Soppa med torsk & lax

Hejdär, 

Så roligt att ni gillade efterrätten, såg på Facebook att den blivit delad 320 ggr & fått nästan 3000 gillamarkeringar. Jeey….. verkligen helt galet. Gårdagens middag blev en riktigt snygg & god fiskgryta! I brist på sommar så infinner sig istället höstkänslan, och man vill koka grytor & sörpla soppor!

IMG_3276
Underbara färger på denna soppa.
Jag sprang på en påse med färdigskuren fisk, 300 gram. Det går lika bra att skära egan fiskkuber.

Det här behöver du :

1 gul lök
1 msk olivolja
4 msk hummerfond
1 msk tomatpure
4 st morötter
4 st potatisar
7 dl vatten
10 körsbärstomater
300 gram torsk & lax
1 kruka dill
salt  +lite cayenne
2 dl vispgrädde
140 gram kräftstjärtar

Citronailoi:
2 äggulor
1 3/4 dl rapsolja
2 tsk citronsaft + skal
1/2 pressad vitlöksklyfta
salt

Gör aiolin så här:
Detta är verkligen jätteenkelt att göra hemma. Det enda som kan gå fel är om ägg och olja har olika temperatur.
Så ta gärna fram äggen en timme innan, lägg äggulorna i en skål, och ta fram en elvisp. Börja att vispa i skålen och droppa ner rapsoljan sakta under vispning, för att sedan övergå till att hälla en jämn stråle ner i bunken medan du vispar. Aiolin kommer bli fluffig och fin, pressa sedan ner citonsaften, ( mer eller mindre beror på hur syrlig du vill ha den.) Riv ner cirka halva av det gula skalet på citonen, ner i aiolin. Pressa ner en halv vitlök och smaka av med salt. Ställ kallt fram till servering.

Gör så här : 
Skala och hacka lök, potatis och morötter i småbitar.
Hetta upp en kastrull och fräs rotfrukter + lök en liten stund , häll ner tomatpure, dill, fond och vatten. Låt sjuda upp till potatisen är mjuk. Vänd då i tomaterna & Skär lagom små bitar av torsken och vänd ner, låt sjuda i 5- 7 minunter eller tills fisken är genomkokt. Och smaka av med lite salt, fiskkrydda och lite cayenne. Runda av med vispgrädde & låt sjuda upp. Ta bort från spisen och vänd i kräftstjärtarna.

Serveras genast.

IMG_3280

0
Prenumerera
Notis om
22 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
5 år sedan

Denna måste jag testa!
Tack för en fantastisk inspirationsblogg. Gjorde laxpajen förra veckan och den var grym!

Hälsningar
Frida

5 år sedan

Det ser så sjukt gott ut! Detta receptet ska absolut testas!

5 år sedan

Den här soppan ser otroligt god ut!

5 år sedan

Känns som jag skulle behöva lite soppa här i Närke är det 16 grader och regn. Soppa är alltid gott 🙂

Mia
5 år sedan

Mycket god!
Den här fisksoppan gick till och med hem hos min man och det vill inte säga lite 🙂

Marlene
5 år sedan

Testade detta igår när vi hade besök av en vegetarian och en som kör lchf. Kokade potatisen på sidan och alla var super nöjda och frågade efter recept.

Tack för att du ger oss högre kvalité på vår vardagsmat!

Lisbeth aronsson
5 år sedan

Underbar blogg otroliga recept inte så krångliga med konstiga saker i!!!
Du är grym?
Lisbeth

t
5 år sedan

hej!
ska det vara 300 g torsk samt 300 g lax. eller 300 gram sammanlagt?
ser väldigt gott ut!

jennysmatblogg
Reply to  t
5 år sedan

300sammanlagt

Madde
5 år sedan

Hej!

Det står ingen purjolök med i receptet, men i beskrivningen. Ska det bara vara vanlig lök och inte purjo?

Pia
5 år sedan

Supergod soppa. Tack för inspirationen.
Jag har hittat en favorit mat-bloggare!

5 år sedan

[…] från Jennysmatblogg med […]

5 år sedan

[…] Min goda fisk- & skaldjurssoppa […]

5 år sedan

[…] En god och matig fisksoppa som förgyller fredagsmyset med tillbehör som citronaioli och kräftstjärtar. Jag lade till lite mer fisk samt bytte ut hälften av potatisen till kålrot för att få soppan som jag vill. Orginalreceptet finns här. […]

Charlotte
4 år sedan

Hej Jenny! Till hur många personer skulle du säga att receptet är? Tack på förhand!

Marie
4 år sedan

Hej Jenny,
Hur många är denna för i detta recept?

Susanne
4 år sedan

Sonen ska komma på lunch idag och jag frågade honom vad han vill ha att äta och han svarade fisksoppan.
Nu är det så att han varken tycker om soppa eller fisk så mycket. Men denna soppa älskar han. Så toppbetyg alltså.

4 år sedan

[…] Torsdag: Fisksoppa med citronaioli Recept från Jennys Matblogg […]

4 år sedan

[…] ni också mycket fisk hemma? Vi äter flera gånger i veckan. Jag lagar gärna fisksoppa som ni säkert märkt bland alla mina recept & sedan väldigt mycket lax. Torskrecept ( eller […]

Louise
3 år sedan

Jag kan inte utläsa till hur många personer soppan ska vara till.

Enahj
2 år sedan

Tack för din en fantastisk soppa det är verkligen suppergod 😍😍😍

Irene
27 dagar sedan

Gjorde soppan idag. Så otroligt god! Mums! 😋

Nästa inlägg

Vanilj – och nutellapannacotta

22
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x