Soppa med torsk & lax

Hejdär, 

Så roligt att ni gillade efterrätten, såg på Facebook att den blivit delad 320 ggr & fått nästan 3000 gillamarkeringar. Jeey….. verkligen helt galet. Gårdagens middag blev en riktigt snygg & god fiskgryta! I brist på sommar så infinner sig istället höstkänslan, och man vill koka grytor & sörpla soppor!

IMG_3276
Underbara färger på denna soppa.
Jag sprang på en påse med färdigskuren fisk, 300 gram. Det går lika bra att skära egan fiskkuber.

Det här behöver du :

1 gul lök
1 msk olivolja
4 msk hummerfond
1 msk tomatpure
4 st morötter
4 st potatisar
7 dl vatten
10 körsbärstomater
300 gram torsk & lax
1 kruka dill
salt  +lite cayenne
2 dl vispgrädde
140 gram kräftstjärtar

Citronailoi:
2 äggulor
1 3/4 dl rapsolja
2 tsk citronsaft + skal
1/2 pressad vitlöksklyfta
salt

Gör aiolin så här:
Detta är verkligen jätteenkelt att göra hemma. Det enda som kan gå fel är om ägg och olja har olika temperatur.
Så ta gärna fram äggen en timme innan, lägg äggulorna i en skål, och ta fram en elvisp. Börja att vispa i skålen och droppa ner rapsoljan sakta under vispning, för att sedan övergå till att hälla en jämn stråle ner i bunken medan du vispar. Aiolin kommer bli fluffig och fin, pressa sedan ner citonsaften, ( mer eller mindre beror på hur syrlig du vill ha den.) Riv ner cirka halva av det gula skalet på citonen, ner i aiolin. Pressa ner en halv vitlök och smaka av med salt. Ställ kallt fram till servering.

Gör så här : 
Skala och hacka lök, potatis och morötter i småbitar.
Hetta upp en kastrull och fräs rotfrukter + lök en liten stund , häll ner tomatpure, dill, fond och vatten. Låt sjuda upp till potatisen är mjuk. Vänd då i tomaterna & Skär lagom små bitar av torsken och vänd ner, låt sjuda i 5- 7 minunter eller tills fisken är genomkokt. Och smaka av med lite salt, fiskkrydda och lite cayenne. Runda av med vispgrädde & låt sjuda upp. Ta bort från spisen och vänd i kräftstjärtarna.

Serveras genast.

IMG_3280

3

21 responses to “Soppa med torsk & lax

  1. Frida skriver:

    Denna måste jag testa!
    Tack för en fantastisk inspirationsblogg. Gjorde laxpajen förra veckan och den var grym!

    Hälsningar
    Frida

  2. Robin Alsalman skriver:

    Det ser så sjukt gott ut! Detta receptet ska absolut testas!

  3. Lotta skriver:

    Den här soppan ser otroligt god ut!

  4. milla skriver:

    Känns som jag skulle behöva lite soppa här i Närke är det 16 grader och regn. Soppa är alltid gott 🙂

  5. Mia skriver:

    Mycket god!
    Den här fisksoppan gick till och med hem hos min man och det vill inte säga lite 🙂

  6. Marlene skriver:

    Testade detta igår när vi hade besök av en vegetarian och en som kör lchf. Kokade potatisen på sidan och alla var super nöjda och frågade efter recept.

    Tack för att du ger oss högre kvalité på vår vardagsmat!

  7. Lisbeth aronsson skriver:

    Underbar blogg otroliga recept inte så krångliga med konstiga saker i!!!
    Du är grym?
    Lisbeth

  8. t skriver:

    hej!
    ska det vara 300 g torsk samt 300 g lax. eller 300 gram sammanlagt?
    ser väldigt gott ut!

    1. jennysmatblogg skriver:

      300sammanlagt

  9. Madde skriver:

    Hej!

    Det står ingen purjolök med i receptet, men i beskrivningen. Ska det bara vara vanlig lök och inte purjo?

  10. Pia skriver:

    Supergod soppa. Tack för inspirationen.
    Jag har hittat en favorit mat-bloggare!

  11. Charlotte skriver:

    Hej Jenny! Till hur många personer skulle du säga att receptet är? Tack på förhand!

  12. Marie skriver:

    Hej Jenny,
    Hur många är denna för i detta recept?

  13. Susanne skriver:

    Sonen ska komma på lunch idag och jag frågade honom vad han vill ha att äta och han svarade fisksoppan.
    Nu är det så att han varken tycker om soppa eller fisk så mycket. Men denna soppa älskar han. Så toppbetyg alltså.

  14. Louise skriver:

    Jag kan inte utläsa till hur många personer soppan ska vara till.

  15. Enahj skriver:

    Tack för din en fantastisk soppa det är verkligen suppergod 😍😍😍

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *