Lyxig hallonpaj

Ibland glöms de här goda traditionella bärpajerna bort, nu när det ska provas så mycket ”nya” bakverk. Så idag ställde jag mig och bakade hallonpaj och en extra lyxig variant. Särskilt läcker blev den när man skar upp den i bitar- denna måste ni pröva till helgen.

Inspirationen kommer från ett gammalt matmagazin. Som vanligt ändrade jag om lite i receptet och så här tjusig. Väldigt smarr kan jag lova.

IMG_8132

Hur mycket eller lite du behöver sockra fyllningen beror på hur söta dina hallon är.

Till pajbotten behöver du:
4 dl vetemjöl
150 gram smör
1 dl socker

Fyllningen:
400 gram hallon ( jag hade frysta)
1 1/2 dl fast hallonsylt
1 1/2 dl strösocker
2 msk potatismjöl

Crisptopping:
50 gram smör
1 1/2 dl havregryn
3/4 dl socker
1 msk vetemjöl

Gör din hallonpaj så här: 
Ställ ugnen på 180-200 grader. Nyp ihop ingredienserna till pajdegen och tryck ut i formen ( 22-24 cm) . Ställ sedan kallt i 20 minuter, ta ut och nagga den lätt med en gaffel och förgrädda den i 15 minuter.IMG_8061 Under tiden gör du fyllningen, mosa ihop alla ingredienser till den i en skål. Om ditt skal har sjunkit ihop något i kanterna kan du nu pressa upp det igen med hjälp av en sked, Sedan  fördelar du ut fyllningen i det förgräddade pajskalet.

IMG_8056

Underbart vacker färg blir det när man bakar med hallon.

IMG_8063

När du gör crispet så smälter du bara smöret i en kastrull, och när det börjar dofta härligt nötigt tar du bort det från plattan. Rör ner havregryn,socker och mjöl och fördela ut över pajen.
IMG_8071

Ställ in pajen i mitten på ugnen och grädda i cirka 30- 40 minuter.Fyllningen ska bubbla och pajdegen ska få lite färg innan den är färdiggräddad.

Servera sedan med vaniljsås eller lättvispad grädde.

2

21 responses to “Lyxig hallonpaj

  1. lindha skriver:

    Måste man ha sylt eller kan man bara ha bär ? Tänkte om det va nån anledning till sylt i ? 🙂

  2. josefine skriver:

    Ska det vara 200 grader den sista gräddningen också? Mitt i ugn 30-40min?

  3. Oj, så gott det ser ut. Vilka bilder!! Måste göra den till de 6 barnen och maken imorgon.

    Tack.
    Anna, 6barnunder7

  4. Madeleine skriver:

    Så gott det ser ut.

    Madeleine

  5. Mian skriver:

    Hallon är så himla gott! : )

  6. Snygg paj, Jenny! 🙂

  7. Lina skriver:

    Går det att använda sig av tex jordgubbar eller blåbär istället för hallon? 🙂

  8. Nilla skriver:

    Ser supergod ut!
    Men vilken typ av hallonsylt? Du skriver fast. Vilken använde du?

    1. Jenny Warsen skriver:

      Jag hade den i flaska.
      Det viktigaste är att det inte är en jätteblaskig sylt.

  9. Lotta skriver:

    Åh, den måste jag prova, den ser jättegod ut!
    När du skriver hur varm ugnen ska vara, är det för varmluftsugn då?
    Lotta

    1. Jenny Warsen skriver:

      Alltid vanlig ugn 🙂

  10. Anne skriver:

    Ser jättegott ut! Kom precis på en sak. Du minns ju ananaspajen med creme fraiche som var så god. Kanske ska prova göra den med hallon istället. Vad tror du?

  11. Åsa skriver:

    Å så gott det ser ut måste testa tror jag ska tillsätta lite kokosflingor i toppingen blir en toppenpaj till helgen

  12. Cia Lagerbäck skriver:

    Mums ! Jättegod paj ! Gjorde den igår till min dotters 19-års fika. Pajen blev snabbt uppäten så massor av tårta blev kvar. Kommer att göra denna paj många ggr ! Tack !

  13. ida skriver:

    Gjorde den glutenfri med pajdeg på bovetemjöl och rismjöl. Till crispet ”rena havregryn” blev kanoners!

  14. C skriver:

    Jag blir bara nyfiken på ”lyxet” och ”ändringarna”. Vad jag själv utläser från receptet är det ju en vanlig bärpaj?

  15. Josefin skriver:

    Hej Jenny!
    Din blogg ger så mycket inspiration och jag kan sitta hur länge som helst och kolla igenom alla bilderna på din instagram! (Har gjort det hur många gånger som helst haha)
    Har en liten fråga- Tror du det går bra att frysa in denna pajen?
    Jag bor ihop med min pojkvän och vi äter inte upp en hel paj själva och det är så tråkigt att slänga!
    Kramar Josefin

    1. jennysmatblogg skriver:

      Vad glad jag blir ❤️ Tack snälla
      Pajer går absolut att frysa

  16. HappyNew2018 skriver:

    Grymt god och känns lyxig! Less is more. Jag har bakat den både till min födelsedag och nu kör jag en till omgång inför nyår. Denna gången skippade jag sockret i hallonsmeten, blir tillräckligt sött med sylten…hallonen ska bidra med lite syra, oavsett hur mycket man sockrar blir det inte mindre ”friskt”.

  17. Emma skriver:

    Tack för recept på bärpaj med både botten och topping! Gjorde denna paj med färska hallon, lade då inte till något socker i fyllningen (bären var ju inte var syrliga alls) fast sylten lade jag till. Det förstörde smaken av härliga naturliga hallon tyckte vi, och behövdes faktiskt inte heller för sötma. Men sylten kanske ska skapa stadga?? Annars tycker jag man vill ha den naturliga hallonsmaken mot den söta degen/crisp.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *