Chokladig Cheesecake med kolatopping

Godkväll i stugorna, 
Här börjar en vecka med mycket möten, telefonmöten, jobbluncher, intervjuver, föräldrarträffar, och fotojobb sakta nå sitt slut. Dock ser jag nu att jag bokat in möten lika flitigt nästa veckan… Gaaah! När ska jag hinna med att laga all mat jag vill, och baka de där nya recepten.  Ska inte klaga, det har varit en jätterolig arbetsvecka, och jag trivs med att stressa fast i lagom takt 😉

Denna goding tänkte jag att ni skulle få recept på nu innan helgen. Så lätt att baka, och ni vet väl att allt med chokladcrisp & kola alltid blir lyckat.

 c (1) c1 (1)

Cheesecake med krossad choklad & ett täcke av krämig kolasås

Det här behöver du till en rund form 24 cm :
1/2 pkt med digestivkex
60 gram smält smör

3 äggvitor
3 äggulor
1 dl socker
300 gram phialdelphiaost
1 msk vaniljsocker
4 dl grädde
300 gram finhackad mjölkchoklad

Topping:
1/2 burk med karamelliserad mjölk + 3 msk grädde
2 rullar med center

Gör så här:
Börja med botten till cheesecaken, mixa digestivkexen till smulor och rör ihop med smält smör. Platta ut i en rund form med avtagbara kanter. Ta fram tre olika skålar, dela äggula och äggvita i olika skålar. Rör ihop socker, vaniljsocker och philadelphiaosten med äggulorna. Vispa sedan grädden fluffig i en annan skål så att den bildar toppar. Diska vispen noga för annars kanske inte äggvitorna blir fluffiga, använd den torra vispen och vispa äggvitorna till ett hårt skum. Du ska kunna hålla skålen upp och ner när de är klara. Sedan vänder du ner äggulesmeten i äggvitan, och grädden ner i äggsmeten. Vänd om försiktigt med slickepott eller slev tills allt är blandat. Hacka ner mjölkchokladen i smeten, och vänd om. Häll smeten över digestivbotten och frys in kakan med plastfolie över. Kolakrämen häller du över precis innan servering.

Cheesecaken ska frysa i minst 5 timmar innan servering och gärna över natten. Ta fram den 20 minuter innan servering, lossa då på den avtagbara fomen. När du gör toppingen så rör ner ett par matskedar med ovispad grädde i kolakrämen ( karamellierade mjölken ) och fördelade ut över cheesecaken. Toppa till sist med lite center och servera & njut.

IMG_6665

1

33 responses to “Chokladig Cheesecake med kolatopping

  1. Anna skriver:

    Använder du den karamelliserade mjölken som redan är kolasås i burken?

    1. Jenny Warsen skriver:

      Ja, 🙂

  2. Hanna skriver:

    hej! Ser fantastisk ut! Går den att göra äggfri? 🙂

    1. Jenny Warsen skriver:

      Ja om du gör en sådan här glassgrund nedan med kondenserad mjölk och grädde så går det jättebra. Klicka på länken: http://jennysmatblogg.damernasvarld.se/2015/02/20/snickersglass-med-kolasas/

  3. Therese skriver:

    Ännu ett recept som ser supergott ut och måste sparas! Jag har samma dilemma som du; när ska jag hinna baka och laga allt gott som du lägger ut på bloggen???
    Ett litet tips bara, när jag gör cheesecake (eller annat med hårt vispade äggvitor) så vispar jag alltid äggvitorna först så slipper man diska visparna emellan =)

  4. Men jösses så gott det såg ut 😀

  5. Åsa skriver:

    ser helt fantastiskt ut! Själv svängde jag ihop en rabarberpaj idag, den syns på min blogg, skillnaden ärbra att dina är megasuperfina och min paj gick på typ 2 röda sekunder att göra 🙂 men det finns en plats öfr alla typer av efterrätter 😉

  6. Lina skriver:

    Den här cheesecaken ser jättegod ut, särskilt kolasåstoppingen med chokladbitarna =)

  7. Mian skriver:

    Helgtårta!: )

  8. Johanna skriver:

    Ska mjölken kokas för att blir karamelliserad?

    1. Jenny Warsen skriver:

      Om det är den kondenserade sötade mjölken så är den inte färdig kokt- Då ska den kokas tills den blir karamelliserad.

  9. Åsa skriver:

    Tror du det blir gott med krossade oreokex ist för choklad i eller blir det för lite smak kanske? Testat nån oreochesecake (har jag läst det här måntro)? Tänkte testa ikväll! 🙂

  10. Åsa skriver:

    Hittade receptet men ser att den inte är frusen – vilket blir bäst/godast med oreo tror du?

  11. Andrea skriver:

    Tack för receptet! Ser såååå god ut!

  12. karin skriver:

    Hjölp! den sista delen, när du vänder grädde i karamel. mjölken. Hur gör du? Häller du halva burken i en skål och lägger till ovispat grädde, blandar med en slev och sedan häller ut över?
    Ska den inte vara kall innan elr va? tack <3

    1. Jenny Warsen skriver:

      Jag brukar blanda ner direkt i burken. Kolasåsen ska ha svalnat 🙂

  13. karin skriver:

    vispgrädde eller vanligt grädde??!?

  14. Helen skriver:

    Ska såsen kokas?

  15. karin skriver:

    Det beror på. Om du har köpt karameliserad då ska den iiinte kokas. Då häller du över direkt. Om du har köpt kondenserad sötad mjölk då ska den kokas i sin burk 2 1/2h 🙂
    Men om du gör precus som på receptet, nej, iinget ska varken kokas eller stekas. Bara frysas. No bake cheesecake

    1. Eva skriver:

      Men hur gör man med centern? 2 rullar ska väl inte vara på toppen?

      1. jennysmatblogg skriver:

        Man kan ha så mycket man önskar på toppen.

        1. Eva skriver:

          Ok, så det behöver inte vara 2 rullar? Trodde att centern skulle smältas. Har du använt den färdiga karamellsåsen?

  16. Maria skriver:

    Blev bjuden på denna farligt goda cheesecake i helgen av goda vänner. Fantastiskt god och uppskattad av både stora och små. Den kommer garanterat att bjudas på här hemma!

  17. Sara skriver:

    Hej Jenny!
    Vill lyfta hatten av för dina fina recept, jobbar själv otroligt mkt med mat & bak på fritiden, vann Växjös Halv 8 hos mig tex och bor i stort sett i köket..:)

    Dessvärre är jag lchfare sedan 3 år men bakar åt alla andra och freestylar alltid med allt, går aldrig efter recpt utan höftar tills jag blir nöjd…..

    Du är en stjärna!
    Kom ihåg det

    Sara

  18. Susanne skriver:

    Hej!
    Ser otroligt gott ut! Kan man göra denna direkt i portionsglas? Att man häller alla olika lager, fast direkt i exempelvis cocktailglas?
    MVH,

  19. Susanna skriver:

    Hej!
    Tack för en underbar matblogg, och ett underbart recept. Vilken smart idé Susanne här ovanför ☝

  20. Susanna skriver:

    Hej!
    Tack för en underbar matblogg, och ett underbart recept. Vilken smart idé Susanne här ovanför ☝

  21. johanna skriver:

    Finns det bara en sort karameliseradmjölk eftersom det står en halv burk? Eller brukar de flesta innehålla samma mängd kanske? Aldrig bakat med det innan så ska bli spännande 🙂

  22. Sophia skriver:

    Kan man göra klar hela kakan med karmeliserad mjölk och allt för att frysa in till senare tillfälle?

    1. jennysmatblogg skriver:

      Ja, men vänta med toppingen till kakan frusit.

  23. Victoria skriver:

    Tänkte testa baka denna till jobbet, och undrar bara om man kan lägga in kakan i frysen igen efter att man ätit eller vad är bäst? Om man inte vill äta hela kakan på en gång liksom, är det bäst att lägga den i kylen igen då eller i frysen? Och gör det nåt med kolatoppingen då? Den blir lite stelnad bara eller? Men kakan kommer inte smälta om man lägger den i kylen liksom och får stå ett dygn? hehe tack för svar!

    1. jennysmatblogg skriver:

      Den ska in i frysen 🙂
      Det tar 20 minuter att tina den sen fram till servering.

  24. Anja Kajtaz skriver:

    Hej Jenny!
    Provade detta receptet till min lilla kusin i helgen och den blev helt perfekt. Är det okej om jag lånar bilderna och receptet. Kommer länka dig såklart.

    Hälsningar,
    Anja Kajtaz.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »