Vi fortsätter på temat adventsgodis/ julgodis. Jag tycker att det är roligt att första advent är så tidigt i år, eftersom vi inte är hemma under julen utan åker bort i mitten av december. Men nu finns anledning att adventsbaka och pyssla en hel del innan vi flyger.
Igår gjorde jag en ljuvlig saffransfudge, det doftade så gott. Det var bara snö & julmusiken som fattades.
Det här behöver du till 25- 28 bitar :
2 1/2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
3 msk sirap
150 gram vit choklad
1 kuvert med saffran
Gör så här:
Mät upp grädde, socker & sirap i en kastrull och låt sjuda upp. Koka tills det kommer upp till en 120 grader, eller tills den klarar kulprovet. *Kulprovet är när du fyller ett glas med kallt vatten, droppar ner lite av smeten i vattnet och kan forma en kula.
Mortla saffran med lite av sockret. Ta bort smeten från värmen när den nått upp till rätt gradantal, och bryt ner chokladen & rör ner saffranet. Häll sedan upp i en klädd liten form, och låt svalna i kylskåp tills den svalnat. ( Gärna över natten) Skär upp i lagom stora bitar.
Denna kan frysas.
Älskar saffran mer än nåt annat. Bästa är att köpa hel och mortla själv, underbar doft. Dessa måste i alla fall testas.
Aldrig provat. Vart köper man en hel?
Köpte hel saffran på både coop och Apoteket förra året!
Finns på maxi i växjö vid bakgrejerna. I trekantiga plastförpackningar.
Jag älskar att mortla min make med
Hur får han plats i morteln?
Hej du vackra!
Idag ger jag er 20% på Glammom.se – kika in på bloggen för att ta del av erbjudandet!
Kram.
http://nouw.com/goteborgsmamman
Mmm måste absolut testas! 🙂 Men vad menar du med ”liten form”? Mått?
Min form hade måtten 12*20cm ungefär. Men det går bra med en något större form också såklart.
Jag undrar lite hur du förvara allt godis du gör.
Fryser du in det mesta på en gång, eller hur länge håller det sig i kylen?
Jag fryser in mycket 🙂 Och då gärna direkt efter att jag bakat det.
Hej! Jag undrar vilken vit choklad du använder?Alltså märke? Har upplevt att det ibland blir grynigt med vissa sorters vit choklad. Och det vill man ju undvika ?.
Hälsningar Cattis
Jag har marabous vita 🙂
Grundar sig chokladen så har du värmt chokladen i för hög temperatur. Kaseinet i chokladen grundar sig då.
Ok jag har ett problem. Du lägger ut så många julgodis recept som jag bara måste testa att jag kommer behöva börja baka dem redan nu för att det inte skall bli för tajt innan jul?
Vet att du skriver att det går att frysa det mesta, gäller det även fudge och kolor doppade i choklad? Ser de ändå bra ut efter upptining eller kan de bli missfärgade eller få annan konsistens?
Men mums!!! Finns alldeles för mycket gott här inne:) tack igen för en underbar inspirerande blogg
Hej!
Ska snart på knytisfika och tänker ta med antingen din saffranskladdkaka eller dessa saffransfudge, vilken av dessa skulle du rekommendera som godast??
Kram!
Kladdkakan helt klart även om båda är sjukt goda. Blir för mastigt med fudge till fika. Om du inte orkar göra båda! 🙂
De är goda på varsitt sätt 🙂 Denna är mer behändig att duka fram, men kladdkaka är aldrig fel.
Hej!
Provade detta recept men fudgen blir snarare bruna än gula. Vad gör jag för fel? Har följt receptet till punkt och pricka.
DÅ har den nog kokat lite för länge på för hög värme gissar jag.
Hej!
Vilken sirap använde du? gissar på vit 🙂
Ljus sirap
[…] saffranstryfflar. Jag utgick från samma recept som detta, men gjorde dem runda & rullade dem i florsocker. En favorit på […]
[…] gjorde jag saffransfudge efter det HÄR receptet. Det luktade ljuvligt i hela huset må ni […]
Hej!
Kan man byta ut grädden, sockret och sirapen här mot 1 burk kondenserad mjölk, eller blir resultatet sämre då?
Jag har aldrig provat…. men kanske 😀
Ett tips är att ha i ett halvt kryddmått salt och vänta med att röra ned chokladen tills det slutat bubbla, även röra om tills det tjocknar litegrann. Då får man en mer ”smältande” fudge 😊
Funkar även utmärkt med enbart 100g choklad!
Hej! Vad är det för socker du syftar på? Vanligt pärlsocker? Sen undrar min make om den är vegansk? Han har nu ätit två satser och jag hoppas verkligen att den är det, annars råkar jag illa ut. Mvh Kristina, Åseda