Nutellasemlor

Hej hej,

jag lovade att jag skulle kika förbi med ett till nutellarecept, eftersom det snart är nutelladagen. Sen är det även snart semmeldagen, så varför inte kombinera. Underbar kombo semla + nutella.

Ni missar inte att ni kan följa mig på Facebook HÄR
och på instagram: @jennysmatblogg

IMG_1834
Semmelbullarna brukar jag baka rätt många och frysa in, sedan tar jag fram och låter dem tina innan jag fyller dem.

IMG_1786

Det här behöver du till degen ( 15- 18 stycken ):
50 gram jäst till söta degar
175 gram smör
5 dl standardmjölk
2 dl strösocker
1 nypa salt
2 tsk stött kardemummakärnor
Cirka 1 1/2 liter vetemjöl ( special )

pensla med uppvispat ägg

Gör så här:
Smula jästen i en bunke och tillsätt kardemumman.
Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm upp till 37 grader.
Rör ner lite vätska bland jästen – och rör om tills det löst sig helt – vänd ner resten av vätskan.
Blanda i socker, salt  och tillsätt lite av mjölet i taget under knådning.
Tillsätt så mycket mjölet att degen släpper och blir smidig.
Arbeta degen i 15 minuter ( Gärna i en degblandare / matberedare  )
Låt jäsa till dubbelstorlek i ca 30- 40  minuter.
Baka ut på mjölat bord och dela degen i 2 delar.
Varje del blir ca tio bullar var.  Baka ut och lägg på en bakplåt med bakplåtspapper.
låt jäsa i ytterligare 50- 60 minuter ( till dubbel storlek ) pensla med uppvispat ägg.
Grädda sedan i ugnen i ca 10 minuter på 225 grader , eller tills de är gyllene .
Låt svalna på galler.

IMG_1793

Till fyllningen :
nutella
grädde
florsocker

Gör en lite grop och fyll med nutella, cirka 1- 2 msk per semla. Vispa grädden, och spritsa kring nutella.
Lägg på locket och pudra över massa florsocker.

IMG_1858

Locket är det godaste på hela semlan, och att äta nutellan med.

Mums!
IMG_1870

2

9 responses to “Nutellasemlor

  1. a. skriver:

    Har hört att man ska använda rumsvarmt smör, alltså inte smält då det kräver mer mjöl som kan göra bullen kompakt och torr 🙂

  2. Casinokungen skriver:

    Såg frukatnsvärt gott ut! Måste testas!
    // http://www.casino-kungen.se

  3. Ulrika skriver:

    Hej Jenny!
    Tusen tack för helt otroligt många goda recept! Jag fyller jämnt nu i år och har planer om en ordentligt bra fest! 🙂 Jag har tittat runt lite på bloggen efter buffémat, och hittat en del jag tycker verkar bra.
    En fråga jag har, är om du skulle ha möjlighet att sätta ihop en hel buffé där du tycker de olika rätterna passar med varandra. Kanske nån bra sallad, potatissallad, nåt bröd, kött eller kyckling…. osv som du tycker passar ihop?
    Jag är på jakt efter en spännande och varierande buffé, men vill inte att det ska bli cirkus och helt kaos med smakerna, om du fattar?
    Tack på förhand!

  4. Martina skriver:

    Här kommer väldens bästa tips när du gör vanliga semlor!
    Samtidigt som du bakar bullarna gör du en stor sats mandelfyllning. Så gröper du ur bullarna och fyller dom innan du fryser! Locket sätter du tillbaka över fyllningen.
    Så är det bara att ta fram det antalet du behöver och vispa grädden ??

    1. jennysmatblogg skriver:

      Tack 🙂 Ska provas!

    2. Johanna skriver:

      Fryser du in dem på en plåt eller på ett galler först då? Tänker att det kanske blir kladdigt att lägga dem i påsar när mandelfyllningen är lös? ???

  5. Johanna skriver:

    Ser supergott ut! ? Låter du bullarna svalna innan du fryser dem eller fryser du in dem direkt efter bakningen?
    Din blogg är grym! ?✌?️

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »