I natt kom tranan på besök

I natt kom tranan på besök med påskägg & godis. Och nu kanske du undrar vad är nu detta med tranan och påskägg?
Detta är en öländsk / småländsk tradition har jag förstått.

Trandagen som då alltså inträffar den 25:e Mars samma dag som våffeldagen. När tranan åter syns på himlen efter vintervistelsen betyder det att våren och ljuset har kommit. Och tranan som är rätt skygg kommer och lämnar godis till barnen på natten innan de vaknar. Det är en gullig liten tradition, hemma hos oss gömmer tranan gärna äggen, eftersom han är lite busig. Och ibland lämnar han fotspår efter sig från murspisen / braskaminen där han oftast kommer in. Och han brukar lämna en och annan fjäder efter sig också.

När barnen vaknat på morgonen tassar de upp och springer och letar efter dessa godisfyllda ägg. Gullig tradition som jag hoppas att mina barn kommer fortsätta med.

Tranan IMG_8303 (1)

0
Prenumerera
Notis om

5 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Jenny Axelsson
8 år sedan

Fin tradition tycker jag. Älskar traditioner!? Själv har jag alltid haft, på julen då, julklappsjakt men oxå på påsken; påskäggsjakt. Mysigt o spännande!?? Ha en fin påsk o krama Öland från mig!? Längtar även jag till stugan..?

Birgitta
8 år sedan

hej, jag bor i Blekinge men min mormor var från Småland så hos oss kommer också tranan men vi hänger upp strumpor som fylls på natten 🙂

Jeanette
8 år sedan

Här i Växjö kom också tranan i natt! Och faktiskt siktades en riktig trana i Hollstorp idag på morgonen! Glad Påsk

helene
8 år sedan

strumpor hängs upp vid spisen, så tranan som kommer via skorstenen kan lägga sina godsaker där i.
så har det varit i generationer och det följer vi gärna, både till stora som små.
de små kan dock tycka det låter lite läskigt, ha,ha,ha.

Maria
8 år sedan

Är även jag från Småland. Hos oss låg/lägger tranan, precis som hos många andra godsakerna i strumpor som man hängt vid öppna spisen. Tranedagen är ju bara i år så nära påsk annars kan det väl vara upp till en månad till påsken – därför inga påskägg utan en helt fristående vårtradition. Hos oss var det ofta stor besvikelse eftersom tranan brukade blanda sockinnehållet med frukt – vilket såklart inte stod lika högt i kurs som det åtråvärda godiset.

Nästa inlägg

Matkoma efter kroppkaksmiddag

5
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x