Rågsiktsfrallor

I helgen bakade jag bröd till frukosten, det känns extra mysigt när doften av hembakat sprider sig. Detta är lättbakade rågsiktsfrallor som jag bakat många gånger tidigare. Det bästa är att man kan förbereder degen kvällen innan. Ungefär 10-12 timmar i kylskåp brukar jag låta degen stå. Vill man inte baka så många så går det utmärkt att halvera receptet.

IMG_2690

Det här behöver du till 20 stycken:
1 paket jäst ( osötad )
5 dl kallt vatten
1 msk honung
2 msk olivolja
2 tsk flingsalt
cirka 10 dl rågsikt

Gör så här:
Rör ut jästen med vattnet, rör ner honung, olivolja, flingsalt & mjölet. Arbeta ihop i fem minuter med bakmaskin eller rör kraftigt för hand. Täck med bakhandduk och ställ in i kylskåpet över natten.  På morgonen sätter du ugnen på 225 grader, Ta ut degen på mjölat bakbord. Den ska inte knådas utan skär bara degen i bitar med hjälp av vass kniv eller degskrapa. Doppa dem i mjöl och lägg på bakplåtsklädd ugnsplåt. Jag gjorde några snitt på ytan med en vass kniv, tycker de blir snyggt. Ställ in i mitten av ugnen och grädda dem i 15- 20 minuter. Eller tills de får en fin gyllene färg.  

Och de frallor som inte går åt fryser du bara in, och tinar sedan vi valt tillfälle på en 50 grader i ugnen. De blir som nybakade igen.

IMG_2736 (1) IMG_2738 (1)

0
Prenumerera
Notis om

8 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Maria
7 år sedan

Tittar in på din blogg varje dag och får se vackra foto och bra mat-tips!! Keep up the good work!!
Då jag inte mår så bra av socker skulle det vara kul med lättsötade kakor o efterrätter…lite tips till kalas m m….tror att fler skulle ha glädje av det!
Allt gott!!

Astrid
7 år sedan

Vill tipsa om ett supergott recept som jag blev bjuden på av mina vänner! http://baraenkakatill.blogspot.se/2012/01/kycklinggratang-med-salami.html#.V8Qgi_mLS00

– Värt att testa! Du kanske kan förbättra det ytterligare:)?

Karin
7 år sedan

Stort tack för detta toppenrecept! Blir perfekt när jag ska fixa frallor till jobbet. Är mycket roligare att ta med hembakat än att köpa färdiga inte helt lätt att hinna baka på morgonen före jobbet. De här blir perfekta och jobbarkompisarna får njuta av varma frallor:)

Marita
7 år sedan

I recepet står det salt 2 ggr när man skall blanda ihop ,först salt och olivolja sedan salt och mjöl men det står bara flingsalt i ingredienserna.Skall det bara vara flingsalt och kan jag i så fall byta ut det mot vanligt salt

Pira
7 år sedan

Gjorde dessa frallor till gårdagens (söndagens) frukost. Gjorde iordning och gräddade dem och gick sen morgonpromenad med hunden medan de svalnade. Så lyxigt att ta en långfrukost med nybakat sen när vi kom tillbaka. Och så gott det luktade i huset när man kom in 🙂 Äldste sonen som var hemma en sväng på förmiddagen snodde med sig de som var kvar (gjorde en halv sats). Så de fick tummen upp där också ?Kommer göras i repris!

Annika
6 år sedan

Jag gräddade precis dessa och de blev supergoda! MEN för att få dem i normal storlek för en fralla och i närheten av den storlek du har på bilden så blev det bara 8-10 stycken. Jag följde receptet helt. Kan det vara så att jäsningen misslyckats (brödet fick jäsa i 21 timmar i kylskåp)?

Sune
3 år sedan

Min fru var orolig att våra två pojkar inte skulle gilla det när det inte var vetemjöl… hade även linfrön och pofibrar i smeten… jag har aldrig sett pojkar äta så mycket och kräva att ”det här gör vi varje morgon….” Just sayin…

Nina
1 år sedan

Kan man gör som vanligt istället för att låta dom Kalljäsa?

Nästa inlägg

Hälsans Kök

8
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x