något längre. Sen delade jag degen på mitten/ vågrätt, och fördelade ut fyllningen över dem båda. Sen rullade jag ihop dem, kanske att jag kunde bakat ut bulldegen något mer på längden. För de blev rätt tjocka, men det är en smaksak

img_6685
Rulla ihop degen och skär i små gifflar.
Lägg på en bakplåtsklädd form och låt sedan jäsa i 30 minuter till.

img_6694

Ställ dem tätt, gärna dubbelt så tätt som här nedan, så att de inte trillar omkring i ugnen när de bakas.
Platta sedan till dem lätt med baksidan av en kniv, för de kommer jäsa mycket i ugnen iallafall.

img_6705
Grädda i mitten på ugnen i 8 – 10 minuter, eller tills de fått vacker färg. Det kommer dofta helt galet ljuvligt.
Ta ut och pensla dem med smör och doppa dem i en skål med strösocker.
Serveras sedan direkt med ett stort glas kall mjölk

Mums.

img_6744-1

3

10 responses to “Recept på nutellagifflar

  1. Josefin skriver:

    Hej

    Har bara en fråga, tror du det funkar med vanlig jäst?hade bara det hemma ..

    1. jennysmatblogg skriver:

      det tror jag absolut 🙂

  2. Lotte skriver:

    Mmmmm det lät gott 🙂
    Ha en bra kväll
    http://www.lotte4.blogspot.se

  3. Emili skriver:

    Åh ser helt fantastiskt goda ut ? Går dom att frysa?

    1. jennysmatblogg skriver:

      Absolut 🙂

  4. Gabriela skriver:

    Ska nutellan blandas med smör 100-150 gram smör?

    Tack för en jätte trevlig blogg

    1. jennysmatblogg skriver:

      Ja det stämmer 🙂

  5. Emilia skriver:

    Jag måste bara komma med en liten tanke.. när man har ett barn som ej tål nutella o man bara vill baka dessa godingar ?så borde väl en god kanelblandling med smör o socker me bli hur gott som helst.. för här är de laktosfritt o färgämnesfritt som gäller så blir en del tänkade o trixande när man vill baka ??

  6. Katarina skriver:

    Jättegoda! Min blev dock stora och la sig som bullar i ungen där innehåller åkte ut som en serpentin. Detta trots att jag delade degen i två och rullade ut en lång remsa. Hur lyckades du få en ”giffelform” som stannade så?

    1. jennysmatblogg skriver:

      Det står i receptet, jag ställde dem nära och tryckte till dem innan de åkte in.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *