Smördegsinbakad oxfile & pepparkryddad fläskfile

 

Nyårstips!
Bjud på en smördegsinbakad oxfile & pepparkryddad fläskfile med olika sorters såser och en krämig gratäng.

ox (1)

För 6 personer:
800 gram oxfile
smör
salt & peppar
2 putsade fläskfileer
smördeg på rulle
1 uppvispat ägg

Potatisgratäng recept här
Rödvinsås recept här

Gör så här:
Ta fram oxköttet minst 2 timmar innan det ska tillagas, värm upp ugnen till 200 grader. Gratängen stoppade jag in cirka en halvtimme innan jag började med oxfilen. Lägg över grillfolie om den börjar få för mycket färg.
Jag fick tag i en fin bit oxfile som inte var så tjock ( lika med kortare tillagningstid ) Smörstek den i en stekpanna, så att den får vacker färg, med lite salt & peppar. Lägg den på en smördegen och baka in den, skär bort överflödig smördeg. Pensla smördegen med det uppvispade ägget. Sätt in en köttermometer i den tjockaste delen av oxfilen och ställ in i ugnen. Köttet ska ha minst 50 grader då får du en blodig bit. Vill du ha medium rekommenderas  60 grader. Jag tog ut min på 50 grader, sen ska man låta köttet vila i minst 10 minuter, då gick graderna upp till cirka 55. Perfekt enligt mig.

Under tiden oxfilen vilar så skär du upp fläskfilen och steker den med salt & peppar.  Servera sedan med potatisgratängen, såserna och med kokt grön sparris. Perfekt nyårsmat.
IMG_6101Bearneisåsen hade jag en köpklar variant men vill ni lyxa till det och göra egen så är mitt godaste recept här

0
Prenumerera
Notis om

7 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Karin
8 år sedan

Har du nåååågot annat förslag än oxfilé som huvudrätt möjligen eller är det The one and only för dig?

jennysmatblogg
Reply to  Karin
8 år sedan

Finns både fläskfile, fisk och kyckling på bloggen 🙂
Sök bland kategorierna 🙂

Karin
Reply to  jennysmatblogg
8 år sedan

Syftade mest till vad du tipsat om de senaste dagarna. Inte mycket till variation.. Oxfilé känns inte så nytänkande enligt mig och framförallt inte fyra olika recept på oxfilé av fem möjliga.
Hade varit roligare med inspiration?

jennysmatblogg
Reply to  Karin
8 år sedan

Alla Facebook inlägg (flera hundratals ) är förberedda innan vi åkte på vår fem veckors resa. Ser att 95 % av mina tips är oxfile. Beror mkt på att det är en helg då det lagas mkt oxfile. Men jag har 4000 andra recept på sajten. Sök gärna där…
Hoppas du får ett trevligt nyårsfirande

Rosen
Reply to  jennysmatblogg
8 år sedan

Karin, upplever din attityd som väldigt krävande. Tycker Jenny gjort ett hästjobb med att förbereda alla inlägg inför sin välförtjänta resa. Och vadå nytänk? Oxfilé med smördeg är väl absolut något som inte är det vanligaste? Sen får man väl se helheten, Jenny har gett massor med bra efterrättsrecept. Förstår inte vad som hände med egna initiativ att själv komponera en meny, sök på recept i kategorierna så får du en egen meny. Tack Jenny för en grym blogg! Jag gjorde din Salted chocolate caramel pie på juldagen och fick 10 av 10, ska göra den på nyår igen!

jennysmatblogg
Reply to  jennysmatblogg
8 år sedan

❤️

8 år sedan

Det verkar ju underbart 🙂

Nästa inlägg

Ridderheims goda nyheter

7
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x