Pepparkaksfudge

Att använda pepparkakskryddor är ett rätt roligt sätt att baka till jul. Många småkakor, mjuka kakor & fudger blir ju snabbt juliga på så vis. Precis som att smaksätta med saffran, kanel eller kardemumma.

Julgodis recept

Du behöver  :
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
1 msk honung
150 gram Marabou
2 tsk pepparkakskryddor

Gör så här :

Mät upp grädde, strösocker, sirap i en stor kastrull. låt koka till 122-123  grader , eller tills smeten klarar “kul-provet ”  . Kulprovet är att du kyler ner några droppar av smeten i iskallt vatten, och när du kan forma en kula av detta så är den färdig. Rör sedan ner honung, och smör , och bryt till sist ner den goda chokladen + kryddor i blandningen. Rör tills allt har löst sig och du har en fin smet. Häll upp i en bakpappers-klädd form ca : 15*25  cm och ställ in i kylen tills den svalnat. ( gärna över natten ) Skär sedan lagom stora bitar bitar innan du lägger om dem i någon fin godis skål.

1

20 responses to “Pepparkaksfudge

  1. Anne skriver:

    Dessa måste ju testas. Låter jättegott. Gjorde din köttfärslimpa som du tipsade om tidigare i veckan till middag igår. Den var kanon! Tack för alla grymma recept!

  2. Madelene skriver:

    Låter gott! Fler recept på julgodis inför advent uppskattas. 🙂 bakade din kladdkaka med krispies och karamelliserad mjölk nyss, den är sååå god. Extra allt 😉
    så nu har jag kommenterat/
    (en tyst läsare)

    1. jennysmatblogg skriver:

      Vad roligt med en liten kommentar från dig
      🙂 Jag har en hel kategori med julgodis om du klickar högst upp till höger på skärmen 🙂

  3. Madelene skriver:

    Hur har jag kunnat missat den kategorin ?
    Fanns ju en massa gott att göra till jul.
    Så himla skönt att dina recept alltid är lätta att göra och förstå. Ska vara enkelt inte en massa jobbigt tjafs. ? tack för en toppenblogg!

  4. Gunilla skriver:

    Har ganska nyligen hittat till din blogg, och jag måste säga att jag är mycket förtjust! Jag älskar att laga mat och baka, framför allt matbröd, och jag har redan hittat en massa gott här hos dig som jag ska prova. Sist provade jag din Calzone med tacofärs, mycket gott! Så, här har du en ny följare 🙂

  5. Åsa skriver:

    Hej Jenny!
    Jag har ganska nyligen börjat läsa din blogg! Bästa matbloggen!
    Så roligt att läsa eftersom du uppdaterar så ofta. Bra recept! Fortsätt!!!

    1. jennysmatblogg skriver:

      Vad glad jag blir 🙂 Jo jag försöker uppdatera flera ggr om dagen , och minst fem ggr om dagen på insta och Facebook 🙂

  6. Sanna skriver:

    Jag brukar göra denna utan pepparkakskrydda och det är så gott! Konsistensen blir perfekt!

  7. Åsa skriver:

    Hej Jenny

    Jag har sagt det förut och jag säger det igen, jag älskar din blogg och alla dina härliga recept och tips på saker du köper. Gillar att du tipsar om fina saker du köper på Rusta mm, saker som är jättefint men inte kostar så mycket. Saker behöver inte vara dyrt för att vara snyggt, jag tycker inte om att betala dyrt för ett märke. Det är också kul att läsa om när ni är på Öland. Vi är alltid på Öland på sommaren, på Böda och brukar åka ner till Köpingsvik och fika på cafét som ligger där.
    Jag har också sagt förut att jag inte förstår hur du kan vara så smal och snygg när du bakar och lagar så mycket gott. Men min fråga, vad gör du av allt du bakar? Ni kan ju omöjligt äta upp allt och frysen måste ju bli proppfull om du fryser in allt.

    Än en gång, tack för att jag får läsa din härliga blogg.

    Kram Åsa

    1. jennysmatblogg skriver:

      Blir så glad att ni uppskattar bloggen och alla småtips.
      Mat och bakverk försvinner snabbt hemma hos oss, vi har 4 barn och de har alltid mycket kompisar hemma.
      För att inte tala om tonåringar, vet ni hur mycket tonårskillar äter. Haha… Inga problem att ” bli av med mat och kakor” hemma hos oss inte 🙂

  8. Cecilia skriver:

    Hej Jenny!
    Jag har nyligen hittat din blogg och redan provat flera middagsrecept som varit så goda. Älskar din blogg.
    Men jag undrar hur länge håller julgodis (fudge, bräck etc) om man bakar det som typ till helgen. Håller de fram till jul? och hur bör man bäst förvara dem?

    1. jennysmatblogg skriver:

      Jag fryser ner allt julgodis jag bakar nu, så är det färskt till jul 🙂

  9. Johanna skriver:

    vilken fin blogg 🙂 ska prova massa recept till jul! Jag undrar om man kan använda ljusblockchoklad istället för? Jag är allergisk mot gluten så tål inte marabou 🙁

    1. jennysmatblogg skriver:

      Visst kan du byta ut den 🙂 Lycka till

  10. Linda skriver:

    Hej! Jag tyckte det lät så spännande med detta recept och skulle pröva idag, men den brändes och jag kom bara upp i 105 grader, vad gjorde jag för fel? 🙁

  11. sandra skriver:

    Ska göra pepparkaksfudge och citronkola. 1-2 dagar innan de ska bjudas på.. förvarar man det bäst i kylen då?

  12. Jessica skriver:

    Hur gör man pepparkakskryddor ? Hur mycket av varje ?

    1. jennysmatblogg skriver:

      Jag köpte färdig i kryddhyllan. 🙂

  13. Angelica skriver:

    Ska man hela tiden röra runt i smeten tills den kommer upp till 123 grader och när man väl gjort det och resterande ingredienser ska i ska det fortsätta koka under omrörning eller kan man ta bort kastrullen från plattan?

    1. jennysmatblogg skriver:

      Man tar bort den från plattan och rör ner de sista ingredienserna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *