Saffransfudge med vit choklad

 

Vi fortsätter på temat adventsgodis/ julgodis. Jag tycker att det är roligt att första advent är så tidigt i år, eftersom vi inte är hemma under julen utan åker bort i mitten av december. Men nu finns anledning att adventsbaka och pyssla en hel del innan vi flyger.

Igår gjorde jag en ljuvlig saffransfudge, det doftade så gott. Det var bara snö & julmusiken som fattades. IMG_9962 (1)

Det här behöver du till 25- 28 bitar : 
2 1/2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
3 msk sirap
150 gram vit choklad
1 kuvert med saffran

Gör så här:
Mät upp grädde, socker & sirap i en kastrull och låt sjuda upp. Koka tills det kommer upp till en 120 grader, eller tills den klarar kulprovet. *Kulprovet är när du  fyller ett glas med kallt vatten, droppar ner lite av smeten i vattnet och kan forma en kula.
Mortla saffran med lite av sockret. Ta bort smeten från värmen  när den nått upp till rätt gradantal, och bryt ner chokladen & rör ner saffranet. Häll sedan upp i en klädd liten form, och låt svalna i kylskåp tills den svalnat. ( Gärna över natten) Skär upp i lagom stora bitar.
Denna kan frysas.

IMG_9964 (1)

8
Prenumerera
Notis om

29 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ida
9 år sedan

Älskar saffran mer än nåt annat. Bästa är att köpa hel och mortla själv, underbar doft. Dessa måste i alla fall testas.

jennysmatblogg
Reply to  Ida
9 år sedan

Aldrig provat. Vart köper man en hel?

Ida
Reply to  jennysmatblogg
9 år sedan

Köpte hel saffran på både coop och Apoteket förra året!

Sanna
Reply to  jennysmatblogg
9 år sedan

Finns på maxi i växjö vid bakgrejerna. I trekantiga plastförpackningar.

Ida Olsson
Reply to  Ida
2 år sedan

Jag älskar att mortla min make med

Lillemor Benjaminsson
Reply to  Ida Olsson
3 dagar sedan

Hur får han plats i morteln?

9 år sedan

Hej du vackra!
Idag ger jag er 20% på Glammom.se – kika in på bloggen för att ta del av erbjudandet!
Kram.
http://nouw.com/goteborgsmamman

Åsa
9 år sedan

Mmm måste absolut testas! 🙂 Men vad menar du med ”liten form”? Mått?

jennysmatblogg
Reply to  Åsa
9 år sedan

Min form hade måtten 12*20cm ungefär. Men det går bra med en något större form också såklart.

Erica
9 år sedan

Jag undrar lite hur du förvara allt godis du gör.
Fryser du in det mesta på en gång, eller hur länge håller det sig i kylen?

jennysmatblogg
Reply to  Erica
9 år sedan

Jag fryser in mycket 🙂 Och då gärna direkt efter att jag bakat det.

Cattis
9 år sedan

Hej! Jag undrar vilken vit choklad du använder?Alltså märke? Har upplevt att det ibland blir grynigt med vissa sorters vit choklad. Och det vill man ju undvika ?.
Hälsningar Cattis

jennysmatblogg
Reply to  Cattis
9 år sedan

Jag har marabous vita 🙂

Sanna
Reply to  Cattis
9 år sedan

Grundar sig chokladen så har du värmt chokladen i för hög temperatur. Kaseinet i chokladen grundar sig då.

Elisabeth
9 år sedan

Ok jag har ett problem. Du lägger ut så många julgodis recept som jag bara måste testa att jag kommer behöva börja baka dem redan nu för att det inte skall bli för tajt innan jul?

Vet att du skriver att det går att frysa det mesta, gäller det även fudge och kolor doppade i choklad? Ser de ändå bra ut efter upptining eller kan de bli missfärgade eller få annan konsistens?

Josefin
9 år sedan

Men mums!!! Finns alldeles för mycket gott här inne:) tack igen för en underbar inspirerande blogg

Emma W
9 år sedan

Hej!
Ska snart på knytisfika och tänker ta med antingen din saffranskladdkaka eller dessa saffransfudge, vilken av dessa skulle du rekommendera som godast??
Kram!

Anna
Reply to  Emma W
9 år sedan

Kladdkakan helt klart även om båda är sjukt goda. Blir för mastigt med fudge till fika. Om du inte orkar göra båda! 🙂

jennysmatblogg
Reply to  Emma W
9 år sedan

De är goda på varsitt sätt 🙂 Denna är mer behändig att duka fram, men kladdkaka är aldrig fel.

Frida
9 år sedan

Hej!
Provade detta recept men fudgen blir snarare bruna än gula. Vad gör jag för fel? Har följt receptet till punkt och pricka.

jennysmatblogg
Reply to  Frida
9 år sedan

DÅ har den nog kokat lite för länge på för hög värme gissar jag.

Amanda
9 år sedan

Hej!
Vilken sirap använde du? gissar på vit 🙂

jennysmatblogg
Reply to  Amanda
9 år sedan

Ljus sirap

8 år sedan

[…] saffranstryfflar. Jag utgick från samma recept som detta, men gjorde dem runda & rullade dem i florsocker. En favorit på […]

8 år sedan

[…] gjorde jag saffransfudge efter det HÄR receptet. Det luktade ljuvligt i hela huset må ni […]

Tina
8 år sedan

Hej!
Kan man byta ut grädden, sockret och sirapen här mot 1 burk kondenserad mjölk, eller blir resultatet sämre då?

jennysmatblogg
Reply to  Tina
8 år sedan

Jag har aldrig provat…. men kanske 😀

Emma Högkvist
3 år sedan

Ett tips är att ha i ett halvt kryddmått salt och vänta med att röra ned chokladen tills det slutat bubbla, även röra om tills det tjocknar litegrann. Då får man en mer ”smältande” fudge 😊
Funkar även utmärkt med enbart 100g choklad!

Kristina
2 år sedan

Hej! Vad är det för socker du syftar på? Vanligt pärlsocker? Sen undrar min make om den är vegansk? Han har nu ätit två satser och jag hoppas verkligen att den är det, annars råkar jag illa ut. Mvh Kristina, Åseda

Nästa inlägg

Kycklingburgare med currydressing

29
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x