Balkankyckling med ruccola

Till och från så lagar jag gärna mycket olika maträtter med ajvar. Det ger en fin kryddning, smak & färg på maträtterna. Får en del frågor vad ajvar är för något, och det är alltså en kryddig röra av framförallt paprika, matolja & salt. Men kan även innehålla rostad aubergine, vitlök & chili. Jag föredrar det sistnämnda- då får man mer styrka / hetta i maten.  Ajvar kommer ursprungligen från balkanländerna, därav namnet på min kycklingrätt.

IMG_9156

Det här behöver du till 5 personer :
5 stora kyckling fileer
smör
salt & peppar
2 1/2 vispgrädde
2 1/2 dl creme fraiche
2 msk konc. kycklingfond
1/2 dl ajvar ( ev mer för hetta)
1 nypa socker
salt & peppar
1 dl riven ost
ruccola

Serveras med ris eller couscous

Gör så här:
Ställ ugnen på 220 grader. Dela fileerna till mindre bitar och smörstek dem i salt och peppar.
När de är genomstekta lägg dem i botten på en ugnssäker form.

IMG_9153Värm upp en kastrull med grädde, creme fraiche, fond, ajvar & en nypa socker. Låt det sjuda upp och smaka av med salt & peppar.Häll över kycklingen, riv över ost och ställ in i mitten av ugnen och gratinera en 15 minuter eller tills gratängen fått en vacker färg.

Strö över ruccola innan servering

Smaklig spis

2

17 responses to “Balkankyckling med ruccola

  1. Anita skriver:

    Jag har inte ajvar hemma. Vad kan jag använda i stället?

  2. Kate skriver:

    Var kommer sockret in i bilden? Ser det bara bland ingredienserna inte i anvisningarna

  3. Du tävlar om Bakat & gott hos oss idag?

  4. Diningandcooking skriver:

    Det ser väldigt gott ut, kyckling är ju väldigt gott och man borde laga lite mer med ajvar hemma än vad man gör för det ger ju mycket smak.

    http://www.diningandcooking.blogg.se

  5. Kate skriver:

    Om jag läst en gång till had ejag sett det, sorry

  6. Denise skriver:

    Lagade detta idag! Gott! Gick hem både hos mig och barnen! Köpte den starka akvaren, jättegod, men inget stark

  7. Lotta skriver:

    Hej Jenny!! Testade din falukorvsrätt med ajvar och pasta, jättegott!! Denna kyckling rätt, funkar det inte att lägga kycklingen rå i formen så den tillagas i ugnen? Mvh Lotta

  8. emiliesbeauty skriver:

    Så gott det ser ut!

  9. Leila skriver:

    Gott!! Tog dubbelt av den starka ajvaren. Nästa gång lägger jag nog till lite knaprig bacon. Tack för massor av bra recept

  10. Elin skriver:

    Tycker om dina förslag på maträtter! Men det är grädde och creme fraiche i allting vilket är synd då jag försöker äta nyttigt och inte äta något av det. Så blir svårt att laga alla dina rätter..

    1. Sara skriver:

      Fast grädde och creme fraiche är inte onyttigt! Det innehåller oerhört mycket viktiga näringsämnen som kroppen behöver.

  11. Johanna skriver:

    Sååå gott!! Alla gillade det, från 2-åringen till morfar! Kommer absolut att bli en stammisrätt hos oss. Jag kunde inte sluta äta såsen och skrapade ur till sista droppe ur formen (och då bör jag tillägga att varken jag eller min trodde att vi gillade ajvar).

  12. Johanna skriver:

    jag eller min man skulle det stå…

  13. Petra Sveberg Persson skriver:

    Supergott!
    Både vuxna o barn gillade det! Tog mild ajvar o det blev en mild o mjuk smak…
    Tack!

  14. marija skriver:

    Jag använder alltid Mamas ajvar .den starka den smakar som godast!

  15. Therese skriver:

    Lagade denna idag, super god:) tack för alla härliga recept!!!

  16. Anja skriver:

    Podravkas ajvar eller Grannys Secret ajvar är helt klart dem godaste ajvar, båda finns i stark & har verkligen sting i sig, finns i ”världens mat” hyllorna på Ica till exempel, gott recept!!
    Mvh Anja

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *