Mustig Canjungryta

Hej där raringar ,

  Jag sitter i köket och väntar på att kakorna i ugnen ska bli klara, doftar riktigt gott så jag hoppas att de smakar lika fint. Jahopp torsdag idag då & helgen närmar sig med stormsteg. Och då ville jag tipsa om en jättegod smakrik canjungryta. Receptet har jag kikat på under en längre tid, men inte hunnit prova tidigare. Det kommer ursprungligen från ”Mitt kök”, men jag gjorde en del ändringar. Och bli nu inte nervös för att det är mycket ingredienser, detta är en busenkel gryta som smakar mycket & mustigt.

IMG_8781
Det här behöver du till 4 personer:
500 gram putsad fläskfile
200 gram kryddstark korv
smör
200 gram stora XL räkor

Till såsen:
10 små steklökar
smör
3 vitlöksklyftor
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad / mald koriander
1/2 tsk chiliflakes
1/2 tsk rökt paprikapulver
500 gram krossade tomater
1 msk kycklingfond
1 msk strösocker
2 tsk rödvinsvinäger
1 burk med konserverade körsbärstomater

Topping: Räkor samt finhackad purjolök

Färskoströra:
100 gram färskost
1 dl creme fraiche
salt & peppar

Serveras med kokt ris

Gör så här:
Rör ihop färskoströran och ställ kallt fram till servering.
Hetta upp en stekpanna med höga kanter med smör. Skala och fräs löken på medelstark värme under omrörning. Pressa ner vitlöken i en liten skål och rör ner alla kryddor, rör om och vänd ner i stekpanna och fräs under omrörning tills alla kryddor doftar nötigt. Vänd då ner tomatkross, fond, rödvinsvinäger, socker och låt sjuda upp. Under tiden skär du filen i lagom stora bitar och slantar upp korven. Fräs detta i en annan stekpanna tills de får färg, och vänd ner i såsen tillsammans med en burk körsbärstomater.IMG_8809

Den lena färskoströran bröt av bra till den kryddiga grytan.
Mums

IMG_8861

0
Prenumerera
Notis om
8 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
jenny
5 år sedan

Åh gulle så gott detta såg ut, sökte inspiration till fredagsmiddag, nu har jag hittat : ) tackar och ha en skön helg : )

Emma
5 år sedan

Men åååå va mums!! Men funderar på räkorna. Dom ska på sist utan att värmas eller? Denna måste jag prova. Läser OFTA ofta din blogg men skriver aldrig. Förstår vad du menar med att det säkert kan vara skoj med lite feed-back och spår efter alla besökare.
Din blogg är härlig! Trevlig helg! /emma

jennysmatblogg
Reply to  Emma
5 år sedan

🙂 Ja det är alltid roligt med en lite rad eller två efter er.
Räkor ska inte kokas då blir de sega ( detsamma gäller kräftor) Så när grytan är klar, ta bort från värmen och rör ner räkorna.
Trevlig helg.

Martina
5 år sedan

Det blev fredagens middag 🙂 Så himla gott!

Linn
5 år sedan

Hej! Kan man byta ut köttet mot något annat? Grytan lät himla god, men äter inte kött 🙂 (äter fisk och skaldjur)

jennysmatblogg
Reply to  Linn
5 år sedan

Jag tycker att recept är till för att ändras 🙂
Prova och återkom gärna 🙂

5 år sedan

[…] Vegetarisk Pastasås Tisdag Smörstekt torsk  med baconkrips Onsdag Carbonara med kyckling Torsdag Canjungryta Fredag Fläskfile […]

4 år sedan

[…] Cajun recept […]

Nästa inlägg

Hemlagade burgare med hemgjord hamburgerdressing

8
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x