Oxfile Provencale

Tjingeling,

Detta är ett recept jag tycker ni ska bjuda på tills helgen eller varför inte spara till nårsafton?  För detta var nog den godaste oxfilerätten jag någonsin lagat. Detta kommer lätt bli min nya paradrätt.

Så varför inte prova  till helgen eller nästa bjudning.

IMG_6929 IMG_6930
Det här behöver du till 4 personer: 
800 gram oxfile
smör
salt & peppar
10 fasta potatisar
olivolja / Matolja

Provencalesmör: 
100 gram smör
1/2 kruka finhackad persilja
3 små vitlöksklyftor
salt

Rör ihop alla ingredienser och forma till en rulle med hjälp av bakplåtspapper eller folie.
Lägg in i frysen tills det är dags att använda.

IMG_6902 (2)

Gör så här:
Börja med provencalesmöret, vilket kan förberedas dagen innan.

Ställ ugnen på 200 grader,
Skala och skiva potatisen tunt och skölj den i kallt vatten. Bred ut potatisen i en form ( de ska ligga ett lager potatis) så lagar ni till många är det smidigt att breda ut över en smord ugnsform. Ringla över rikligt med olja och strö över salt och ställ in i ugnen. Ta fram provencalesmöret och skär upp det så att det tinar. Hetta upp en stekpanna med stekfett och bryn sedan oxfilen runt omkring. Jag stekte mitt på medelstark värme med salt & peppar tills köttet hade 60 grader. Rulla in köttet i folie och låt vila i 10 minuter. Skär upp det och toppa råstekta potatisen med köttet och fördela ut smöret. Jag ställde in formen på eftervärmen några minuter för att det skulle smälta snabbare.

IMG_6936

Serverades med bearnaisesås och baconinlindad sparris.
Sparrisen gjorde jag samtidigt som potatisen i ugnen.

IMG_6959 (1)

2

7 responses to “Oxfile Provencale

  1. Josephine skriver:

    Mumsig mat du lagar! Du kommer inte lägga upp något busigt eller läskigt bakverk inför Halloween? 🙂

  2. Lollo skriver:

    Ser riktigt mumsigt ut!

    Ha en fin helg!

  3. Annika Jonasson skriver:

    Finns det något liknande man kan göra med fläskfile? Gillar inte oxfilesmaken.

  4. Frida skriver:

    Har du någon sås till detta?

  5. Eva skriver:

    Hur länge ska potatisen vara i ugnen?

  6. Anders skriver:

    Caeur de Filet p är familjens favorit. Har utgått från Annas recept och modifierat lite genom åren. Gör
    lite annorlunda än dej, Jenny. Först bryner jag oxfilén, gör sky och ringlar över den skivade potatisen, som får gå ca 35 min i 225.

    Skivar oxfilén 1-2 cm tjock, och gör ett vitlökssmör med betydligt mer vitlök i. drar upp ugnen till 275, klickar vitlöksssmör på oxfileerna och runt i potatisen. Sen in 6.30. Blir sjukt gott, och godare ju längre man äter. Den sista potatisen är syndigt god. 4 stora potatisar per person som skivas går det åt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *