Kotletter i balsamicosås med potatismos

 

Vardagsmaten är den jag själv uppskattar stor variation på, det är nämligen den man äter oftast. Kyckling äter vi mycket & gratänger som är så smidigt. Något jag börjat köpa hem allt oftare är kotletter, vilket alla i familjen gillar.  Extra smidigt när de tillagas i ugnen också. Denna middag tar max 30 minuter att laga.

IMG_7255 (1)
Denna gången stekte jag inte kotletterna innan, utan placerade dem bara rätt ner i formen.

5- 6 kotletter
Till såsen: 
2 1/2 dl grädde
2 1/2 dl creme fracihe
2 msk oxfond
1 msk krämig balsamico
salt & peppar

Serveras med potatismos: 
1 kilo mjölig potatis
3 dl mjölk /grädde ( 50%50 )
25 gram smör
salt & vitpeppar

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader
Skala potatis och skär i mindre bitar, koka upp i saltat vatten. Lägg kotletterna i en ugnsfast form. Vispa ihop alla ingredienser till såsen i en kastrull på spisen, låt sjuda upp. Häll såsen över kotletterna och in i ugnen, i cirka 20-25 minuter eller tills de är klara. Beror såklart på tjockleken på kotletterna. När potatisen är mjuk, häll av vattnet & använd en potatiskross och stöt potatisen med grädd/mjölkblandningen och smör. Stöt tills det inte finns några potatisbitar kvar, tillsätt ev. mer vätska om du önskar lösare puré, smaka av med salt & vitpeppar.

Servera gärna med kokt brysselkål & lingonsylt.

IMG_7269 (1)

0
Prenumerera
Notis om

12 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
8 år sedan

Åh, balsamicosås har jag aldrig provat men det lät ju underbart gott!

Demet
8 år sedan

Vad är det rör kotletter? Äter inte fläsk, undrar om du kan rekommendera ett alternativ ifall det är fläsk kotletter?

8 år sedan

Åh såsen, verkar ju hur god som helst 🙂

Emma
8 år sedan

Lagade den här rätten till middag idag. Så himla gott!!!

Elin
8 år sedan

Vad är krämig balsamico? Fungerar det med vanlig på flaska? Mååste bara testa det här receptet!

jennysmatblogg
Reply to  Elin
8 år sedan

Ja det är den i plastflaska.

Johanna
8 år sedan

Hej Jenny. Receptet låter kanongott, men blir verkligen kotletterna färdiga på 20-30 min?. Har ngt liknande recept från ngn mattidning. Där ska man dock inte koka grädden o de. Men där ska köttet vara inne i 1 1/2 till 2 timmar. Och den rätten har jag gjort innan. Och det är supergott. Nu vill jag prova ditt recept. Därför jag undrar med tiden. Kram

jennysmatblogg
Reply to  Johanna
8 år sedan

Mina kotletter var jättetunna, så visst beror det på tjockleken 🙂

Anne
8 år sedan

Tror du att kottletterna blir mindre hårda och sega om man inte försteker dem? Kottletter är det mysterium jag aldrig lyckats knäcka. Har låtit bli dem i flera år. Köpte i somras. Stekte på dem och kokade dem i sås i 30 min. De var såååå sega. Provade igen häromsistens. Stekte på dem och hade dem i ugnen i en timme. Nu var de inte längre sega men hårda i ytan. Blir det en gång till så gör jag ditt recept och kör dem åtminstone 1 ½ h. De kotletter jag köpt har varit ca en cm tjocka.

jennysmatblogg
Reply to  Anne
8 år sedan

Våra kotletter blev inte sega.
Kokar man dem i sås så blir de oftast saftiga.
Lycka till

Elin
8 år sedan

Hej! Köpte du benfria kotletter? Eller med ben som du skar bort? 🙂

jennysmatblogg
Reply to  Elin
8 år sedan

Jag köpte benfria 🙂

Nästa inlägg

Strasskakor med sylt

12
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x