Saffransdrömmar

 

Hej där,

Medan Johanna kokar julgodis passar jag på att sätta mig framför datorn och säga hej till er. Idag har vi haft en sådan där perfekt effektiv förmiddag. Eftersom vi handlade igår så hade vi alla ingredienser hemma och vi har fram tills nu bakat två olika sorters kakor & tre olika julgodisar.

Dessa både doftar & smakar (l)ju(v)ligt.

Saffransdrömmar

Cirka 20-22 st:
100 gram rumstempererat smör
1/2 msk vaniljsocker
3 dl strösocker
1 kuvert med saffran
1 dl rumstempurerad rapsolja
1 tsk hjorthornsalt
4 dl vetemjöl

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader, vispa smör, socker och vaniljsocker poröst. Stöt saffranet med lite socker och tillsätt den ner i oljan, och sedan ner i degen. Och så rör ihop mjöl och hjorthornsaltet innan du rör ner det i smeten.Rör samman till en smidig deg. Dela sedan i två olika högar och rulla cirka 20-22 bitar, och rulla sedan dessa till små bollar som du lägger på en ett ugnspapper på en plåt.

IMG_0806
Och  lägg inte kakorna för tätt, eftersom de flyter ut lite.
Grädda sedan kakorna i ca 18-20 minuter.

( Under gräddtiden , och då du öppnar ugnen kan det lukta lite starkt. Detta beror på Hjorthornsaltet

Låt drömmarna svalna innan du serverar dem, annars finns risk för att de smular sönder.

IMG_0807

1

25 responses to “Saffransdrömmar

  1. Hejsan. Går det att frysa in dom?

    1. jennysmatblogg skriver:

      Japp 🙂

  2. Emma skriver:

    Går det att ha olivolja istället för raps?

    1. jennysmatblogg skriver:

      Nej det tror jag smakar för mycket oliv.

  3. Pia skriver:

    Oj, så goda de ser ut! Blir att pröva nästa gång 🙂 Har bakat mina goda Lussemuffins idag så saffranet tog slut annars hade det nog blivit kvällens syssla 🙂

  4. Madde skriver:

    Vaniljpulver eller vaniljsocker? ?

    1. jennysmatblogg skriver:

      Jag hade vaniljsocker

  5. Ulla Lindahl skriver:

    Ser goda ut. Jag brukar baka pepparkaksdrömmar och de är mycket goda och omtyckta!

    1. jennysmatblogg skriver:

      Det gjorde vi idag också 🙂 Supergoda

      1. Ann-Louise skriver:

        Vad har du i för krydda i pepparkaksdrömmar och hur mycket?

        1. jennysmatblogg skriver:

          Receptet kommer 🙂

  6. Inte är det ofta vi bakar kakor, men just till jul så brukar det smälla till:) Faktiskt så bakades det i söndags och en av sorterna var just saffransdrömmar, otroligt goda var dom! Pepparkaksdrömmar var en av de andra sorterna som bakades och dom gick också hem.

    Ha en fin kväll,
    kramar

  7. jessie skriver:

    Kan man byta hjorthornssalt mot vanlig salt?

    1. jennysmatblogg skriver:

      Nej, hjortronsalt är jäsmedel

  8. Liselotte skriver:

    Vad gjorde ni för julgodis?

  9. Sara skriver:

    Älskar verkligen dina recept! Väldigt inspirerande!
    Jag testade att baka dessa drömmar igår, men mina smakade hjorthronsalt. Jag hade bara i 2 dl socker, tror du att det kan vara det som är felet? Eller råkade jag ta för mycket av hjorthronsaltet? Ska testa att baka dem idag igen men med 3 dl socker och lite lite mindre av saltet.

    1. jennysmatblogg skriver:

      Är du säker på att de var färdiggräddade ?
      De kanske skulle vara inne lite längre?

  10. Birgita skriver:

    Vad menar du när du skriver kuvert saffran?

    1. jennysmatblogg skriver:

      Det 0.5 gram i ett sådant kuvert

  11. Camilla skriver:

    Mina smakade bara rapsolja?. Men blev riktigt fina?. Tyvärr åker de i soporna..

    1. jennysmatblogg skriver:

      Vilken rapsolja hade du?
      Det ska vara en neutral 🙂

  12. Camilla skriver:

    Jag hade Zetas raps olja?

  13. Victoria skriver:

    Testade att baka saffrans drömmar för några veckor sen och de var av en slump tänka jag hade nån rolig karamellfärg men hittade saffrans extrakt istället. Tog en halv tesked till en sats med drömmar. Blev otroligt goda.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *