Tre ljuvliga efterrätter till Valborg

Har ni bestämt vad ni ska ha till efterrätt på valborg? Inte det… Här kommer tre av mina favvisar 🙂

Citronpaj med marängtäcke- toppengod kombo med sött & syrligt i samma dessert.

ci

Det här behöver du för att baka denna citronpaj :

125 gram smör
1 dl strösocker
1 ägg
4 dl vetemjöl

Fyllningen:
rivet skal av 2 citroner
juicen av 2 citroner ( cirka 1 dl )
3 äggulor
125 gram smör
1 1/2 – 2  dl strösocker

Marängtäcket :
3 äggvitor
2 dl strösocker

Gör din citronpaj så här:

Blanda / mixa ihop ingredienserna till botten till en smidig deg.Låt vila i kylskåpet.
Ställ ugnen på 225 grader. Tryck ut degen i en pajdorm, cirka 28 i diameter, förgrädda i 8 minuter och låt svalna.
Sätt ugnen på 250 grader bara övervärme.

Gör fyllningen :
 Riv av skalet på de nytvättade citronerna, bara de gula, och pressa ut juicen. VIspa samman citronjuice, skal och äggulor. Smält smöret & vänd ner sockret & citronblandningen.Sjud på svag  värme tills krämen tjocknar. Ställ den svalt & låt den kallna och häll i pajskalet.

Till Marängtäcket :
Vispa äggvitorna i en ren bunke med rena vispar, till skum. Tillsätt socker , lite i taget och vispa till ett tjock marängsmet.Fördela jämt över pajen och grädda den i  cirka 3 – 4 minuter. Håll koll så inte marängen bränns.

Ta ut och låt svala innan servering

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Nutellasemifreddo

nute

Det här behöver du till  nutellasemifreddo på 10 bitar : 
2 färdiga marängbottnar ( finns att köpa bland tårtbottnarna på affären)
4 äggulor
4 äggvitor
2 msk socker
5 dl grädde
400 gram ljummen nutella

Gör denna fantastiska glasstårta så här:

Knäck äggen och separera äggulor i en skål och äggvitor i en annan. Vispa äggvitorna med 1 msk socker och vispa den till hårt skum. Vispa sedan äggulorna med en msk socker tills de blir fluffigt. Sist vispar du grädden, vispa den bildar toppar.  Ta fram en rund form, med avtagbara kanter på cirka 25- 25 cm. Lägg den första marängbotten där, krossa sedan den andra i en skål, vänd ihop äggvitor, äggula  och grädde och blanda i hop med marängkrosset. Ringla ner den ljumna nutellan, går bra att värma i micron några sekunder.  Fyll sedan upp formen med denna blandning. Blir någon smet över kan man göra portionsformar och frysa in. Ställ sedan in hela glasskakan i frysen i minst 5 timmar innan servering. Ta fram 20 minuter innan, så att den hinner tina en aning.
Gott med friska bär till.

Denna måste ni prova – krispig , chokladig och glassig

* * * * * * * * * *

Daimcheesecake med kolatopping
daim

 

Det här behöver du till en rund form 25 cm :
3 dubbeldaim
1/2 paket med digestiv
30- 50 gram smör

3 äggvitor
3 äggulor
1 dl socker
300 gram phialdelphiaost
1 msk vaniljsocker
4 dl grädde

1 burk karamelliserad mjölk ( färdigkokad kondenserad sötad mjölk)

Gör så här: 
Börja med botten till cheesecaken, ungefär halva digestivpaketet lite drygt . Banka eller mixa det till smulor. För att slippa disk är det smidigast att lägga kexen i en påse och banka med en brödkavel. Smält sedan smöret och rör ihop med kexen som du sedan plattar ut i en rund springform med avtagbara kanter. Jag brukar trycka ut lite extra i kanterna för jag tycker att det är lite fint när det blir en högre kant. Ställ denna svalt medan du börja med själva cheesecaken. Hacka daimen smått och ta fram tre olika skålar, dela ägg gula och vita i olika skålar.Rör ihop socker, vaniljsocker och philadelphiaosten med äggulorna. Vispa sedan grädden fluffig så att den bildar toppar. Diska vispen noga för annars kanske inte äggvitorna blir fluffiga, använd den torra vispen och vispa till ett hårt skum. Du ska kunna hålla skålen upp och ner när de är klara.  Sedan vänder du ner äggulesmeten i äggvitan och daimen i grädden och vänder ner allt i en och samma skål och vänd om försiktigt med slickepott eller slev. Vänd upp allt i formen och ställ in i frysen. Skulle du få någon smet över kan man göra små portionscheesecakes i mindre muffinsformar eller liknande. Den behöver cirka 5 timmar i frysen innan den stelnat Ta fram kakan en kvart innan servering häll över såsen över den, skulle såsen vara lite för tjock rör då ut den med en tsk grädde  och servera genast.

3

37 responses to “Tre ljuvliga efterrätter till Valborg

  1. Maria skriver:

    Hej!
    Gud vilken bra blogg 🙂

    Kikar på receptet för daimcheesecake men hittar inte receptet för kolatopping?

    1. Jenny Warsen skriver:

      Den karamelliserade mjölken är kolan 🙂

  2. Elin skriver:

    Gud så god citronpajen lät! Den kommer jag prova till min examensfest. Serverar man typ glass eller så till, eller är den tänkt att ätas som den är? Tack för all härlig inspiration och för en fin blogg!

    1. Jenny Warsen skriver:

      Den ska serveras precis som den är 🙂

  3. Elin skriver:

    Toppen, tack!

  4. Carola skriver:

    Citronpajen & Daimcheesecaken är favoriterna till både barn o vuxna!!

  5. Johanna skriver:

    Hej.
    Jag undrar om man kan förbereda cutronpajen
    helt klar med marängen sedan frysa in den.
    Och ta ut den samma dag som servering och bränna
    av innan jag bjuder på den?
    Eller hur skulle du göra om du vill förbereda ca två
    dagar innan?

    Tacksam för svar!
    Hälsningar Johanna

  6. Lotta skriver:

    Hej Jenny,
    Tack för en härlig matblogg! Tänkte höra om du gjort nutellasemifreddon dagen innan någon gång-om det blir bra?

    1. Jenny Warsen skriver:

      Ja, jag brukar göra den dagen innan 🙂

  7. Mian skriver:

    Mums på allt! : )

  8. E skriver:

    Tack för inspiration! Jag tänkte göra citronmarängpajen till vårt valborgsfirande. Kan jag göra den idag eller skulle du gjort den imorgon? Eller kanske till och med på förmiddagen på torsdag?
    Tack på förhand!

  9. Jenny skriver:

    Hej, trevlig blogg med mycket inspiration!
    Undrar som flera andra hur man bäst gör om man vill baka citronpajen innan.
    Tack 🙂

  10. Tina skriver:

    Jag gjorde en snickers cheesecake igår och jag undrar hur ska jag göra när jag häller över den karamelliserade mjölken över hela tårtan och sen ska jag ta in tårtan i frysen igen. Kan man ta in den i frysen när den har toppingen på eller går det inte? Tacksam för svar!
    Älskar din blogg!:)

    1. Jenny Warsen skriver:

      Jo det går bra att frysa. Plasta in tårtan bara 🙂

  11. Johanna skriver:

    Hej igen och till alla er som oxå undrade!

    Jag har tagit reda på att man med fördel kan
    frysa en citronpaj med italiensk maräng, bara ta fram på morgonen samma dag den ska serveras och sedan
    bränna av den innan du bjuder på den.

    Eller baka den dagen innan och förvara den i kylen, den ska helst stå till sig ett dygn. Smaken blir godare då

  12. A-L skriver:

    Mmm det blir svårt att välja… Tur det är långhelg då hinner man med många gofikor! Kram A-L

  13. Dragica skriver:

    Det blir både citronmarängpaj och nutellasemifreddo!

  14. lotta skriver:

    Man behöver inte koka den kondenserade mjölken?

    1. Jenny Warsen skriver:

      Karamelliserad är färdigkokad 🙂

  15. elin skriver:

    Instruktionen om att den ska kokas saknas… 🙂

    1. Jenny Warsen skriver:

      Det går numerar att köpa färdigkokad, den heter karamelliserad 🙂

  16. Victoria skriver:

    Den cheesecaken med daim är underbar 🙂 Och citronpaj är inte fel det heller!! //Victoria

  17. Mia skriver:

    Hej Jenny!
    Helt galet som jag är i citron, såå blir det absolut citronmaräng pajen imorgon på Valborg.
    Känns som att den kommer bli hur god som helst!
    Tack för ännu ett recept! Vi blir alltid lika nöjda!!
    Trevlig Valborg och helg!!
    Kram Mia

  18. Gabriella skriver:

    Hej! Har nu gjort själva cheesecaken men förstår inte riktigt hur man får till såsen. Vad gör jag med den karamelliserade mjölken? Hälsningar Gabriella

    1. Jenny Warsen skriver:

      Är det karamelliserad mjölk ? dår är den färdigkokt. Rör ut den med lite ovispad grädde tills du får den till önskad konsistens 🙂

  19. Maria skriver:

    Hej!! Tänkte göra daimcheeskaken i dag men är det så att den karamelliserade mjölken är brun så som på din bild. Är det bara att röra ut den med lite grädde och sen blir den som din på bilden ?../ tack Maria

    1. Jenny Warsen skriver:

      Den karamelliserade är färdigkokt, och den är brun som på bilden. Rör ut den med lite grädde så att den blir så lös som du önskar. 🙂

  20. Malin skriver:

    Hej! Hur länge ska fyllningen till citronpajen sjuda? Jag trodde att min ”tjocknat” men den blev extremt lös. Vad kan jag ha gjort för fel tro? Annars var den supergod!
    Tack! 🙂 /Malin

  21. Dessan skriver:

    Fasiken också! Jag köpte fel, jag har köpt kondenserad mjölk istället för karamelliserad mjölk. Skulle såklart göra cheesecaken. Hur kan jag rädda upp det här?! Tack för en superfin blogg, du ger så mycket härlig inspiration!! ❤️

    1. Jenny Warsen skriver:

      Då ska burken koka oöppnad i en kastrull i 2-3 timmar. Täck den med vatten under hela koktiden.
      🙂

  22. Dessan skriver:

    TACK!!!!

  23. Karin skriver:

    Galet god!! Gårdagens gäster älskade den!

  24. malin skriver:

    Hej står med citron ”såsen” i kastrullen nu…den vill inte tjockna. Hur lång tid ska det ta ca?? Gästerna kommer om 4 timmar och känner mig smått frustrerad

  25. Amanda skriver:

    Hej!
    Kan man använda en brännare för att bränna av marängen? eller måste den in i ugnen för att bakas?

  26. Maria skriver:

    Hej! Provade på citronpajen igår. Mycket god. Men flera i familjen tyckte att den var i sötaste laget. Kan man minska ned på sockret och ändå få ett bra resultat?

  27. Camilla skriver:

    Hej! Hur långt innan kan man göra cheescaken! Ska ätas på söndag. Går de bra att göra på fredagen då?

    1. Jenny Warsen skriver:

      Oja, absolut 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *