Efterrätt med blåbär

En busenkel efterrätt som alltid blir lika uppskattad. Blåbären går att byta ut mot hallon, jordgubbar eller björnbär.
Funkar superbra att förbereda kvällen innan. Inspiration hittade jag på Ica.se men ändrade om lite efter det jag hade hemma. Och istället för för att bjuda på den i långpanna så serverade jag i portionsglas.

Följ mig gärna på instagram: @jennysmatblogg & Facebook 
för fler mat- & bakrecept!

Recept blåbär IMG_7279

Jag bakade mina med en botten av havrekakor. Digestiv fungerar lika bra.

Det här behöver du till 4-5 portioner: 
100 gram te.x havrekakor
30 gram smält smör

Fyllningen: 
300 gram mascarpone
1/2 skal av riven citron
1 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
2 msk florsocker

Blåbärstopping: 
200 gram blåbär ( går bra med frysta )
4 msk strösocker
2 msk vaniljsocker

Gör så här:
Krossa kaksmulorna och rör ihop med smöret. Fördela ut i glas / eller portionsformar.
Vispa grädden luftig och vänd ner mascarpone, crème fraîche, florsocker, citronskal och rör ihop till en krämig härlig smet. Och lägg detta över kakbotten. Värm sedan upp blåbären i en kastrull. ( Spara några till garnering )  Låt blåbären i kastrullen sjuda upp tillsammans med socker och vaniljsocker. Mosa ihop allt med en gaffel, när de sjudit upp så silar du bort blåbärsskalen och ställer in saften/ krämen i kylskåp tills den svalnat ( så här långt kan du förbereda redan dagen innan) Precis innan servering så häller du över blåbärskrämen och toppar med blåbär.

Smaklig spis!

 

5

22 responses to “Efterrätt med blåbär

  1. Josefin Ogarp skriver:

    WOOOOOW! Måste prova att göra om detta till ett sockerfritt recept och göra sådana hemma 😀

  2. Trazan skriver:

    Men oj va gott, detta måste bli minst en gång under påskhelgen, mums.
    Tack för en underbar mat- och inredningsblogg.

  3. Malin skriver:

    Hej Jenny!

    Tack för en toppenhärlig blogg?Funkar det att ersätta mascarponen men något annat då jag är allergisk?
    Med vänlig hälsning, Malin

    1. jennysmatblogg skriver:

      🙂 Philadelphia eller annan färskost?

      1. Malin skriver:

        Tål inte ost så det blir svårt med det?

        1. Viktoria skriver:

          Laktosfri kvarg funkar utmärkt!

  4. Isabelle skriver:

    Blir att prova! Ser jättegott ut 😉

    http://frifrakt.nu

  5. Lina skriver:

    Hej hur många portionsglas fick du ut med det receptet

    1. jennysmatblogg skriver:

      Fyra 🙂 Men provsmakade en innan servering.

  6. Lina skriver:

    Lite tips på var du köper alla fina servering glas

    1. jennysmatblogg skriver:

      Second hand 🙂

  7. Gunilla skriver:

    Ser smarrigt ut. Gör det något att skippa citronskal? Allergi i släkten.

    1. jennysmatblogg skriver:

      Nej det går bra 🙂

  8. Anna skriver:

    Om man förbereder dagen före, förvara i kyl el frys? Älskar din mat&bak blogg och jag hämtar massor med inspiration härifrån!:-)

    1. jennysmatblogg skriver:

      Förbered dagen innan, men spara blåbärskrämen tills precis innan servering 😀
      Förvaras i kylen

  9. Anna skriver:

    Om man gör dagen före, förvara o kyl el frys?

    Älskar din blogg, hämtar massa mat&bak inspiration härifrån!???

    1. jennysmatblogg skriver:

      Den måste inte stå i kylen. Du kan äta den med en gång ?
      🙂

  10. Matilda skriver:

    Ifall man gör samma dag, hur länge behöver det stå i kylen före servering?

    1. jennysmatblogg skriver:

      Den måste inte stå i kylen. Du kan äta den med en gång 🙂

  11. Johanna Martinsson skriver:

    Hej! Detta är en av min & sambos favorit efterrätter!! Verkligen supergod och så smidig att göra! Men ska ha kalas i helgen där vi är 10 st och undrar om du tror man kan göra den i en stor form istället för i portionsformar?

    1. jennysmatblogg skriver:

      kan man säkert 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *