Saffransfudge med vit choklad

 

Vi fortsätter på temat adventsgodis/ julgodis. Jag tycker att det är roligt att första advent är så tidigt i år, eftersom vi inte är hemma under julen utan åker bort i mitten av december. Men nu finns anledning att adventsbaka och pyssla en hel del innan vi flyger.

Igår gjorde jag en ljuvlig saffransfudge, det doftade så gott. Det var bara snö & julmusiken som fattades. IMG_9962 (1)

Det här behöver du till 25- 28 bitar : 
2 1/2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
3 msk sirap
150 gram vit choklad
1 kuvert med saffran

Gör så här:
Mät upp grädde, socker & sirap i en kastrull och låt sjuda upp. Koka tills det kommer upp till en 120 grader, eller tills den klarar kulprovet. *Kulprovet är när du  fyller ett glas med kallt vatten, droppar ner lite av smeten i vattnet och kan forma en kula.
Mortla saffran med lite av sockret. Ta bort smeten från värmen  när den nått upp till rätt gradantal, och bryt ner chokladen & rör ner saffranet. Häll sedan upp i en klädd liten form, och låt svalna i kylskåp tills den svalnat. ( Gärna över natten) Skär upp i lagom stora bitar.
Denna kan frysas.

IMG_9964 (1)

1

25 responses to “Saffransfudge med vit choklad

  1. Ida skriver:

    Älskar saffran mer än nåt annat. Bästa är att köpa hel och mortla själv, underbar doft. Dessa måste i alla fall testas.

    1. jennysmatblogg skriver:

      Aldrig provat. Vart köper man en hel?

      1. Ida skriver:

        Köpte hel saffran på både coop och Apoteket förra året!

      2. Sanna skriver:

        Finns på maxi i växjö vid bakgrejerna. I trekantiga plastförpackningar.

  2. Göteborgsmamman skriver:

    Hej du vackra!
    Idag ger jag er 20% på Glammom.se – kika in på bloggen för att ta del av erbjudandet!
    Kram.
    http://nouw.com/goteborgsmamman

  3. Åsa skriver:

    Mmm måste absolut testas! 🙂 Men vad menar du med ”liten form”? Mått?

    1. jennysmatblogg skriver:

      Min form hade måtten 12*20cm ungefär. Men det går bra med en något större form också såklart.

  4. Erica skriver:

    Jag undrar lite hur du förvara allt godis du gör.
    Fryser du in det mesta på en gång, eller hur länge håller det sig i kylen?

    1. jennysmatblogg skriver:

      Jag fryser in mycket 🙂 Och då gärna direkt efter att jag bakat det.

  5. Cattis skriver:

    Hej! Jag undrar vilken vit choklad du använder?Alltså märke? Har upplevt att det ibland blir grynigt med vissa sorters vit choklad. Och det vill man ju undvika ?.
    Hälsningar Cattis

    1. jennysmatblogg skriver:

      Jag har marabous vita 🙂

    2. Sanna skriver:

      Grundar sig chokladen så har du värmt chokladen i för hög temperatur. Kaseinet i chokladen grundar sig då.

  6. Elisabeth skriver:

    Ok jag har ett problem. Du lägger ut så många julgodis recept som jag bara måste testa att jag kommer behöva börja baka dem redan nu för att det inte skall bli för tajt innan jul?

    Vet att du skriver att det går att frysa det mesta, gäller det även fudge och kolor doppade i choklad? Ser de ändå bra ut efter upptining eller kan de bli missfärgade eller få annan konsistens?

  7. Josefin skriver:

    Men mums!!! Finns alldeles för mycket gott här inne:) tack igen för en underbar inspirerande blogg

  8. Emma W skriver:

    Hej!
    Ska snart på knytisfika och tänker ta med antingen din saffranskladdkaka eller dessa saffransfudge, vilken av dessa skulle du rekommendera som godast??
    Kram!

    1. Anna skriver:

      Kladdkakan helt klart även om båda är sjukt goda. Blir för mastigt med fudge till fika. Om du inte orkar göra båda! 🙂

    2. jennysmatblogg skriver:

      De är goda på varsitt sätt 🙂 Denna är mer behändig att duka fram, men kladdkaka är aldrig fel.

  9. Frida skriver:

    Hej!
    Provade detta recept men fudgen blir snarare bruna än gula. Vad gör jag för fel? Har följt receptet till punkt och pricka.

    1. jennysmatblogg skriver:

      DÅ har den nog kokat lite för länge på för hög värme gissar jag.

  10. Amanda skriver:

    Hej!
    Vilken sirap använde du? gissar på vit 🙂

    1. jennysmatblogg skriver:

      Ljus sirap

  11. Tina skriver:

    Hej!
    Kan man byta ut grädden, sockret och sirapen här mot 1 burk kondenserad mjölk, eller blir resultatet sämre då?

    1. jennysmatblogg skriver:

      Jag har aldrig provat…. men kanske 😀

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *