Fika till morsdag

På söndag är det morsdag, och jag tänkte komma med tre snabba baktips till dess. För kaffe & kaka vill man bjuda mamma på tillsammans med en stor bukett liljekonvaljer.

Jappkakor ( Inte muffins)
img_9899

Det här behöver du :
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 msk balpulver
150 gram smör
1 ägg

3 dubbel Japp
+ muffinsformar & gärna ett muffinsjärn

Gör så här:
Dela varje enkel-japp till 3 delar och på en lägg på en tallrik.
Ställ ugnen på 200 grader. Rör ihop de torra ingredienerna och vänd ner ägget. Tärna ner det rumsvarma smöret och nyp ihop till en deg. Dela upp degen och rulla lite större än en studsbolls storlek innan du plattar ut och bakar in en bit Japp. Placera sedan bollarna i muffinsformar som du lägger i muffinsjärnet. Funkar även bra med lite stabilare formar… Grädda i cirka  8-10 minuter i mitten av ugnen – håll koll. ta ut och låt svala något, innan du lyfter ur dem. Pudra över florsocker och klara att servera.

Fungerar utmärkt att frysa sen.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Dumlecookies

dumle

Det här behöver du till cirka 32- 35 kakor :
120 gram osaltat smör
1 dl brunt farinsocker
5 dl vetemjöl
1 1/2 dl kakao
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2 dl strösocker
2 ägg
1 tsk sirap

Fyllning : 32-35 Dumlekolor

Garnering : Strösocker

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader ( vanlig ugn, ej varmluft )
Blanda det rumsvarma smöret och farinsockret till en jämn massa, vänd ner socker och blanda ihop.  Blanda ner äggen, sirap  i sockersmeten, blanda väl. Rör ihop vetemjöl, kakao, bikarbonat, i en skål och vänd ner i sockersmeten, arbeta ihop till smidig deg.  Förbered Dumlen,öppna och ta bort pappret, häll upp en skål med strösocker och förbered en ugnsplåt med bakpapper. Fortstätt  med degen och rulla ihop till små chokladbollar- lite mindre storlek en studsbollar.  Platta ut och fyll dem med en hel dumle- rulla ihop till en boll igen. Lägg ner i socker och rulla till den täcks- lägg dem med lite avstånd emellan på bakplåten, det kommer behövas två plåtar.  Grädda sedan i mitten på ugnen i cirka 5- 7 minuter.  Det går snabbt de sista minuterna så ha koll. Kakorna ska spricka och lite av Dumlen ska flyta ut innan du tar ut dem. Låt svalna något- innan du tar fram dem till fikat.

Galet goda!

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Schweizernötssnittar

odfjvjgribn
Det här behöver du:
220 gram smör
4 msk sirap
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
200 gram mjölkchoklad med valfri-smak ( Jag valde schweizernöt)

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och smör mjukt och arbete i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Nu kan du baka in den hackade chokladen . Dela på två och rulla ut till länger.  Platta sedan till längderna något med hjälp av fingrarna. Grädda i mitten på ugnen i cirka 8-11 minuter, tills de fått fin färg. Skär dem i snitt medan de är ljumna och låt svalna helt på galler. Psssstt… blir det några kakor över går de även att frysa in.

Äter du kakorna ljumna är de sega och chokladiga – men väntar du till de svalnat lite blir de mer knäckiga- goda vilket som.

0
Prenumerera
Notis om
15 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
6 år sedan

Schweizernötkakorna ser hur goda ut som helst, ska göra ett par daimkakor till mors dag tror jag eller något annat smaskigt =)

http://www.diningandcooking.blogg.se

Jessica
6 år sedan

Ska det vara kallt, rumsvarmt eller smält smör till snittarna?

Jenny Warsen
Reply to  Jessica
6 år sedan

rumsvarmt eller kallt- spelar ingen större roll.

6 år sedan

Mmmmm så krämigt och gott det såg ut på de två översta 🙂 Nu blev jag baksugen haha
http://litte4.blogspot.se

Malin
6 år sedan

Dumlecookies ser jättegoda ut! Blir kolan hård när de svalnat?

Jenny Warsen
Reply to  Malin
6 år sedan

Mer seg 🙂

6 år sedan

Alltså, så gott! : )

Sofi
6 år sedan

Hej! Ser Supergott ut, ska göra dessa till mors dag men undrar hur många det blir av japp-kakorna? Så man vet vad hur många delar degen ska delas i 🙂
Är supernöjd med alla dina recept!

6 år sedan

åh nu blev jag sugen på kakor:D

6 år sedan

Det låter ganska lätt, är inte med mamma på söndag så det får bli längre fram! Vill testa!!

http://mittlivpacapri.blogspot.it/

Lina
6 år sedan

Hej Jenny!
Skulle du kunna ge lite tips på tårtor/kakor som skulle kunna passa till examen? Gärna som man kan göra någon dag innan. 🙂

Bibbi
6 år sedan

Ska det verkligen vara 1 msk bakpulver i japp-kakorna?

Jenny Warsen
Reply to  Bibbi
6 år sedan

Ja, det är en kaka inte muffins 🙂 ( många som tror de för att de bakas i muffinsformar )

6 år sedan

Undrar också hur många Jappkakor det blir?

Sofie
6 år sedan

Bakade precis dumlekakorna. Dom blev såå goda! Först delade jag dumlorna för de verkade inte få plats. Men som tur är provade jag med hela dumlor, det blev mkt godare med hela. Tack för ett fantastiskt recept! Må väl! Kram

Nästa inlägg

Koh Lipe

15
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x